Podziękowania Podziękowania:  0
× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Stacja Robocza 10.000

  1. #1
    Member

    Dołączył
    Oct 2017
    Lokalizacja
    Czyżowice
    Postów
    5
    Podziękowania

    Domyślnie Stacja Robocza 10.000


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Witam,

    W mojej pracy, poproszono mnie o przygotowanie animacji/randerwów naszych urządzeń.
    Jesteśmy producentem sprzętu laboratoryjnego, nie wszystkie urządzenia mamy dostępne fizycznie, a czasem klient chce widzieć urządzenie przed zakupem. Przydałyby się, też animacje urządzeń. Ja jestem grafikiem w firmie i odpowiadam za wizerunek marki. Dostałem zielone światło na zakup 3ds Maxa + stacja robocza. Randery musza być jak najbardziej realne, żeby mogły zastąpić tradycyjne fotki. Animacja też ma dobrze odzwierciedlać textury, połysk szkło. Teraz pytanie do Was, jaki komputer jaki kupić? jaki soft? ma być bardzo realnie, a sam randering animacji ma trwać maksymalnie krótko. pomóżcie! budżet około 10.000 na komputer, i dobry soft bez ograniczeń budżetowych.

    pozdrawiam Zbyszek

  2. #2
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Postów
    1445
    Podziękowania

    Domyślnie

    Ryzen 1700x +32 gigs ramu SSD 256 lub 512. M2, + GTX 1080ti.

    Soft, corona dla stillów, a dla animacji octane albo redshift, na spotkaniu z klientem mockup mozecie robic na mega szybko w keyshocie albo lapku z GTx 1070.

    Jezeli mambyc serio mega szybko to ja bym zrezygnował z kasy na soft i po prostu kupil tyle GPU ile moge + octane + blender

  3. #3
    Member

    Dołączył
    Nov 2006
    Postów
    417
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Zbyszek Zbigniew Zobacz posta
    Witam,

    W mojej pracy, poproszono mnie o przygotowanie animacji/randerwów naszych urządzeń.
    Jesteśmy producentem sprzętu laboratoryjnego, nie wszystkie urządzenia mamy dostępne fizycznie, a czasem klient chce widzieć urządzenie przed zakupem. Przydałyby się, też animacje urządzeń. Ja jestem grafikiem w firmie i odpowiadam za wizerunek marki. Dostałem zielone światło na zakup 3ds Maxa + stacja robocza. Randery musza być jak najbardziej realne, żeby mogły zastąpić tradycyjne fotki. Animacja też ma dobrze odzwierciedlać textury, połysk szkło. Teraz pytanie do Was, jaki komputer jaki kupić? jaki soft? ma być bardzo realnie, a sam randering animacji ma trwać maksymalnie krótko. pomóżcie! budżet około 10.000 na komputer, i dobry soft bez ograniczeń budżetowych.

    pozdrawiam Zbyszek
    Musisz też wiedzieć, że to "bardzo realnie" zrobisz w każdym sofcie obecnym na rynku i sam soft nie zrobi "bardzo realnie" a to Ty musisz wypracować sobie skila w tej materii.

  4. #4
    Member

    Dołączył
    Oct 2017
    Lokalizacja
    Czyżowice
    Postów
    5
    Podziękowania

    Domyślnie

    ja rozumiem, ale chcę żeby były możliwości, głupio by było gdybym nie potrafił zrobić fajnego światła tylko dlatego, że sprzęt czy soft był by za słaby. Jestem kumaty i chyba sobie z tym poradzę

    a pytanko, jak się pamięć ram do randerowania? ile najlepiej kupić i dlaczego?

    chłopaki z IT wybrali taki zestaw: https://ibb.co/i4TV5b

    co myślicie o tym?
    Ostatnio edytowane przez Zbyszek Zbigniew ; 13-10-17 o 10:29

  5. #5
    Member

    Dołączył
    Nov 2006
    Postów
    417
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Zbyszek Zbigniew Zobacz posta
    ja rozumiem, ale chcę żeby były możliwości, głupio by było gdybym nie potrafił zrobić fajnego światła tylko dlatego, że sprzęt czy soft był by za słaby. Jestem kumaty i chyba sobie z tym poradzę

    a pytanko, jak się pamięć ram do randerowania? ile najlepiej kupić i dlaczego?

    chłopaki z IT wybrali taki zestaw: https://ibb.co/i4TV5b

    co myślicie o tym?
    jasne ale jak pisałem, obecnie niemal w każdym sofcie wynik będzie dobry lub b. dobry.

    Co do samego RAM to jak pisze Maciek celuj w 32 GB, ja od dawna kupuję pamięci Kingstona i zawsze było OK.

    Co do RAM i renderowania to musisz sobie zadać pytanie, czy chcesz renderować na CPU np. Vray, Corona ... czy na GPU np. Octane czy RedShift.

    Do prac jakie opisujesz osobiście polecałbym Octane idealnie będzie pasował do renderów studyjnych i do animacji. Dla tego też proponuję kartę z możliwie największą ilością VRAM docenisz to podczas pracy z większymi scenami w Octane a za jakiś czas dokupisz drugą taką kartę graficzną i będzie niemal 2 x szybciej. Octane jak i inne renderery tam gdzie nie ma światła odbitego np. w interiorach jest mega szybki i dobrze odszumia render a z tego co piszesz to głównie rendery/animacje studyjne będziesz renderował.

    Co do przypięcia Octane do softu 3d to już sam podejmij decyzję Octane w zasadzie jest już pod każdy soft: Max, Cinema, Modo czy LW ... moim zdaniem implementacje Octane pod LW jest jedną z najlepszych

    co do propozycji komputera który podajesz to musiałbym przejrzeć wszystko dokładnie i przeanalizować ... ogólna zasada, płyta główna jest najważniejsza

  6. #6
    Member
    Awatar Boris
    Dołączył
    Nov 2014
    Postów
    517
    Podziękowania

    Domyślnie

    A czy najnowszy maxwell nie jest pod gpu?
    Czytałem, ze ottoy nie jest przyjazny konsumentom
    Moze fstorm?
    "Religia powstała, gdy pierwszy oszust spotkał pierwszego głupca." – MARK TWAIN

  7. #7
    Member

    Dołączył
    Oct 2017
    Lokalizacja
    Czyżowice
    Postów
    5
    Podziękowania

    Domyślnie

    podobno nie ma głupich pytań, w chwili obecnej mam 3ds maxa wersje 30 dniową, Octane to jakiś plugin czy jak?

    na bank chce 3ds maxa, i pytanie czy on sam nie wystarczy, te opcje randerowania "Vray, Corona ... czy na GPU np. Octane czy RedShift." to są jakieś mody, dodatki ?

    sorry, że pytam? co lepsze?


    taraz doczytałem, czyli pluginy płatne... a jaki jest silnik w 3ds maxie? nie wystarczy?

    Nie mam w tym doświadczenia, i nie wiem w którą stronę pójść, dostałem też info z działu IT, że może spoko by było gdyby sceny randerowały nasze serwery, czyli CPU? Pewnie ile osób tyle rozwiązań hm.... co lepsze?

    bardzo wam dziękuje za pomoc
    Ostatnio edytowane przez Zbyszek Zbigniew ; 13-10-17 o 12:30

  8. #8
    Member

    Dołączył
    Nov 2006
    Postów
    417
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Boris Zobacz posta
    A czy najnowszy maxwell nie jest pod gpu?
    Czytałem, ze ottoy nie jest przyjazny konsumentom
    Moze fstorm?
    tak wygląda na to, że Maxwell jest obecnie na GPU
    co do olewki ottoy to nie wiem

    - - - Połączono posty - - -

    Cytat Zamieszczone przez Zbyszek Zbigniew Zobacz posta
    podobno nie ma głupich pytań, w chwili obecnej mam 3ds maxa wersje 30 dniową, Octane to jakiś plugin czy jak?

    na bank chce 3ds maxa, i pytanie czy on sam nie wystarczy, te opcje randerowania "Vray, Corona ... czy na GPU np. Octane czy RedShift." to są jakieś mody, dodatki ?

    sorry, że pytam? co lepsze?


    taraz doczytałem, czyli pluginy płatne... a jaki jest silnik w 3ds maxie? nie wystarczy?

    Nie mam w tym doświadczenia, i nie wiem w którą stronę pójść, dostałem też info z działu IT, że może spoko by było gdyby sceny randerowały nasze serwery, czyli CPU? Pewnie ile osób tyle rozwiązań hm.... co lepsze?

    bardzo wam dziękuje za pomoc
    a to najlepiej jak zajrzy tu spec od Maxa i wyrazi swoje opinie

  9. #9
    Member
    Awatar Sebazx6r
    Dołączył
    Dec 2010
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    2941
    Podziękowania

    Domyślnie

    3ds Max jest z Arnoldem i starczy.

    A ty umiesz tego 3ds Maxa i Arnolda? Bo chyba nie to rownie dobrze mozesz sie uczyc do takich rzeczy blendera.

  10. #10
    Member

    Dołączył
    Oct 2017
    Lokalizacja
    Czyżowice
    Postów
    5
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Sebazx6r Zobacz posta
    3ds Max jest z Arnoldem i starczy.

    A ty umiesz tego 3ds Maxa i Arnolda? Bo chyba nie to rownie dobrze mozesz sie uczyc do takich rzeczy blendera.
    Kiedyś bawiłem się programami 3d, ale to było chyba z 10 lat temu.... ogarniam pakiet adoba i kilka innych programów np: w After effects też jest namiastka 3d. Od kilku dni bawiłem się już tym 3ds maxem wersja 30 dniowa, chłopaki z działu projektowego podesłali mi projekt urządzenia, ja wrzucam tylko do tego 3ds maxa i nie muszę za dużo z nim kombinować, tektury, cienie, światło no i wprawiam to w ruch, ogarniam te rzeczy. Próbowałem zrobić, to w blenderze, ale nie łapie mi projektów urządzeń, są zrobione w solidwork'sie i super wchodzą do 3ds maxa. Na razie planujemy tylko wprawić w ruch niektóre elementy urządzenia, jak szklane wewnętrzne drzwi, pełne drzwi, animacja podzespołów itd. Myślę, że spokojnie to ogarnę praca kamery to i te animacje elementów, to nie takie straszne, generalnie chodzi o realizm, żeby randery zastąpiły zdjęcia, będę miał jeszcze dobrą szkołę z teksturami, ale jak mówię dam radę, ważne żeby sprzęt i soft posiadał możliwości które będę mógł wykorzystać
    Ostatnio edytowane przez Zbyszek Zbigniew ; 13-10-17 o 19:36

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •