Podziękowania Podziękowania:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Strasznie długi czas zapisu

  1. #1
    Member

    Dołączył
    Nov 2014
    Postów
    89
    Podziękowania

    Domyślnie Strasznie długi czas zapisu


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Hej, kolejny "problem" :)
    Mam scenkę, około 1.5gb łącznej wagi (od groma dodatków, duża ilość otwartych szaf itd.).
    Problem polega na tym, że czas zapisu tej sceny trwa nawet kilka minut, to samo gdy próbuję dorzucić coś nowego, model wczytuje się parę minut. Dysk samsung 950 pro 256gb więc powinien taką scenkę zapisać w 2sec a nie 2min jak nie lepiej... "najcięższy" model waży około 70mb

    edit:// zrobiłem test i wywaliłem wszystkie modele z zewnątrz, zostały tylko ściany i proste meble, szafy, szafki, regały itd. Scena ważyła po zapisie niemal 500mb, czas to przeszło minuta. Na oko taka scena powinna ważyć nie więcej niż 100mbi zapisać się w ułamku sekundy
    Ostatnio edytowane przez Dziuba ; 13-04-17 o 20:50

  2. #2
    Çaydanlık
    Srebrna Galeria 3D Award 3D Award
    Awatar Ania
    Dołączył
    Jan 2004
    Postów
    6138
    Podziękowania

  3. #3
    Member
    Awatar stormwind
    Dołączył
    Apr 2007
    Postów
    762
    Podziękowania

    Domyślnie

    W poście, z linku Ani znajdziesz ten skrypt: http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/cleaner

    Ja dodam tylko że w komentarzach pod skryptem, jest też dodatkowa linia kodu którą można dodać do skryptu co rozszerzy jego funkcjonalność od dodatkową opcję.
    http://www.scriptspot.com/3ds-max/sc...#comment-33739

  4. #4
    Member

    Dołączył
    Nov 2014
    Postów
    89
    Podziękowania

    Domyślnie

    Hej, są jakieś ograniczenia na wersje maxa? Skrótem, nie odpala mi się :)
    edit://okej, poszło :)
    edit2:// poszło, ale niestety nie pomogło, wywaliłem tylko xrefy, cała reszta była na "0"
    Ostatnio edytowane przez Dziuba ; 14-04-17 o 12:52

  5. #5
    Member

    Dołączył
    Mar 2017
    Postów
    90
    Podziękowania

    Domyślnie

    Samsung 950 Pro mówisz...

    przeczytaj mój temat (ostatni post wystarczy)- u mnie nowy dysk Samsung powodował problemy.. napisałem dokładnie jak udało się naprawić.

    http://max3d.pl/forum/threads/103145...t%C3%B3w/page2

    Spróbuj może zapisać na inny dysk, nawet na hdd powinno być szybciej..

    Polecam też poczytać w necie informacje na temat dysków m2 i wolnego ładowania windows.

    moim zdaniem na 99% kwestia sterowników nvme lub sposobu instalacji windows (jeśli masz go na tym dysku)

    może też być coś nie tak z doborem gniazda na płycie głównej:

    "I had the same issue with my z97 mobo - the m.2 slot is PCIe 2.0 x2 - the 950 needs gen 3 and x4 (or 4 lanes). My xp941, rated at 1180 MB/s read & 900 MB/s write was only showing 770 read & 580 write - i moved it to an expansion card and installed it in a PCIe 3.0 x4 slot and it jumped to full rated speed

    get an M.2 > PCIe expansion card adapter, and install it in a PCIe 3.0 x4 expansion slot, and all should be fine

    below is my 950 in a PCIe 3.0 x4 slot and it's running at full rated speeds"

    https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=samsung+950+pro+slow+write+speed
    Ostatnio edytowane przez mitic ; 19-04-17 o 21:58

  6. #6
    Member
    Srebrna Galeria
    Awatar polka dot
    Dołączył
    Apr 2004
    Postów
    6248
    Podziękowania

    Domyślnie

    a zobacz czy w preferencjach maxa nie masz zaznaczone "compress on save"
    wszystko jest tobą. jak zamierzasz się traktować?

  7. #7
    Member

    Dołączył
    Nov 2014
    Postów
    89
    Podziękowania

    Domyślnie

    @mitic: tylko, że dysk stoi już od około roku, do miesiąca wstecz wszystko banglało, ba, stare projekty nadal chodzą bez zarzutu.
    @polka dot: odznaczone

    Ogólnie z ciekawostek, które zauważyłem projekt zapisuje się najpierw jako plik tymczasowy (nic dziwnego), system widzi je jako plik CADowski(to już dziwne) ale sam proces tworzenia tego pliku to dosłownie sekunda. Przypadkiem akurat byłem w folderze podczas zapisu, przy 2 minutach zwiechy tworzenie samego pliku wygląda następująco, tworzy się plik tymczasowy o małej wadze, potem powiedzmy minuta nic, w ciągu sekundy plik rośnie do "normalnej" wielkości, znów minuta niczego i max wraca do życia.
    Problem ten pojawił się wraz z brakiem wczytywania tekstu z automatu do materiałów...a może te kilkadziesiąt dodatkowych user path tak zmula?

  8. #8
    Member
    Srebrna Galeria
    Awatar polka dot
    Dołączył
    Apr 2004
    Postów
    6248
    Podziękowania

    Domyślnie

    zobacz sobie w Mat Editor > Utilities > Clean MultiMaterial czy nie masz jakichś duplikatów ścieżek. możesz je tam od razu usunąć
    wszystko jest tobą. jak zamierzasz się traktować?

  9. #9
    Member

    Dołączył
    Mar 2017
    Postów
    90
    Podziękowania

    Domyślnie

    hmm, to dziwne, jednak jak masz win 10 to mógł samowolnie ponadpisywać coś w sterownikach.

    co do pliku cadowskiego to może chodzić o to że w momencie gdy max zapisuje tworzy plik tymczasowy, który po skończonym zapisie zmienia na taki o normalnym rozszerzeniu. Może rozszerzenie pliku tymczasowego jest takie samo jak w cadzie.

    Jeśli chcesz sprawdzić czy to wina user path'ów, możesz tymczasowo zmienić nazwę folderu "3dsMax" w documents- wtedy jak otworzysz nowego maxa 'zapomni' wszystkie ścieżki (po teście skasujesz nowo utworzony folder i zmieniszs nazwę oryginalnego spowrotem na "3dsMax")

    a może to coś da: (patrzyłem na forum i wiele osób odpisało że im to pomogło)

    Re: Long saving time in 3ds max.
    i had this problem a while back and was never able to solve it.. howerver, codi over at the vray forum fhad a solution for someone else with the same problem and the answer was......

    Something created a LOT of NoteTracks in your scene, you can see it opening Dope Sheet and looking inside "Max MotionClip Manager"
    he suggested that you run this script to remove the offending tracks.... let me know if this helps


    while (numNoteTRacks TrackViewNodes.Max_MotionClip_Manager > 0) do deleteNoteTrack TrackViewNodes.Max_MotionClip_Manager (getNoteTrack TrackViewNodes.Max_MotionClip_Manager 1)

    albo to:
    I once had my 3dsmax.ini file get corrupted, and it kept re-writing a few lines into the file every time I started and stopped Max. It was a slow progression of the slow down, but maybe something similar has happened to you?

    Find the folder called ENU in C:\Users\USERNAME\AppData\Local\Autodesk\3dsMax\(v ersion)\ and just rename it. When you start up Max, it will rebuild the contents of that folder with defaults. If things work fine, then you know it's something in there, likely the 3dsmax.ini file. You can also try just renaming that file temporarily to see if that solves your problems.
    Ostatnio edytowane przez mitic ; 20-04-17 o 18:25

  10. #10
    Member
    Awatar minczin
    Dołączył
    Aug 2012
    Lokalizacja
    Kraków
    Postów
    9
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cześć,
    Mam ten sam problem. Plik 2GB zapisuję sie 10 minut..
    Znalazłeś rozwiązanie?

    Druga zagadka, to że nie mogę zrobić archiwum z pliku. Tworzy się normalnie plik tymczasowy, nie ma żadnego błędu, a program nie wypluwa zipa.
    Powiedz Mi Życie Coś Miłego

    Portfolio

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •