× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Affiniti Designer problem z exportem/importem krzywych

  1. #1
    Member

    Dołączył
    Jun 2003
    Postów
    40
    Podziękowania

    Domyślnie Affiniti Designer problem z exportem/importem krzywych


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Witam!

    Zamierzam kupić Affiniti Designera. Jest świetnym softem, ale napotkałem poważny problem z exportem i importem pomiędzy maxem a AD.
    Chodzi mi o zwykłe krzywe które zachowują krzywe beziera i wymiary. Mimo kilku dniowych prób ze skryptami itp nie znalazłem rozwiązania.
    Żadne programy pośredniczące nie wchodzą w grę, ponieważ robię to często. Czy ktoś z was poradził se z tym problemem?
    Trochę mi się spieszy bo AD mam jeszcze na 5 dni, a chciałbym sobie to trochę potestować.
    Z góry dzięki za pomoc.

  2. #2
    Been Through the Mill
    Awatar Nezumi
    Dołączył
    Oct 2006
    Lokalizacja
    Ciudad de Mexico
    Postów
    4489
    Podziękowania

    Domyślnie

    Najlepiej napisz u nich na forum - moze ktos sie spotkal z tym problemem (ja nie uzywam maxa wiec nie mam jak sprawdzic) albo cos wiecej wiadomo.
    “There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.”
    ― Ernest Hemingway

  3. #3
    Member
    Awatar tiger250
    Dołączył
    Dec 2006
    Lokalizacja
    Rydułtowy
    Postów
    186
    Podziękowania

    Domyślnie

    Ja w Maxie używałem tylko i wyłącznie krzywych zapisanych jako *.AI i to bodajże tylko w wersji 9.0... Inne nigdy nie działały...
    Affinity z tego co właśnie patrzyłem nie jest w stanie exportować do formatu Illustratora, więc chyba nic z tego. Może da rade jakoś z Affinity-->Autocad-->3D MAX

  4. #4
    Member

    Dołączył
    Jul 2007
    Postów
    523
    Podziękowania

    Domyślnie

    Mam kupionego Affinity Designer'a - dziś wieczorem około 22 sie odezwę tutaj, sprawdzę format EPS i SVG.
    http://trzyde.blogspot.com/ - modele 3D, drzewa i ludzie z kanałem alpha, tutoriale,

  5. #5
    Member

    Dołączył
    Jul 2007
    Postów
    523
    Podziękowania

    Domyślnie

    Więc tak...EPS nie da rady bo 3ds max nie czyta. Ale można SVG pliki wczytać - potrzebujesz ten skrypt:
    http://www.thingiverse.com/thing:1239617
    Ale jest jedno ale...Export z Affinity Designer do SVG zapisuje SVG jakoś inaczej niż np. INKSCAPE. I ten skrypt z linku powyżej nie kuma tych plików bezpośrednio robionych w Affinity :( Ja otworzyłem ten plik SVG w Inkscape 0.92, i zrobiłem tylko "Zapisz Jako" i zrobiłem nowy plik.
    Tym razem skrypt 3ds max'ie pokumał format SVG z Inkscape'a i wszystko wczytało się OK - punkty kontrolne i kształty.
    Tak więc jednak po drodze pojawił się jeden program :( Używam 3ds Max'a 2014.
    http://trzyde.blogspot.com/ - modele 3D, drzewa i ludzie z kanałem alpha, tutoriale,

  6. #6
    Member

    Dołączył
    Jun 2003
    Postów
    40
    Podziękowania

    Domyślnie

    Dzięki Hris. Skrypt ten też już wcześniej testowałem, ale właśnie odpadł dlatego że max wywalał błąd. Jak poszukałem na forach Affinity to nie tylko ja z maxem mam ten problem, ale inni z innymi softami też. Dowiedziałem się też że nie będzie exportu do ai.(pewnie adobe dał bloka:) ) Najzabawniejsze że export z maxa 2013 do ai nie wczytuje affinity. Max bodajże exportuje do illustratora 8 i nie miałem z nim nigdy problemów. Problem rozwiązałem przewalając przez corela, ale właśnie z niego chciałem zrezygnować. :(
    Szukam rozwiązania dalej.

  7. #7
    Been Through the Mill
    Awatar Nezumi
    Dołączył
    Oct 2006
    Lokalizacja
    Ciudad de Mexico
    Postów
    4489
    Podziękowania

    Domyślnie

    Affinity Designer otwiera wylacznie AI z zapisanym komponentem PDF. Nie wiem jak eksportuje max, ale jesli bez kompatybilnosci z PDF, to Designer nie otworzy tego i tutaj lepiej nie bedzie bo Adobe by im musialo dac kod do formatu AI a jakos mi sie wydaje ze tego nie zrobia ;)
    “There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.”
    ― Ernest Hemingway

  8. #8
    Member

    Dołączył
    Jun 2003
    Postów
    40
    Podziękowania

    Domyślnie

    Pozamiatane. Nic innego nie udało mi się znaleźć niż konwersja. ale i tak będę chciał go kupić :) . Nadejdzie dzień że rozwiążą ten problem.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •