Witam !!!
Zakladam nowy watek w ktorym chcialbym prezentowac jak powstaje nasze (Acabar czyli Asia + jej chlopak Mateusz + ja) amatorskie studio domowe...
Napisano juz wiele artykulow na ten temat jednak moj bedzie sie roznil tym iz My chcemy to studio zrobic za jak najmniejsze pieniadze...
Mam nadzieje ze ten watek przyda sie Wam przy budowaniu wlasnego studio... Prosze Was odrazu o pomoc; wytykanie bledow; zglaszanie wlasnych sugestii itp itd.
W tym watku zamieszczajcie rowniez zdjecia Wasz studio; rozwiazan jakie tam zastosowaliscie; sesje tam wykonane - to wszystko przyda sie nam i tym ktorzy rowniez buduja studio
Pozdrawiam Fidiasz (Michał)
1.Oświetlenie
Okey w pierwszym odcinku moich wywodow chcialbym Wam zaprezentowac lampe zarowa wlasnego projektu i wykonania... W naszym studio wykorzystywac bedziemy tylko swiatlo ciagle czyli dwie takie lampy i kilka pomocniczych; takich zwyczajnych biurowych...
1.1 Lampa zarowa
1.1.1. Koszty
Co do kosztow jak juz wpomnialem staramy sie ograniczyc je do minimun. Wykorzystujcie przy budowie sprzetu wszystko co macie pod reka. Przeczesujcie tak jak ja piwniczne zakamarki, babcine podworka itp. Do pierwszego studio nie musimy wykorzystywac profesjonalnych elementow - wystarcza ogolno dostepne odpowiedniki...
Co do kosztow to prezentuja sie one tak:
- 20 zł lampa halogenowa mocy 500W - oczywiscie musicie sobie zapewnic mozliwosc regulacie natezenia swiatla. Oto kilka idei rozwiazujacych problem:
- 10 zł parasolki - moga byc zwyczajne biale kupione w kiosku. Pelnia one funkcje tzw. dyfuzorow. Słuza one do zmiekczania swiatla ale o tym napisze wiecej gdy dojdziemy do technik...
- najlepszym rozwiazaniem jest "sciemniacz" ale jest to wydatek rzedu 50 zl
- mozecie kupic kilka zarnikow roznej mocy i w ten sposob regulowac oswietlenie
- na lini lampa - obiekt umieszczac kartki brystolu w odcieniach szarosci - im ciemniejszy papier tym mniej swiatla przepuszcza...
- i ostatnie; pamietajcie ze natezenie swiatla maleje zgodnie z funcja kwadratowa odleglosci czyli np jesli odalimy zrodlo swiatla 2x to natezenie zmaleje 4x (tak przynajmniej sie przyjmuje)
- reszta elementow jak stojaki uchwyty kable znaleziona gdzies w ciemnych zakamarkach
1.1.2. Montaz
Co do montazu: mysle ze wiele wyjasniaja zdjecia zamieszczoone ponizej. Najtrudniejsza sprawa jest zamontowanie parasolki tak by byla zawsze na lini swiatla. Ja wykorzystalem uchwyt od lampki nocnejTutaj musicie wykazac sie innowacycjnoscia. Halogen najlepiej przykrecic do kawalka drewna gdyz poniej latwiej jest go przymocowac do stojaka... Ja jeszcze swoj polakierowalem zeby wygladal bardziej pro :P. Pamietajcie ze wazna rzecza jest stabilnosc konstrucji... 500W to juz nie jest zabawa... jak cos sie wywroci to bedziecie mieli problem... Uwazajcie rowniez przy montazu kabli do lampy... postepujcioe zgodnie z instrukcja i robcie to przy odlaczonym zasilaniu !!!!
Tutaj zamieszczam fotki, ktore mam nadzieje wyjasnia wiele pytan dotyczacych konstrucji. Parasol jest pomaranczowy ale to dlatego ze gdy robilem te fotki nie posiadalem jeszcze bialych parasoli.. Domyslnie bedzie bialy...
Mam nadzieje ze pomozecie mi rozwijac ten watek i wspolnymi silami stworzymy poradnik: "Jak zbudowac amatorskie studio fotograficzne za naprawde niewielkie pieniadze"...

dyskusja:"Jak zrobic studio za naprawde niewielkie pieniadze" Reaktywacja SOFTBOX s.3

)

Poza tym nie bedziemy uzywali tylko 500W zarnikow - wlasnie kupilem 150W; 300W i 500W wiec powinno byc ok