Zobacz pełną wersję : Stolik



Mati_3D
12-09-05, 23:03
http://www.gorzow.mm.pl/%7Emati1988k/stolik.jpg

Wiem ze sciany sa zle i woda :) jak cos ale to jutro zrobie bo sie dlugo renderuje :) a nie mam czasu :) jeszvcxre napiszci mi jak zrobc zeby cien bladu stolika byl jasniejszy bo blad est przecez przezroczysty :) no i co jeszcze zmienic ? :) Z gor dzieki :)

siwy
12-09-05, 23:10
Bez przesady. Po co w ogóle wrzucać coś takiego? Lepiej oszczędź sobie obciachu. Popracuj troche w maxie, a jak coś zrobisz co przemyślałeś od początku i zrobileś według własnego pomysłu i co wymagało więcej wysiłku wtedy to pokazuj. Teraz szkoda gadać. Delikatny jestem tym razem.

Mati_3D
12-09-05, 23:13
Poprostu chcialem sie dowiedziec jak zrobic zeby cien bladu byl jasniejszy :( nie krzycz na mnie ze zadaje pytania ale kto pyta nie bladzi... a poprostu dalem projekt zeby bylo widac o co chodzi. Kurcze forum jest od tego zeby pokazywac chyba co sie zrobilo. A ze jestem poczatkujacy mam kotakt z 3ds maxem od tyg to sie pytam co zle robie co poprawiac. Ciekawy jestem jak Twoj poczatek wygladal.

Mavic
12-09-05, 23:13
max daj sobie na wstrzymanie z forum i nie wyskakuj z każdym modelem na który poświęciłeś 10minut,

ps: w sumie zawsze mógł to dać do finished works :D - nie ten dział

Mati_3D
12-09-05, 23:14
Ale mi chodzi o to tylko jak zrobic zeby cien byl jasniejszy ehhhh.

siwy
12-09-05, 23:16
Kolor i intensywność cienia masz w ustawieniach światła w shadow parameters

Huter
12-09-05, 23:28
Widziałem taki tutorial ... nawet na max3d jest chyba :P ...

1. Takie rzeczy to chyba do wip'a (ale z tym to chyba podobnie cie przywitają) :]
2. Ja się nie znam ... ale kilka osób nie lubi jak daje się tu prace z tutków bo nie wymagają dużo własnej inicjatywy ... osobiście mi to dynda :P
3. Nie jestem pewny ale jeśli to Scaline to ten render chyba nie daje sobie rade z cieniami przez szkło ... czyli z efektem kaustycznym (jaśniejszy cień nie da dużo :P ) ... ale mental już sobie z tym radzi ... jeśli Scaline też to widocznie nie było mi dane sie o tym dowiedzieć ale z tego co wiem to chyba jego zasada działania wyklucza taką możliwość ... ale na wszelki wypadek nie bić :P
4. Co dodać? Tym pytaniem mnie rozwaliłeś :) ... spytaj swojej fantazji - ona Ci odpowie :] ...

tweety
12-09-05, 23:49
Poprostu chcialem sie dowiedziec jak zrobic zeby cien bladu byl jasniejszy :(
użyj mocy tutoriali: http://www.max3d.pl/show.php?id=tut_3dsmax


nie krzycz na mnie ze zadaje pytania ale kto pyta nie bladzi...
błądzisz straszliwie: zamiast najpier przeanalizować program i poszperać w googlech i na forach zasmiecasz forum mentalowym stolikiem rederowanym w scanline

Kurcze forum jest od tego zeby pokazywac chyba co sie zrobilo.
błąd: forum jest do pokazywania ciekawych grafik a nie przezentacji w stylu "patrz zrobiłem boxa i jest cool"

A ze jestem poczatkujacy mam kotakt z 3ds maxem od tyg to sie pytam co zle robie co poprawiac.
ta więc najpierw naucz się poprawnie korzystać z programu i helpa
pzdr.

sloneczny_karuch
13-09-05, 01:16
dawac! dawac! jeszcze niech ktos mu powie jak karygodnego czynu sie dopuscil!!!
na stos z nim!!!
ehh:P...sprobuj w dzeneral paramiters zmienic shadow map'a na ray traced.jesli uzyles zwyczajnego opacity powinno zadzialac:)

Tomek Kosiorek
13-09-05, 01:24
dawac! dawac!na stos z nim!!!
dokladnie; a tweety ma jeszcze:"Aby być wielkim trzeba być kiedyś małym."-buahaha

Vorek
13-09-05, 08:49
a czy zmiana typu cieni na raytrace nie załatwi sprawy ? dawno nie renderowałem scanlinem a do maxa nie mam teraz dostępu więc pewien nie jestem :)

Pozdrawiam

tweety
13-09-05, 09:28
a tweety ma jeszcze:"Aby być wielkim trzeba być kiedyś małym."-buahaha
Owszem mam. I nie sprzeciwiam się temu żeby Mati_3D poszukiwał odpowiedzi na swoje pytania. Chodzi o to żeby pytał z głową! Wprzeciwnym razie już niedługo w FW zaleją nas prace rodem ze speed modellingu. Nie mam racji Tomaszu?

Hindus
13-09-05, 11:35
dajcie mu spokój :P po to jest forum żęby mógł sobie wrzucać prace - skoro ma szukać z głową to gdzie miał tego szukać jak nie ma na forum ? ty tak tweety wszystko wiedziałes na początku - całe życie człowiek sie uczy.

tweety
13-09-05, 11:38
ech... ale nie zadawałem takich pytań. nawet na początku :P
koniec OT <peace> :*

Tomek Kosiorek
13-09-05, 16:40
no!:) peace-ja nie mam nic przeciw szkoleniu i samemu szukania odpowiedzi-jednak kto nie zna uczucia niemoznosci podzielenia sie z kimkolwiek swoimi pierwszymi krokami?mowicie niektozy zasmiecanie forum-ale po co kilkanascie wypowiedzi typu zmykaj smarku-to tez zasmiecanie:)moze to rosnie ktos na miare T. Baginskiego a my znaczy forum zrazimy go zamiast zachecic:) tak na serio to nie wszystko tu mowie na serio ale pomyslcie czy warto tak najezdzac prosze-hejka!

Plastic
13-09-05, 18:41
zdecydowanie popieram linie obrony matiego, ale z drugiej strony ja tez robilem tego tutka bo bawie sie maxem dopiero 3 dzien i jakos wszystko mi wyszlo....

Archangel
13-09-05, 18:56
zdecydowanie popieram linie obrony matiego, ale z drugiej strony ja tez robilem tego tutka bo bawie sie maxem dopiero 3 dzien i jakos wszystko mi wyszlo....

gratuluje umiejetnosci...

Mysle ze dalsza dyskusja w tym watku nie ma sensu. Kazdy ma prawo wrzucac prace z ktorych jest dumny lub jesl potrzebuje pomocy innych. W tym celu to forum dziala. Wazne jest tylko wybranie stosownego dzialu... dla prac 10 minutowych speed modeling, jesli pokaujesz prace bo nie wiesz jak ja oswietlic ( jak uzyskac odpowiedni cien) Texturing & Lighting, dla prac w fazie "produkcji" WIP itd....

Mati_3D
13-09-05, 23:02
No dzieki ze chociaz kilku mnie rozumie :) a Tobie moze wyszedl tutorial ale ja innego swiatla uzylem :) tylko stolik i miske s tutoriala bralem :) i dlatego sobie nie radze z nim :)

Huter
13-09-05, 23:22
No dzieki ze chociaz kilku mnie rozumie :) a Tobie moze wyszedl tutorial ale ja innego swiatla uzylem :) tylko stolik i miske s tutoriala bralem :) i dlatego sobie nie radze z nim :)

Jeśli w tutku są nowości które właśnie poznajesz ... błędem jest według mnie własna inicjatywa ... zrobić tutek jak autor radzi ... a potem ponowić go samodzielnie i się zabawić :)