Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Przejscie z renderingu CPU na GPU czy oplacalne

  1. #11
    Member

    Dołączył
    Jun 2012
    Lokalizacja
    Częstochowa
    Postów
    52
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Dzieki

    a może zapytam jeszcze w inny sposób, mam takiego kompa:

    Procesor AMD FX-9370 + chłodzenie Be Quiet Shadow Rock cooler BK103
    Płyta główna M5A99FX PRo 2.0
    Grafika RADEON R9 280X MSI 3GB DDR5
    RAM HyperX DDR3-2133 8GB (taktowanie ustawione na 1600)
    Zasilacz Be Quiet 700W

    Co mógłbym zmienić oprocz całego kompa aby zwiekszyć mu moc obliczeniową.

    Zeby zmienić proc i zostać na CPU bo juz sam nie wiem co lepsze wolałbym nie ruszać płyty co za tym idzie musiałby byc AMD.
    Czy dodać ramu?
    No i co z grafiką?

    Może w ten sposób mi ktoś coś doradzi będę wdzięczny, bo zaczyna mi brakować mocy (wydłużać czas renderingu) przy scenach, które zaczynam renderować.
    Niby denoiser pozwala zastosować mniejsze ustawienia ale nie zawsze mi się podoba to co denoiser wyprawia, a nie obejmuje on np. mapy vraylight, vrayreflect na których strasznie widac smużenie a stosuje je do postpro.
    Więc czasem trzeba korzystać z local subdivs i wtedy czas renderu się wydłuża (co normalne).
    Dlatego potrzebuję porady w co doinwestować.

    Pozdrawiam

  2. #12
    Member
    Awatar vandam
    Dołączył
    May 2016
    Lokalizacja
    Zielona Góra/Polkowice
    Postów
    139
    Podziękowania

    Domyślnie

    w vrayu 3.5 będzie IPR na procku więc pchanie się w RT/ przejście na GPU jest bez sensu. Jak chcesz się na GPU przerzucać to, moim zdaniem, tylko Octane jest warty uwagi. Co do obecnego sprzętu - pozostaje tylko wymiana. Po jak najmniejszych kosztach - sprzedajesz CPU+MOBO, kupujesz to samo tylko wydajniejsze

  3. #13
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Postów
    1290
    Podziękowania

    Domyślnie

    A dla mnie osobiście octane to najgorszy render na GPU :X

  4. #14
    Member
    Awatar vandam
    Dołączył
    May 2016
    Lokalizacja
    Zielona Góra/Polkowice
    Postów
    139
    Podziękowania

    Domyślnie

    kwestia gustu, jeden woli cycles, drugi ariona, trzeci vraya RT, a czwartego nie stać na GPU Moim zdaniem, jeżeli chodzi o czysty fotorealizm, Octane nie ma konkurencji, ale nikogo tutaj na siłę nie będę przekonywał, wszystkie silniki mają wersje trial, każdy może sobie sprawdzić

  5. #15
    Member
    Awatar Boris
    Dołączył
    Nov 2014
    Postów
    427
    Podziękowania

    Domyślnie

    ja jako piaty, uwazam, ze Indigo jest dla Octane konkurencja.
    Swego czasu wyliczylem na Octanie takie cos, czy to jest fotorealizm nie wiem... (te michy to nie talerze).

    Ostatnio edytowane przez Boris ; 21-03-17 o 09:55
    "Religia powstała, gdy pierwszy oszust spotkał pierwszego głupca." – MARK TWAIN

  6. #16
    Member

    Dołączył
    Jun 2015
    Postów
    593
    Podziękowania

    Domyślnie

    RAM masz dual, czy jedną kość 8GB ?. Dodanie RAM na pewno trochę pomoże, szczególnie do dual, taktowanie 1866Mhz. Z innych silników GPU możesz zobaczyć sobie LuxRendera, jest bezpłatny, przetestować u siebie najnowszym LuxMarkiem. Na tej karcie powinny pójść wszystkie sceny testowe - ew. zmień stery, bez problemu. Indigo niekoniecznie jest lepszy i stabilniejszy. Najlepsza wtyczka do Lux jest do Blendera.

  7. #17
    Member
    Awatar Pawelkos
    Dołączył
    Dec 2004
    Lokalizacja
    UK
    Postów
    1717
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Boris Zobacz posta
    (...)
    Swego czasu wyliczylem na Octanie takie cos, czy to jest fotorealizm nie wiem... (te michy to nie talerze).
    Moze to nie wina silnika ;P
    A ja od siebie dodam ze pod GPU pod wzgledem fotorealizmu polecam fstorm

  8. #18
    Member

    Dołączył
    Jun 2012
    Lokalizacja
    Częstochowa
    Postów
    52
    Podziękowania

    Domyślnie

    Dzięki za odpowedzi,

    W między czasie postanowiłem, że jednak zostaję na CPU tylko muszę zmienić coś w sprzęcie.

    Chciałem zostać na amd ale raczej przy zmianie na lepszy proc amd i tak płytę muszę zmienić pod inny socket, więc chyba jednak intel.
    Brałem pod uwagę z amd nowe procesory ryzen ale jak wspomniałem wymiana płyty również musiałaby nastąpić.

    Przy intelu myślę nad Core i7 5930K
    Jest cos alternatywnego przy mniejszych kosztach?
    A może jednak lepiej dopłacić i iść w 8 rdzeni ale to raczej spora już dopłata biorąc pod uwagę cenę 5930K

  9. #19
    Member
    Awatar vandam
    Dołączył
    May 2016
    Lokalizacja
    Zielona Góra/Polkowice
    Postów
    139
    Podziękowania

    Domyślnie

    Koszt platformy x99 + i7 jest większy niż Ryzena 1700x + mobo

  10. #20
    Member

    Dołączył
    Jun 2012
    Lokalizacja
    Częstochowa
    Postów
    52
    Podziękowania

    Domyślnie

    Właśnie się orientowałem i wstępnie wybrałem taką konfigurację:

    Procesor AMD Ryzen 1800x +chłodzenie MSI CORE FROZR L tylko nie wiem czy ono wystarczy
    Płyta ASUS B350-PLUS
    Ram KINGSTON 2x8GB 2400MHz DDR4 też muszę zmienić bo mam ddr3

    Procesory nowe z opini wychodzi na to, że dobre czasem zaskakujące na plus

    Co myślicie o tym?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •