Podziękowania Podziękowania:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Prośba o pomoc vray frame buffer - leciutko jaśniejszy render po sejwie

  1. #1
    Member

    Dołączył
    May 2009
    Lokalizacja
    Gliwice
    Postów
    26
    Podziękowania

    Domyślnie Prośba o pomoc vray frame buffer - leciutko jaśniejszy render po sejwie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Dzień dobry wszystkim forumowiczom,
    szukałem już długo i niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mam nadzieję, że Wy pomożecie.
    Renderuję w vrayu 3.0 i ostatnio po wyrenderowaniu i zapisaniu renderu, ostateczny obrazek różni się leciutko od tego co widać we frame bufferze.
    Wygląda to tak:
    http://prntscr.com/gkprut
    Jak widać różnica jest mała, ale jednak trochę denerwująca.
    Mała na tyle, że nie sądzę, żeby to był problem z podwójną gammą. Moje ustawienia w color mapping:
    http://prntscr.com/gkpsd5
    I ustawienia gammy w maxie:
    http://prntscr.com/gkpsn7
    We frame bufferze nic nie jest naciśnięte oprócz sRGB:
    http://prntscr.com/gkptc5

    Bardzo prosiłbym Was o pomoc, ponieważ już nie wiem co z tym zrobić.
    Z góry dziękuję.

  2. #2
    Member
    Awatar marekkonieczny
    Dołączył
    Feb 2016
    Lokalizacja
    Wrocław
    Postów
    183
    Podziękowania

    Domyślnie

    Jak dla mnie jest to coś normalnego, jak renderujesz widzisz Beauty Pass. A zapisany efekt jest trochę "wyblakły". Wystarczy kilka render elementów i postprodukcja a będzie to wyglądać o wiele lepiej.

    Pozdrawiam

  3. #3
    Member
    Srebrna Galeria
    Awatar polka dot
    Dołączył
    Apr 2004
    Postów
    6248
    Podziękowania

    Domyślnie

    to może być wina przeglądarki windowsa, ale nie jestem pewien. gdziekolwiek nie otworzysz pliku jest ta różnica?
    wszystko jest tobą. jak zamierzasz się traktować?

  4. #4
    Member

    Dołączył
    May 2009
    Lokalizacja
    Gliwice
    Postów
    26
    Podziękowania

    Domyślnie

    @marekkonieczny:
    Dzięki za odpowiedź. Wiadomo, że postprodukcja pomoże, ale dla mnie jest to obejście problemu dookoła. Dopiero co kupiłem nowy komputer i taki problem mam pierwszy raz. Do tej pory na lapku tego nie widziałem. Chyba, że nie widziałem, bo różnica była mniejsza, albo monitor laptopa gorszy.
    @polkadot:
    Gdziekolwiek nie otworzę jest różnica. Do jakiegokolwiek pliku nie zapiszę jest różnica.
    No cóż, dziękuję Wam za odpowiedzi. Szukam dalej.

  5. #5
    Paweł Grzelak
    Awatar deshu
    Dołączył
    Dec 2005
    Lokalizacja
    W-wa
    Postów
    2329
    Podziękowania

    Domyślnie

    Używasz vrayowych efektów? Bloom, glare?

  6. #6
    Member

    Dołączył
    May 2009
    Lokalizacja
    Gliwice
    Postów
    26
    Podziękowania

    Domyślnie

    @deshu:
    Nie, nie używam.
    portfolio
    × tak 1 użytkownik(ów) ma podobne zdanie!

  7. #7
    Member

    Dołączył
    Jul 2007
    Postów
    502
    Podziękowania

    Domyślnie

    Do jakiego formatu zapiszujesz render? JPG, PNG, TIF, TGA, EXR czy coś innego? Zapisz w JPG, PNG, TIF i TGA i potem porównaj w Photoshopie (ułoż 4 warstwy i sobie przełączaj). Może tu jest problem.
    Druga rzecz że wczasie zapisywania renderu, masz okienko niby normalne zapisu - jaki format, i gdzie zapisać, ale jest też pole OVERRIDE i normalnie jest wpisana obok niego wartość gammy 1.0 (wyszarzone pole) - może tam masz odznaczone by było aktywne i wpisaną jakąś inną wartość? :
    Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	problem_zapis.jpg
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	108.6 KB
ID:	104336  
    http://trzyde.blogspot.com/ - modele 3D, drzewa i ludzie z kanałem alpha, tutoriale,

  8. #8
    Member

    Dołączył
    May 2009
    Lokalizacja
    Gliwice
    Postów
    26
    Podziękowania

    Domyślnie

    @Hris:
    Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.
    Zrobiłem tak jak piszesz. Nie ma różnicy w wyglądzie między formatami, o których piszesz. EXR jest jednak troszkę inny, bardziej kontrastowy ale i tak w porównaniu do frame buffera jest bardziej wypłowiały. Dla porównania:
    http://prntscr.com/gmi10f
    Jeśli chodzi o pole override przy zapisie. Mam to wyszarzone:
    http://prntscr.com/gmi1ds

    Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •