Podziękowania Podziękowania:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 3ds max/blender a praca w biurze architektonicznym

  1. #1
    Member

    Dołączył
    Feb 2017
    Postów
    1
    Podziękowania

    Domyślnie 3ds max/blender a praca w biurze architektonicznym


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Cześć. To mój pierwszy wpis na tym forum . Jestem studentką architektury. Do tej pory wykonywałam wizualizacje w sketchupie + vray. Chciałam przerzucić się na jakiś bardziej profesjonalny program w którym mogłabym robić wizualizacje architektury. Po przejrzeniu forum zdecydowałam, że wybiorę między blenderem a 3ds maxem. Jak wiadomo pierwszy jest bezpłatny a drugi płatny (i to sporo). Dlatego mam kilka pytań, szczególnie do osób, które pracują w biurach architektonicznych.

    1. Czy umiejętność wykonywania porządnych wizualizacji pomaga w zdobyciu pracy po architekturze w biurze projektowym?
    2. Wydaje mi się że 3ds max jest programem dużo bardziej popularnym w biurach archiektonicznych i pewnie jego znajomość jest bardziej ceniona przy szukaniu pracy. Ale z drugiej strony skoro Blender jest całkowicie darmowy to czy potencjalnemu szefowi nie jest to obojętne na czym pracujemy a właściwie nawet na ręke skoro nie musi płacić za oprogramowanie?
    3. Teraz jako studentka mam dostęp do wersji edukacyjnej 3ds max, jednak jeśli chciałabym sobie dorabiać jeszcze na studiach robiąc wizualizacje to musiałabym kupić normalną wersje do zastosować komercyjnych, tak? Bo jakoś sobie nie wyobrażam jeszcze na studiach wydać kilkanaście tysięcy na oprogramowanie nie wiedząc czy to mi przyniesie jakiekolwiek zyski.
    4. Czy za pomocą Blendera i cycles można robić wizualizacje takie jak przy pomocy 3ds maxa i vraya? Czy wybierając Blendera lepiej byłoby renderować w vrayu?c


    Z powodu kosztów skłaniam się w stronę Blendera, jednak wydaje mi się że to znajomość 3ds maxa mogłaby mi pomóc w zdobyciu pracy. Jest też do niego mnóstwo tutoriali typowo architektonicznych, jak zrobić wizualizacje od A do Z. Jeśli chodzi o blendera to nie widziałam takich tutoriali. Dlatego proszę o porady jak to wygląda w praktyce

  2. #2
    Çaydanlık
    Srebrna Galeria 3D Award 3D Award
    Awatar Ania
    Dołączył
    Jan 2004
    Postów
    6139
    Podziękowania

    Domyślnie

    1. Każda dodatkowa umiejętność pomaga. Ale nie każde biuro w ogóle robi wizualizacje, są biura które robią same plany.
    2. Szefowi nie jest obojętnie jeśli ma np. bibliotekę roślin / płotów / ludzi / dachówek itp. w danym programie, a myślę że większość biur zajmujących się wizualizacją takie biblioteki mają.
    3. Tak.
    4. W obu programach i w obu rendererach się da, może nie identycznie, ale w obu powstawają bardzo dobre wizualizację. Osobiście do architektury wybrałabym raczej Vraya, można nim renderować szybciej przy mniejszej ilości szumu, ale Cycles jak się dobrze poustawia też nie jest zły, a ostatnio coś tam chyba odszumiają w kodzie.

    Znając podstawy (jak coś wymodelować, jak oświetlić scenę) można się stosunkowo szybko nauczyć nowego programu, obojętnie w którą stronę. I Blender i Max mają wady i zalety, akurat do architektury wybrałabym raczej Maxa, do wszystkiego innego raczej Blendera. Oczywiście ze względu na cenę to już raczej trzeba by w nim pracować full time żeby się zwróciło, nie tylko dorabiać wieczorami.

    W grę wchodzi jeszcze ArchiCAD, może nie do wizualizacji, ale do rysowania planów jest na pewno bardziej stosowny niż Max i używa go sporo biur (chociaż pewnie już znasz i obsługujesz, więc tak tylko na wszelki wypadek piszę).

  3. #3
    Been Through the Mill
    Awatar Nezumi
    Dołączył
    Oct 2006
    Lokalizacja
    Toluca, Mexico
    Postów
    4522
    Podziękowania

    Domyślnie

    W praktyce to wyglada tak, ze ja nie bedac architektem zarabiam na zycie w duzej mierze robiac wizualizacje w Blenderze i renderujac w Cycles. Blender swietnie sie nadaje do tego typu pracy - robiac wizualizacje zwykle nie jestes uwiklana w zaden pipeline, wszystko robisz sama od A do Z i nie widze najmniejszego powodu do wywalania kasy na 3ds Maxa. Oczywiscie uzytkownik maxa bedzie dowodzil jaka to ogromna przewage masz pracujac w "industry standard", jakie to korzysci plyna z renderowania w vrayu. No bo co ma powiedziec skoro uzywa maxa? Ale prawda jest taka, ze miazdzaca ilosc uzytkownikow maxa smiga na piracie. Studenckie zycie sie konczy, wersja bezplatna (na ktorej legalnie nie mozna zarabiac ale ludzie i tak maja to gdzies pewnie :P) przestaje dzialac i zwyczajnie crackuja. W studiu pewnie rzecz ma sie inaczej, ale wtedy musisz zakladac, ze dostaniesz prace w studiu a nie bedziesz freelancerem.
    Z mojego freelancersko-blenderowego punktu widzenia zatem:
    1. Nigdy nie pracowalem w zadnym biurze projektowym. Zdrowy rozsadek jednak podpowiada, ze jak umiesz cos zrobic i to porzadnie to zapewne pomaga to w zdobyciu pracy
    2. To portfolio jest karta przetargowa jesli chodzi o zdobycie pracy. W biurze projektowym zapewne beda wymagali znajomosci CADa do projektowania a jesli bedziesz potrafila zwizualizowac to dobrze w Blenderze to wszystko gra. Chyba, ze maja assety pozapisywane w formacie .max i wymagaja zebys ich uzywala Ogolnie jest tak, ze zawsze znajdziesz biuro ktoremu to bedzie odpowiadalo i takie, ktoremu nie bedzie. Rynek pracy jest rozlegly, jest wiele mozliwosci.
    3. Bede tak przyjaznie zgryzliwy, ok? Nie ucza na studiach uzywania wyszukiwarki? Wersja studencka jest do nauki, jak chcesz zarabiac legalnie to musisz wywalic grube tysiace na komercyjnego maxa. Albo piracic.
    4. Jasne ze tak. Zwlaszcza z filmic blender teraz. Tu masz kilka przykladow https://www.blender3darchitect.com/t...visualization/
    Na sieci jest MASA materialow do Blendera. Darmowych i komercyjnych. Od A do Z. Od C do F. Do interiorow i exteriorow, do roslin i organiki i do hard surface. Akurat jesli chodzi o ilosc tutoriali to na pradwde ciezko chyba o soft ktory mialby ich wiecej niz Blender.
    “There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.”
    ― Ernest Hemingway

  4. #4
    Member

    Dołączył
    Nov 2015
    Lokalizacja
    Lublin
    Postów
    109
    Podziękowania

    Domyślnie

    Jak byś się decydowała na Blendera, warto zastosować to co opisane jest w tym linku.

    http://www.blenderguru.com/tutorials...-photorealism/

  5. #5
    Member
    Awatar Temporal
    Dołączył
    Nov 2005
    Postów
    2695
    Podziękowania

    Domyślnie

    Warto dodać, że można korzystać z Vray'a pod Blendera. Jeśli nie wydamy kasy na 3dsmaxa, to zaosczędzone pieniądze możemy wydać na vray standalone plus jakiś sprzęt jak procek, karta czy cały komp. Vray jest demonem prędkości i poprostu wygodniej się pracuje możemy trzaskać miliony renderów testowych, co chwile coś zmieniać niż czekać latami aż dostaniemy odszumiony render w cycles. Oczywiście jest hejt na Vray, no bo popularny i przeciez kase trzeba płacić, a taki cycles to darmowy więc z automatu najlepszym silnikiem renderującym jest .
    Brak podpisu

  6. #6
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Postów
    1455
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez HubertP Zobacz posta
    Jak byś się decydowała na Blendera, warto zastosować to co opisane jest w tym linku.

    http://www.blenderguru.com/tutorials...-photorealism/
    tylko że ten filmik ma masę w sumie błędnych informacji.. ale no.

  7. #7
    Member

    Dołączył
    Nov 2015
    Lokalizacja
    Lublin
    Postów
    109
    Podziękowania

    Domyślnie

    Bardziej chodziło mi o to, że jak się podłączy Filmic to trudniej się zrazić do Cyclesa w wizkach

  8. #8
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Postów
    1455
    Podziękowania

    Domyślnie

    no tylko że jak masz sRGB np właczone i podłaczysz noda tonemapping to dostaniesz dokładnie ten sam efekt 1:1 jak filmic

  9. #9
    Member

    Dołączył
    Nov 2015
    Lokalizacja
    Lublin
    Postów
    109
    Podziękowania

    Domyślnie

    Jasne, ale nie podłączysz go w view porcie. Poza tym świeżaki nie zawsze wiedzą o jego istnieniu(noda).

    Malwi1 sorry za off topic.

  10. #10
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Postów
    1455
    Podziękowania

    Domyślnie

    niby ta. ale wiesz nad filmiciem nie masz kontroli w sumie on kompresuje wszystko i tyle. tzn kompresuje.. wyświetla... kompresuje to tonemapp node :P

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •