Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Organizacja pracy - rendering

  1. #1
    Member
    Awatar kuback
    Dołączył
    Jul 2004
    Lokalizacja
    Gorzów
    Postów
    331
    Podziękowania

    Domyślnie Organizacja pracy - rendering


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Cześć. Mam pytanie dotyczące Waszej organizacji pracy.

    Mam taka sytuację, że pracuję w dwóch różnych miejscach (biuro, dom) na dwóch różnych komputerach. Wszystkie projekty magazynuję na dysku przenośnym. Podczas tworzenia scen w maxie i vray korzystam z różnych materiałów, które występują w starszych innych projektach.

    Z tego co słyszałem , spowalnia to renderowanie, ponieważ tekstury muszą być wczytane z dysku przenośnego za pomocą kabla i USB np. 3.0.

    W jaki sposób Wy magazynujecie tekstury i materiały vray i gdzie je przetrzymujecie. Ja robiąc nową scenę, korzystam z materiałów które są w starszych projektach *.max. Nie mam jednego dużego zbioru materiałów, który mógłbym przechowywać na 1 i 2 komputerze. Wszystko jest na dysku przenośnym.

    Jak Wy postępujecie w takich sytuacjach?

    Aby zastosować stary materiał w nowej scenie otwieram Material Editor/ Map Browser/ Open Material Libraries/ następnie na dole plik *.max - i tam wyszukuje wybrany materiał który mnie interesuje.

    Dodatkowo w zakładce Customize/Configure User Paths/External Files - dodaje katalog w którym są tekstury. I to tyle.

    Czy macie inny sposób aby mieć wszystkie dane na dysku komputera stacjonarnego ?

    Pozdrawiam

  2. #2
    Member

    Dołączył
    Jul 2008
    Postów
    941
    Podziękowania

    Domyślnie

    Spróbuj wpisać lokalizację materiałów relatywnie.

    tzn nie C:\lokalizacja A\lokalizacja B\

    tylko np w odniesieniu do folderu max (dwie kropki cofają do folderu niżej) np: ..\..\..\loklizacja A\lokalizacja B.

    Zrób takie same lokalizacje na obu komputerach.

  3. #3
    Member
    Awatar kuback
    Dołączył
    Jul 2004
    Lokalizacja
    Gorzów
    Postów
    331
    Podziękowania

    Domyślnie

    Kurde, nie zaczaiłem :)

  4. #4
    Member

    Dołączył
    Jul 2008
    Postów
    941
    Podziękowania

    Domyślnie

    Zrób na obu komputerach taki sam folder w takiej samej lokalizacji i z zawartością i z tamtąd wczytuj pliki podając w maxie tą samą lokalizację.
    Jeśli to możliwe w maxie oczywiście.
    https://michalo.artstation.com/
    Moja Teka
    https://www.pinterest.com/mihciko/ Refki za anatomii
    × tak 1 użytkownik(ów) ma podobne zdanie!

  5. #5
    Member
    Awatar kuback
    Dołączył
    Jul 2004
    Lokalizacja
    Gorzów
    Postów
    331
    Podziękowania

    Domyślnie

    Dziękuję.

    A co zrobić, jeśli materiały i tekstury są w różnych katalogach?
    Np.
    1. Projekty
    1.1 Projekt1, 1.2 Projekt2, 1.3 Projekt3 itd.
    1.1.1 Tekstury1, 1.2.1 Tekstury2, 1.3.1 Tekstury3 itd.

    Czy jest opcja zaznaczenia gdzieś katalogu 1.Projekty aby też były czytane wszystkie podkatalogi i ich zawartość ?

  6. #6
    Member
    Awatar skalpel3d
    Dołączył
    Apr 2013
    Postów
    2536
    Podziękowania

    Domyślnie

    Po pierwsze to w ten sposób masz na dysku niezły bałagan bo dublujesz od groma tekstur, wystarczy w maxie przypisać ścieżkę do katalogu w którym przechowujesz tekstury i on sobie wszytko znajdzie przykładowo mam np katalog maps a w nim podkatalogi podzielone na rodzaje struktur czyli Beton , Drewno, Enviro..... itp i tam tylko dorzucam nowe tekstury. Dwa tworze sobie sam biblioteki shaderów przecierz masz tak możliwość w material/maps browser . Co do twojego pytania oczywiście że w maxie da się dopisać ścieżkę razem z podkatalogami Customize->Configure User Paths->External File jak wciśniesz Add to na okienku dodawania na dolnej listwie masz opcje Add Subpaths
    " Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać."
    "Jesteś kobietą, o której mężczyzna może tylko marzyć. Moją, tylko moją winą jest, że nie mam natury marzyciela."
    " Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie na świecie. A skurwysyny będą zawsze."


  7. #7
    Member
    Awatar t0m3k
    Dołączył
    Mar 2003
    Lokalizacja
    UK
    Postów
    1373
    Podziękowania

    Domyślnie

    Nie korzystaj z UserPaths. To sa sciezki ktore nie sa zapisywane w pliku .max a tylko w preferencjach uzytkownika co oznacza ze jesli z jakiegos powodu bedziesz musial max'a przeinstalowac to te sciezki znikna i bedziesz je musial dodac ponownie.

    Osobiscie uzywam sciezek sieciowych zmapowanych jako napedy. Wystarczy udostepnic folder z texturami i zmapowac go na ten sam komputer jako dysk np. "T:"

    Swoja droga takie noszenie dysku szybko by mi sie znudzilo. Zakladajac ze w obu miejscach masz w miare dobry internet i nie tworzysz codziennie setek MB nowych textur to moze warto miec wszystko w obu miejscach i skonfigurowac tylko jakas synchronizacje przez internet.

    Jesli juz ten dysk musisz nosic to miej przynajmniej jedna kopie zapasowa i uaktualniaj ja przynajmniej raz na kilka dni (najlepiej codziennie)

    ...:::...:::...


  8. #8
    Member
    Awatar skalpel3d
    Dołączył
    Apr 2013
    Postów
    2536
    Podziękowania

    Domyślnie

    t0m3k możesz sobie wszystkie preferencje zapisać i potem przy ponownej instalce wystarczy tylko wczytać jeden plik :)
    " Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać."
    "Jesteś kobietą, o której mężczyzna może tylko marzyć. Moją, tylko moją winą jest, że nie mam natury marzyciela."
    " Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie na świecie. A skurwysyny będą zawsze."


  9. #9
    Member
    Awatar t0m3k
    Dołączył
    Mar 2003
    Lokalizacja
    UK
    Postów
    1373
    Podziękowania

    Domyślnie

    Wiem ze mozna ale patrze na to z troche innej perspektywy bo pracuje w biurze i jesli ktos zacząłby dodawac userpaths to kolejna osoba ktora otworzylaby taka scene musialaby to robic ponownie. A teraz jeszcze idz wytlumacz wszystkim ze musza te sciezki przeniesc/odtworzyc po reinstalacji max'a albo przejsciu na nowa wersje.

    ...:::...:::...


Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •