Podziękowania Podziękowania:  0
× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Jak utworzyć zaznaczenie kanał alfa i usunąć model w tym zaznaczeniu.

  1. #1
    Member

    Dołączył
    Sep 2017
    Postów
    4
    Podziękowania

    Domyślnie Jak utworzyć zaznaczenie kanał alfa i usunąć model w tym zaznaczeniu.


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Cześć.

    Chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle jest taka możliwość. Powiem wam dokładniej o co mi chodzi. No więc mam model kwiatka


    I ten model jak widzicie nie jest konkretnie w kształcie kwiatka, to tekstura z kanałem alfa sprawia, że ten kształt modelu wygląda jak kwiatek. Kanał alfa przysłania niepotrzebną część modelu. No i pytanie czy da się zaznaczyć kanał alfa i usunąć właśnie tę część modelu którą przysłania? Żeby model wyglądał faktycznie jak ten kwiat.

    Jeśli znacie jakieś inne sposoby pozbycia się tej zbędnej części modelu to chętnie poczytam.

    PS: program w jakim operuje to 3ds max 8, ale mam też 3ds max 2013.
    Ostatnio edytowane przez Demedina ; 01-10-17 o 05:15

  2. #2
    Member

    Dołączył
    Sep 2017
    Postów
    4
    Podziękowania

    Domyślnie

    Nikt nic nie napisze?

  3. #3
    Member
    Awatar t0m3k
    Dołączył
    Mar 2003
    Lokalizacja
    UK
    Postów
    1391
    Podziękowania

    Domyślnie

    najlatwiej bedzie wrzucic kanal alpha do slotu opacity w materiale tego kwiatka.
    jesli chcesz zeby model pasowal do alphy to mozesz kwiatek obrysowac linia i nalozyc ten sam material.

    ...:::...:::...


  4. #4
    Member

    Dołączył
    Sep 2017
    Postów
    4
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez t0m3k Zobacz posta
    najlatwiej bedzie wrzucic kanal alpha do slotu opacity w materiale tego kwiatka.
    jesli chcesz zeby model pasowal do alphy to mozesz kwiatek obrysowac linia i nalozyc ten sam material.
    Musi istnieć jakiś prostszy sposób niż ręczne obrysowywanie linią. W przykładzie podałem taki prosty kwiatek, ale jak przyjdzie wielkie drzewo z masą liści to co w tedy.

    Sposób z opacity nie zdaje egzaminu, bo model kwiatka musi być wycięty na jego kształt, a aktualnie jest to model o kształcie zwykłego pięciokąta.

  5. #5
    Member
    Awatar t0m3k
    Dołączył
    Mar 2003
    Lokalizacja
    UK
    Postów
    1391
    Podziękowania

    Domyślnie

    otworz alphe w photoshop'ie
    zrob zaznaczenie
    wyeksportuj zaznaczenie jako krzywa do pliku Illustrator'a (AI)
    zaimportuj krzywa z pliku AI do max'a

    ...:::...:::...


  6. #6
    Member
    Awatar ozogonkiem
    Dołączył
    Mar 2011
    Lokalizacja
    Wrocław
    Postów
    61
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez t0m3k Zobacz posta
    otworz alphe w photoshop'ie
    zrob zaznaczenie
    wyeksportuj zaznaczenie jako krzywa do pliku Illustrator'a (AI)
    zaimportuj krzywa z pliku AI do max'a
    Możemy to nawet uprościć~! Otwórz alfę w illustratorze, użyj opcji Image Trace, wytnij czarny kolor, resztę scal i voila. Mamy krzywą gotową do importu.

    (najbardziej zautomatyzowany sposób jaki przychodzi mi do głowy)

  7. #7
    Member
    Awatar jaceks
    Dołączył
    Jul 2008
    Lokalizacja
    Katowice
    Postów
    357
    Podziękowania

    Domyślnie

    Zrób model tego kwiatka - alpha jest zbędna. Alpha ci modelu fizycznie nie przytnie. Więc albo alpha albo model.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •