× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Zbrush 4R8

  1. #31
    Member
    Awatar Sebazx6r
    Dołączył
    Dec 2010
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    2999
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Ja zaczymalem od Mudboxa. Ale racja wymaga blocking w czyms. Jest ten remesher ale żeby jakie prymitywy wstawiać to już problem. Za to ma dużo lepszy algorytm smoothowania mesha. zbrusha zmniejsza na dziendobry model.

  2. #32
    Zbrush Fanboy
    Awatar Monio
    Dołączył
    Apr 2009
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    4121
    Podziękowania

    Domyślnie

    Trik: Nie zmniejsza jak puścisz Shift podczas smoothowania. To alternatywna akcja brusha.

    Ostatnio edytowane przez Monio ; 16-06-17 o 21:11
    3D Artist w SONKA / Qubic Games.

  3. #33
    Member
    Awatar Sebazx6r
    Dołączył
    Dec 2010
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    2999
    Podziękowania

    Domyślnie

    Zmniejsza się przy dodawaniu subdivision o to mi chodzilo. A tom opcjem znom ;)>.

  4. #34
    Been Through the Mill
    Awatar Nezumi
    Dołączył
    Oct 2006
    Lokalizacja
    Toluca, Mexico
    Postów
    4521
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez diabelt Zobacz posta
    A co to ma do rzeczy, ot rzuciłem zabawnym faktem o VD, w życiu nie używałem mudboxa, do czego chcesz mnie przekonać:P.
    Do niczego. Ot rzucilem malo zabawnym faktem ;)
    Ja kiedys uzywalem mudboxa - zanim go wykupil Autodesk, na samym poczatku. Jesli sie nie myle to Mudbox tez mial sensowne warstwy jako pierwszy.
    “There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.”
    ― Ernest Hemingway

  5. #35
    Zbrush Fanboy
    Awatar Monio
    Dołączył
    Apr 2009
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    4121
    Podziękowania

    Domyślnie

    Sebazx6r - No tak działa klasyczny Catmull-Clark. To samo masz w majkach, maxach, blenderach. Trzeba z tym żyć. :P

    Nezumi - Zbush do dzisiaj nie ma sensownych warstw. Najbardziej zbugowane miejsce całej zetki i masa limitacji.
    3D Artist w SONKA / Qubic Games.

  6. #36
    Been Through the Mill
    Awatar Nezumi
    Dołączył
    Oct 2006
    Lokalizacja
    Toluca, Mexico
    Postów
    4521
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Monio Zobacz posta
    Nezumi - Zbush do dzisiaj nie ma sensownych warstw. Najbardziej zbugowane miejsce całej zetki i masa limitacji.
    Cos w tym jest, ze moje ulubione softy maja bezsensowne warstwy. Kwadraciki z Blendera tez trudno nazwac sensownymi. No, ale tutaj nadchodzi juz zmiana tak ze spoko. W ZB to pewnie jeszcze potrwa mase czasu do 5ki.
    Smieszna sprawa - myslalem, ze to gizmo mi nie bedzie odpowiadac a tutaj okazalo sie ze juz prawie nie mysle o transpose line. Jeszcze czasem, zanim wytrybie jak sie niektore rzeczy robi gizmem. Te nowe booleany wymiataja... To jest wlasnie przewaga ZB nad innymi softami jesli o mnie chodzi - ten "feeling". Wszystko pieknie dziala, szybko, plynnie. Jasne, ze kazdy soft mozna zajechac ale w ZB czuje sie komfortowo. Ech gdyby udalo sie taki feel i wyglad siatki wrzucic do Blendera...
    Mimo wielu rad i prob z pluginami nie udalo sensownie rozwiazac w Zetce - problemu precyzyjnego modelowania pod konkretny wymiar (nie "na oko, zeby sie zgadzaly proporcje) i nie wyczailem (chyba sie nie da bo pytalem juz Josepha Drusta i Michaela Pavlovicha) jak dociagac (snap) do juz istniejacych obiektow innych bez laczenia ich (uzywajac zmodelera). Ale pomalu coraz wiecej rzeczy mam ochote robic w Zetce. Rowniez tych ktore wczesniej robilem w Blenderze.
    “There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.”
    ― Ernest Hemingway

  7. #37
    Member
    Awatar Imperator
    Dołączył
    Sep 2009
    Postów
    413
    Podziękowania

    Domyślnie

    tak, subtoole i warstwy w zbrushu, aż mi się ciepło robi jak o nich myślę :) może w piątce to ucywilizują trochę

  8. #38
    Member
    Awatar Idaho
    Dołączył
    Mar 2004
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    487
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Monio Zobacz posta
    Zrób booleana na siatkach z milionem poly w jakimkolwiek sofcie 3D. Mało który ci w ogóle na to pozwoli. Zbrush pozwala to robić (tudzież mieć dokładny podgląd) w czasie rzeczywistym. Nigdy nie było czegoś takiego.
    Dokładnie tak, o tym właśnie pisałem ta "szybkość" działania jest nieziemska. Co do reszty tooli, tak jak wspomniałeś - workflow. Można uzyskać ten sam efekt ale inną drogą. Oczywiście że vector disp mesh brush to całkowicie różne narzędzie od surface deformer ale imho pozwala uzyskać bardzo podobny jak nie taki sam rezultat.
    To takie moje trochę zrzędzenie użytkownika blendera gdy zobaczy nowe ficzery w zetce :P

  9. #39
    Member
    Awatar Sebazx6r
    Dołączył
    Dec 2010
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    2999
    Podziękowania

    Domyślnie

    Sebazx6r - No tak działa klasyczny Catmull-Clark. To samo masz w majkach, maxach, blenderach. Trzeba z tym żyć. :P
    Pozwól ,że się z tobą nie zgodzę bo to co prezentuje Zbrush nie wygląda na algorytm Catmulklarka. Dodając modyfikator SubD w Mayce czy Mudboxie nie powoduje to efektu skurczenia się poziomu 0. Uśredniane są pkt pomiędzy pkt wyjściowymi dla kolejnych poziomów. W Gamedevie przy ogólno pojętej retopologii do jak najniższego poziomu nie jest to problem ,ale w produkcjach renderowanych już jest.
    Poniżej zrobiłem przykład Maya i Zbrush, więc proszę cię nie mów mi ,że oba algorytmy działają tak samo. Mudboxa na chwilę obecną nie mam zainstalowanego,ale zaręczam cię ,że samo dodanie podziałów nie powoduje w nim uśrednienia poziomu 0.

    https://youtu.be/FENV9banUNA

  10. #40
    Member
    Awatar silverfox
    Dołączył
    Jul 2007
    Postów
    229
    Podziękowania

    Domyślnie

    odkopuję ;]
    Jak to jest z updateami Zbrusha? Przymierzam się do kupna i tak mnie to zastanawia. Kiedyś coś słyszałem że kupując Z ma się dożywotni upgrade. W dobie pazerności Adobe - trochę to brzmi jak bajka, ale np. genialny Total Commander tak ma. Jak to jest w Z-ce ? Może warto czekać na 5? Tylko kiedy do będzie ? Za 15 lat ? ;P
    Silverfox

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •