× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Import ze sketchupa do maxa

  1. #1
    Member
    Awatar skalpel3d
    Dołączył
    Apr 2013
    Postów
    2560
    Podziękowania

    Domyślnie Import ze sketchupa do maxa


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Dostałem od dewelopera modele ze sketchupa a równocześnie mam możliwość ze skorzystania z tego programu po znajomości proszę o pomoc jak przeksportować ichnie model do maxa wiem ze max zasadniczo otwiera pliki sketchupa ale po otwarciu to jest jedna wielka masakra nie idzie na tym pracować
    " Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać."
    "Jesteś kobietą, o której mężczyzna może tylko marzyć. Moją, tylko moją winą jest, że nie mam natury marzyciela."
    " Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie na świecie. A skurwysyny będą zawsze."


  2. #2
    Member

    Dołączył
    Jul 2007
    Postów
    523
    Podziękowania

    Domyślnie

    Ja po prostu otwieram w zakładce 3D Maxa import, i ładuje plik SKP prosto do Maxa...hm...i tak codziennie, bez problemów...a co jest nie tak z ich sceną po imporcie? Burdel w materiałach? Może mają włączone podkłądy DWG w tym sketchupie i przy okazji importu pliku SKP włączyły się też te pliki DWG? Jak ja importuję cały plik SKP to wyłączam wpierw wszystkie podkłady, bo 3D Max potem szaleje jak dostaje 10000 lini z dwg po imporcie. Importuję zawsze tylko geometrię. tych podkłdów DWG jeśli są faktycznie w plikach SKP nie trzeba usuwać, wystarczy tylko je ukryć (stworzyć jakąś warstwę w Sketchupie i na nie wrzucić te podkłady DWG i potem ukryć warstwę) i potem w czasie importowania w Maxie zaznaczyć opcję "Skip hidden objects" czy jakoś tak.
    http://trzyde.blogspot.com/ - modele 3D, drzewa i ludzie z kanałem alpha, tutoriale,

  3. #3
    Member
    Awatar skalpel3d
    Dołączył
    Apr 2013
    Postów
    2560
    Podziękowania

    Domyślnie

    Hris niestety po imporcie skp siatka modelu to jeden sajgon włącznie z dodatkowymi trainglami w oknach, pomijam fakt ze zasadniczo każda bryła składa się z oddzielnych poligonów ale to nie jest problem raz użyty weld na 0,001 i jest spoko . Dostaje czyste model bez siatek cadowskich i zasadniczo kończy się tym ze modeluje obiekt od nowa bo na tym z skp nie idzie pracować
    " Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać."
    "Jesteś kobietą, o której mężczyzna może tylko marzyć. Moją, tylko moją winą jest, że nie mam natury marzyciela."
    " Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie na świecie. A skurwysyny będą zawsze."


  4. #4
    Member

    Dołączył
    Jul 2007
    Postów
    523
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez skalpel3d Zobacz posta
    Hris niestety po imporcie skp siatka modelu to jeden sajgon włącznie z dodatkowymi trainglami w oknach, pomijam fakt ze zasadniczo każda bryła składa się z oddzielnych poligonów ale to nie jest problem raz użyty weld na 0,001 i jest spoko . Dostaje czyste model bez siatek cadowskich i zasadniczo kończy się tym ze modeluje obiekt od nowa bo na tym z skp nie idzie pracować
    Ale mi przykro ja cię...nigdy nie miałem takich jazd z modelami z SKP. Może dlatego że sam je modeluję, a architektów w mojej pracy zawsze proszę o pewien schemat przygotowania sceny jeśli już coś modelują, a i tak wszystkie modele przechodzą przez mojego kompa finalnie, więc w pracy mamy już raczej opanowaną kulturę tworzenia w Sketchupie za zachowaniem warstw, grup obiektów, instancji i materiałów. Jak chcesz, możesz podesłać scenę mi na hrisek@gmail.com, może będę w stanie ją Ci ogarnąć dziś wieczorem przy kompie...jeśli oczywiście masz czas i możesz to wysłać.
    http://trzyde.blogspot.com/ - modele 3D, drzewa i ludzie z kanałem alpha, tutoriale,

  5. #5
    Member

    Dołączył
    Feb 2011
    Lokalizacja
    poznan
    Postów
    14
    Podziękowania

    Domyślnie

    1. Powiedz developerowi, że model jest do d.. i musisz go zbudować od początku - to chyba najlepsze wyjście, arhcitekci często robią sajgon na modelach 3d
    2. sprawdź koniecznie reverse faces https://www.youtube.com/watch?v=2c6MI_v5wJk

  6. #6
    Member
    Awatar monaliza_84
    Dołączył
    Nov 2010
    Postów
    4
    Podziękowania

    Domyślnie

    Hej, wydaje mi się, że rozwiązali ten problem w nowszej wersji maxa. W wersji Maxa2017 plik Sketchup importuje się normalnie, (bezpośrednio plik Sketchup do Maxa)

  7. #7
    Member

    Dołączył
    Mar 2017
    Postów
    98
    Podziękowania

    Domyślnie

    wszystko zależy od tego czy model przygotowuje ktoś kto ma doświadczenie z wizkami/ maxem (tak jak pisze Hris- wie jak to ma wyglądać, uzgodnił workflow), czy ktoś kto 'po prostu robi model w sketchupie'.

    jak dostaję model skp to niestety w 99% jest z tym problem- obrazowa ilustracja problemu poniżej..
    model który dostałem i przemodelowany 'od zera' w maxie..

    model ze skp- każdy drobny element okien, ram osobno, siatka jak widać, ciężko coś z tego wykrzesać. ewentualnie mógł bym zrobić na odp... i jakoś to pogrupować, nałożyć materiał, ale też nie bez problemu

    grupowanie po materiale nie daje rady- w skp jest często po 150-200 materiałów, nawet jak jeden i ten sam występuje po kilkadziesiąt razy, osobno dla różnych obiektów.

    dlatego najczęściej jak chcę zrobić coś porządnie modeluję od zera, niestety..



Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •