× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Czy da się zrobić montaż bez kompresji?

  1. #1
    Member

    Dołączył
    May 2008
    Postów
    984
    Podziękowania

    Domyślnie Czy da się zrobić montaż bez kompresji?


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Czy da się zrobić tak by zmontowany film z plików mp4 h254 z cięciami itp dało się wyeksportować tak by te pliki nie uległy ponownej kompresji?

  2. #2
    cake is a lie
    Awatar ApaczoS
    Dołączył
    Dec 2009
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    785
    Podziękowania

    Domyślnie

    Chyba raczej H.264. Da się. Renderujesz po prostu QT bez kompresji. Ewentualnie DNxHR HQ.

    Tylko, że Ty pewnie chcesz to wrzucać do sieci to niestety ale musisz kompresować jeszcze raz.
    Wszystko zależy od wejścia. Jeśli jest w bardzo dobrej jakości, ponowny render do 1080p z bitratem 20-30Mb będzie akceptowalny, a nawet nie zauważysz różnicy.

  3. #3
    Member
    Złota Galeria Srebrna Galeria
    Awatar Traitor
    Dołączył
    Jun 2003
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    2989
    Podziękowania

    Domyślnie

    Jeżeli szukasz programu do ciecia który nierekompresuje clipow to polecam Avidemux . Czasami ucinam tym skompresowane movy i nie sa one podczas tej operacji rekompresowane.
    "Nie bądź statystą we własnym filmie"

  4. #4
    cake is a lie
    Awatar ApaczoS
    Dołączył
    Dec 2009
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    785
    Podziękowania

    Domyślnie

    Pociąć potnie ale nie zmontuje.
    .com


    Podziękowania natas podziękował

  5. #5
    Member
    Złota Galeria Srebrna Galeria
    Awatar Traitor
    Dołączył
    Jun 2003
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    2989
    Podziękowania

    Domyślnie

    Do montażu i zapisu bez rekompresji możesz uzyc AVS Video Remaker. Sprawdzone, działa.
    Ostatnio edytowane przez Traitor ; 27-09-17 o 10:47
    "Nie bądź statystą we własnym filmie"

  6. #6
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Postów
    1454
    Podziękowania

    Domyślnie

    dlaczego nie zmontuje? oczywiście że się da lol. zresztą montaż odbywa się na plikach zaimportowanych jedynie co jeśli komputer nie wyrabia można wygenerować proxy. a bezstratny export też jest bez problemowy. bo są formaty plików bezstratnych. tyle lat w branży i nie wiecie takich podstaw?
    Podziękowania natas podziękował

  7. #7
    Member
    Złota Galeria Srebrna Galeria
    Awatar Traitor
    Dołączył
    Jun 2003
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    2989
    Podziękowania

    Domyślnie

    Wystarczy, ze uzyje AVS Video Remaker i będzie mogl zmontować film i zapisac go bez rekompresji. Rekompresja to co innego niż zapis bezstratny.
    "Nie bądź statystą we własnym filmie"
    Podziękowania Maciek Jutrzenka, natas podziękował

  8. #8
    Member

    Dołączył
    May 2008
    Postów
    984
    Podziękowania

    Domyślnie

    ApaczoS - jasne chodziło o H.264. Wszystkim wielkie dzięki liczyłem, że to się ogarnie w premierze ale kiedyś dawno temu zrobiłem export do nieskompresowanego pliku i zajmował bardzo dużo miejsca na dysku masakrycznie się otwierał i nie chodził płynnie.
    Maciek Jutrzenka -rozwiń myśl jak możesz.

  9. #9
    Member

    Dołączył
    Jul 2007
    Postów
    529
    Podziękowania

    Domyślnie

    Gdy jeszcze pracowałem w agencji reklamowej (łoooo...z 11 lat temu) to używaliśmy programu Edius, i miał on w pakiecie niesamowity kodek o nazwie Procoder - to była petarda - można powiedzieć że był bezstratny, a pliki ważyły 8-10 razy mnie niż plik nieskompresowany. W tym formacie plików nie wysyłaliśmy do klientów, tylko przechowywaliśmy materiał zgrany z kaset z kamer. Pamiętam że robiłem test sobie z ciekawości - rozkompresowałem ponad 10 razy materiał i tyleż samo razy go kompresowałem. Ten 10 plik czyli po dziesiątej kompresji miał pewne cechy kompresji ale nadal był lepszy niż ówczesny XVid czy DivX. JEdyne co go prześcigało to QuickTime bez kompresji - ale QT były gigantyczne:)
    Nie wiem co tam się z tym kodekiem teraz porobiło, kiedyś dostałem ogłoszenie (spam się znaczy) że GrassValley czyli produceny programu Edius wydał nowy kodek (HQX jest bezpłatny, bo Procoder był płatny) który może przenosić kanał Alpha. Kodek zowie się HQX i tu jest link do niego:
    https://www.edius.net/hqx.html
    A tu jest specyfikacja to potrafi:
    https://www.grassvalley.com/products...cificationsweb
    Pamiętam że naprawdę dawał radę ten stary Procoder w czasach kiedy nie istniał jeszcze H.264. Jak będę miał czasu trochę dziś to też zainstaluję i wypuszczę 2 minutową animację z After'a do tego nowego kodeka HQX. Aktualnie mam w mp4 i divx więc porównam.
    Pozdrawiam i powodzenia!
    http://trzyde.blogspot.com/ - modele 3D, drzewa i ludzie z kanałem alpha, tutoriale,

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •