Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: php - "problem" z wywołaniem skryptu

  1. #1
    Member

    Dołączył
    Jan 2013
    Lokalizacja
    Ropienka
    Postów
    67
    Podziękowania

    Domyślnie php - "problem" z wywołaniem skryptu


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Hej wszystkim.

    jako że php jest dla mnie dość 'tajemniczy' (prędzej ogarnę C#) chciałbym prosić o pomoc w odpaleniu (czy tez powiązaniu go z kodem HTML) skryptu.

    Swego czasu robiłem komus stronę WWW i teraz zaszła potrzeba ... dodania tam widoku z kamery internetowej, na stronie innej osoby. Problem w tym, że kamerka zapisuje obraz co 5 - 10 min. zmieniając nazwę pliku :/

    Od gościa, który ma to u siebie odpalone dostałem skrypt do wkomponowania w stronę i za Chiny nie mogę tego ogarnąć :/

    Poniżej skrypt. Załączam go do strony w formie:

    <link rel="pingback" href="http://adresStrony.pl/skrypt.php">
    Pytanie, jak mam ten skrypt wywołać gdzieś w treści strony, żeby wstawic "aktualne" zdjęcie jako fotę na stronie ?
    Ogólnie "link" mi na stronę wstawia bo mam białe pole do kliknięcia, ale foty nie chce wkleić :/

    Kod:
    <a href="' . $initial_image_url . '" rel="attachment"><img class="aligncenter size-full" src="' . $initial_image_url . '" alt="" width="1920" height="1080" /></a>

    Treść skryptu PHP

    Kod php:
    <?php
    function get_last_filename() {
    $filenames get_filenames();$last_filename end($filenames);reset($filenames);return $last_filename;};
    function 
    get_filenames() {$webcam_dir '';$filenames = array();foreach (glob($webcam_dir 'P*.jpg') as $path) {array_push($filenamesbasename($path));}foreach ($filenames as $file){
    if (
    time()-filemtime($file) &gt3600) {unlink($file);}}return $filenames;};
    $webcam_url '';$initial_image_url $webcam_url 'http://adresStronyWWW.pl/' get_last_filename();
    echo 
    '<a href="' $initial_image_url '" rel="attachment"><img class="aligncenter size-full" src="' $initial_image_url '" alt="" width="1920" height="1080" /></a>';?>

  2. #2
    member of
    Awatar olaf
    Dołączył
    May 2009
    Lokalizacja
    szczecin
    Postów
    9542
    Podziękowania

    Domyślnie

    a sprawdzales w inspektorze co Ci wkleja w miejsce: initial_image_url - moze ta zmienna sie generuje nieprawidlowo
    nosiłem kalesony zanim było cool

  3. #3
    Member

    Dołączył
    Jan 2013
    Lokalizacja
    Ropienka
    Postów
    67
    Podziękowania

    Domyślnie

    No właśnie nic mi tam nie wstawia - podejżewam że to przez to że może jakos "źle" próbuję wywałać tę zmienna w znaczniach
    <a zmienna><img zmienna></img></a>

    po url=" ' . $initial_image_url . ' " :/

  4. #4
    member of
    Awatar olaf
    Dołączył
    May 2009
    Lokalizacja
    szczecin
    Postów
    9542
    Podziękowania

    Domyślnie

    aha, czaje. php wykonuje sie na serwerze wiec plik musi byc zwrocony przez server. Nie bardzo wiem w czym problem - jezeli link do php otwiera zakladke wygenerowaa w calosci z php to sie wykona. Jezeli wywolujesz to ad-hoc lub czesc skryptu jest czescia dokumentu to ta czesc sie nie wykona, bo nie wykonuje sie po stronie klienta - php wymaga przeslania na serwer, przetworzenia i zwrocenia - w ten sposob 'wykonujesz' kod w php.
    nosiłem kalesony zanim było cool

  5. #5
    Member

    Dołączył
    Jan 2013
    Lokalizacja
    Ropienka
    Postów
    67
    Podziękowania

    Domyślnie

    No ok ... to w jaki sposób mam ten skrypt wykonac tak, aby jego wynik pojawił się w odpowiednim miejscu strony jako <img> ?
    Bo nie czaje ...

    Czy mam zrobić pustą stronę tylko z tym kodem dodanym ?
    Czyli robię na stronie link, do pliku HTML w którym jest tylko ten skrypt ?

  6. #6
    member of
    Awatar olaf
    Dołączył
    May 2009
    Lokalizacja
    szczecin
    Postów
    9542
    Podziękowania

    Domyślnie

    niestety nie bardzo mam czas pomoc. Moze poszukaj kogos kto Ci polaczy js'a z php albo przeladowuj ta czesc strony, by skrypt wykonal sie na serwerze
    nosiłem kalesony zanim było cool

  7. #7
    Member

    Dołączył
    Jan 2013
    Lokalizacja
    Ropienka
    Postów
    67
    Podziękowania

    Domyślnie

    Oko, dzięki za pomoc. może coś ogarnę ;]

  8. #8
    Member

    Dołączył
    May 2017
    Lokalizacja
    Gdynia
    Postów
    2
    Podziękowania

    Domyślnie

    I jak tam, udało Ci się?

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •