× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: [PS CS6] Oczyszczenie czcionki z "brudów"

  1. #1
    Member
    Awatar MaxymilianMax
    Dołączył
    Feb 2006
    Lokalizacja
    Wejherowo
    Postów
    605
    Podziękowania

    Domyślnie [PS CS6] Oczyszczenie czcionki z "brudów"


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Witam.
    Może ktoś z Was grafików podpowie jak oczyścić taką czcionkę zawierającą(oryginalnie/fabrycznie) tego typu zabrudzenia(kanał alfa)? Próbowałem ręcznie po zamienieniu w rastry ale to mega mozolna robota przy wyzszej rozdzielczości, zwłaszcza przy łukowych, zaokrąglonych krawędziach. Może jest jakiś prostszy sposób?




  2. #2
    Member

    Dołączył
    Jul 2008
    Postów
    1152
    Podziękowania

    Domyślnie

    Może zamienić w krzywe i spróbować rozłączyć obiekty?
    Albo dodać obrys - zamienić go w obiekt i wypełnić.

    Tak by chyba próbował sie za to brać, ale nie miałem z takim problemem styczności.

    edit 1
    Dobra, dopiero zauważyłem, że to PS.. Odpowiedź do kosza.

    edit 2
    możesz edytować napis w programie wektorowym, potem wrzócić gotowy do psa?

  3. #3
    Member
    Awatar MaxymilianMax
    Dołączył
    Feb 2006
    Lokalizacja
    Wejherowo
    Postów
    605
    Podziękowania

    Domyślnie

    DO wektorów pod reką mam tylko Inkscape, ale ma spore możliwości

  4. #4
    member of
    Awatar olaf
    Dołączył
    May 2009
    Lokalizacja
    szczecin
    Postów
    9667
    Podziękowania

    Domyślnie

    nic doskonalego ale przy duzej rozdzialce bym różdżka pojechał po tle by zaznaczył mi obrys napisu, zrobił z niego maskę, a sam napis potraktował 'glowem', by wypelnic dziury. Pozostaną do naprawy ew poszarpane krawedzie.
    Druga sprawa, to jest tak prosty font, ze zrobienie 24 liter w wektorze na ich podstawie i uzycie ich pewnie tez byloby jakims wyjsciem.
    nosiłem kalesony zanim było cool

  5. #5
    Member

    Dołączył
    Jul 2008
    Postów
    1152
    Podziękowania

    Domyślnie

    Długi ten napis?

    Jeśli to nie książka to możesz, nawet w inkscape, zamienić font w krzywe, rozdzielić obiekt, wywalić niepotrzebne rzeczy (lepiej zaznaczyć te potrzebne i je skopiować), potem "przyciąć" litery z "dziurami" jak A lub B.

    Lub szukaj podobnego fonta, np tutaj https://www.myfonts.com/WhatTheFont/

  6. #6
    Member
    Awatar MaxymilianMax
    Dołączył
    Feb 2006
    Lokalizacja
    Wejherowo
    Postów
    605
    Podziękowania

    Domyślnie

    Dzięki wielkie za podpowiedzi, jakoś w tym Inkscape dałem radę, zwiększyłem trochę kontury co ok 2-3% pogrubiło literki ale znikneły te puste dziury w środku

  7. #7
    Member

    Dołączył
    Jul 2008
    Postów
    1152
    Podziękowania

    Domyślnie

    Heh, spoko

  8. #8
    Member

    Dołączył
    Apr 2005
    Lokalizacja
    Wrocław
    Postów
    60
    Podziękowania

    Domyślnie

    albo moze generatorem https://www.prototypo.io/

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •