Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: V Ray nie korzysta z wszystkich wątków

  1. #11
    Member
    Awatar matszklar
    Dołączył
    Sep 2011
    Postów
    349
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    hm... dziwne. nie bacząc na gamme bo ta nie ma wpływu faktycznie renderuje na dwóch rdzeniach. Czy te zaimportowane ustawienia zostały przeniesione ze starego vraya ( wersja?) czy też ustawione pod vrayem 3.40.01?

  2. #12
    Member

    Dołączył
    Jan 2010
    Postów
    73
    Podziękowania

    Domyślnie

    Ustawienia przeniesione z niższej wersji. Specjalnie nie kilkałam, żeby je zmienił na nowego V Raya, żeby dojść o co chodzi. Komendę sprawdzę jak tylko będ w domu.

  3. #13
    Member

    Dołączył
    Jan 2010
    Postów
    73
    Podziękowania

    Domyślnie

    Działa wpisanie komendy:) Może jest to związane z tym, że przenoszę ustawienia między różnymi komputerami (różna ilość rdzeni) i różnymi v-rayami. Wybierałam opcję, żeby nie dostosowywał do najnowszej wersji v-raya), żeby nie zmieniał innych parametrów. Ciekawe gdzie w V Rayu jest to ustawienie

  4. #14
    Member

    Dołączył
    Jun 2012
    Lokalizacja
    Częstochowa
    Postów
    54
    Podziękowania

    Domyślnie

    Witam,

    Też zauważyłe, że nie wykorzystuje mi w 100% procesora przy renderowaniu

    renderers.current.system_numThreads = "liczba watkow"

    gdzie to nalezy wpisac i czy ilosc podaje sie słownie?

    Dziekuje z gory :)

  5. #15
    Member

    Dołączył
    Jun 2012
    Lokalizacja
    Częstochowa
    Postów
    54
    Podziękowania

    Domyślnie

    Dołączam zdjęcie jak to u mnie wygląda
    Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	procesor.jpg
Wyświetleń:	34
Rozmiar:	112.4 KB
ID:	103615  

  6. #16
    Member

    Dołączył
    Jan 2010
    Postów
    73
    Podziękowania

    Domyślnie

    zamiast "liczba wątków" powinna być cyfra, np. renderers.current.system_numThreads = 16 , u mnie zadziałało:)

  7. #17
    Member

    Dołączył
    Mar 2017
    Postów
    5
    Podziękowania

    Domyślnie

    mam Xeona E5-2696 v4 (22 rdzenie) i ten sam problem, render strasznie muli... wcześniej miałam i7 5820K (6 rdzeni) i wydaje mi się jakby 3ds max lub Vray miały zapisane jakieś ustawienia po starym procesorze, które wykorzystują tylko te 6 rdzeni, ponieważ obecnie procesor jest wykorzystywany tylko do 60% lub czasem 20%. Sprawdzałam na razie nowy procesor tylko na jednej starej scenie, która była renderowana wcześniej na tych 6 rdzeniach. Czy ten skrypt trzeba wpisywać tylko do starych projektów, czy tworząc teraz nowy projekt na nowym procesorze on automatycznie będzie wykorzystywał te 22 rdzenie? Czy ktoś się orientuje jak wygląda sytuacja? Czy to zależy od procesora, czy presetu? Preset był jeszcze z wersji Vray 3.3 lub nawet 3.2, obecnie pracuję na Vray 3.4

    Procesor sprawdzałam na benchmarku Corony i Cinebench - oba wyszły prawidłowo
    Ostatnio edytowane przez evelina89 ; 31-03-17 o 09:46

  8. #18
    Member

    Dołączył
    Jan 2010
    Postów
    73
    Podziękowania

    Domyślnie

    Z tego co zauważyłam zależy na jakich parametrach komputera była robiona scena, tj. jak było robione na komputerze z 8 rdzeniami to się ciągnie w kolejnych i trzeba jednorazowo wpisać skrypt. Jak scena była od razu robiona na docelowej ilości rdzeni to jest ok.
    Podziękowania evelina89 podziękował

  9. #19
    Member

    Dołączył
    Mar 2017
    Postów
    5
    Podziękowania

    Domyślnie

    Ok, super. Dzięki za szybką odpowiedź.

    Wpisując skrypt np. renderers.current.system_numThreads = 44
    następnie wcisnąć Enter? Czy trzeba zapisać ten skrypt? File - Save?

  10. #20
    Member
    Awatar t0m3k
    Dołączył
    Mar 2003
    Lokalizacja
    UK
    Postów
    1373
    Podziękowania

    Domyślnie

    komende wpisz/wklej na dole po lewej w biale okienko i wcisnij Enter

    ...:::...:::...

    Podziękowania evelina89 podziękował

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •