× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Ustalanie wielkości obiektu.

  1. #1
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    154
    Podziękowania

    Domyślnie Ustalanie wielkości obiektu.


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Cześć,

    Mam obiekt (skrzynia), która składa się z kilku elementów (ściany, dno itd.). Chciałbym ręcznie ustalić jej wielkość. Np. by miała 123cm szerokości, 100 cm wysokości i np. 40 cm głębokości.

    Do tej pory korzystałem z opcji - Measure. Po prostu zaznaczałem cały obiekt (wszystkie jego elementy) i rozciągając go obserwowałem "stan licznika" osi XYZ. Jest to niestety mało precyzyjne.

    Da się wymiary wklepać "z palca"?

    Dziękuję za pomoc.

  2. #2
    Member

    Dołączył
    Apr 2007
    Postów
    783
    Podziękowania

    Domyślnie

    W tym przypadku gdy chcesz aby model skalowany był równomiernie, najwygodniej stworzyć sobie box o docelowych wymiarach, obiekty zgrupować, dodać modyfikator FFD 2x2x2 i przyciągać jego wierzchołki do krawędzi boxa z właczonym snapowaniem.
    Jeżeli chesz skalować nieproporcjonalnie, zamiast modyfikatora FFD, możesz też dać Modyfikator Edit Poly i wybrać tylko cześć werteksów (opcjonalnie smooth selection) i snapować najbardziej wysunięte wiechołki modelu z wierzchołkami boxa.

  3. #3
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    154
    Podziękowania

    Domyślnie

    Nie ma opcji w Maxie gdzie z palca wpiszę wymiar? Jestem w szoku!

  4. #4
    Member

    Dołączył
    Apr 2007
    Postów
    783
    Podziękowania

    Domyślnie

    Możesz policzyć proporcje między wymiarem wyjściowmym a docelowym i przeskalować o wynik.

    Na pewną są do tego skrypty na scriptspocie.

  5. #5
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    154
    Podziękowania

    Domyślnie

    Zapytam już przy okazji. A czy jest możliwość zerowania pivotów dla kilku elementów na raz? Chodzi o to, że chce by pivoty były ustawione wszystkie w punkcie zerowym. Po zaznaczeniu kilku obiektów nie mam możliwości "zerowania" licznika który jest po prawej, na dole wievportu.

  6. #6
    Member

    Dołączył
    Apr 2007
    Postów
    783
    Podziękowania

    Domyślnie

    Pola koordynatów są puste i nie mają spinerów, ale wartość wspólną dla zaznaczonych obiektów/pivotów można wpisać.
    Możesz też użyc quick align i wyśrodkować pivot do obiektu wcześniej ustawionego w punkcie 0,0,0 lub innym.

  7. #7
    Member

    Dołączył
    Dec 2017
    Postów
    14
    Podziękowania

    Domyślnie

    Na początku ustaw sobie w preferencjach pracę w prawdziwych jednostkach np cm.

    Kiedy tworzysz nowy obiekt np. Boxa możesz wpisywac jego rozmiary ręcznie, dopoki nie zamienisz go w editable poly.

    Używanie measurment jest bardzo uciążliwe, nalepiej umieść sobie model tak żeby jego podstawa była na poziomie 0 osi współrzędnych. Wtedy pracując na vertexach albo liniach możesz wpisywać wartość ręcznie w opcjach Move albo na dolnym pasku maxa. Np jeśli chcesz żeby jakiś vertex był 60 cm od podstawy po prostu zaznaczasz go i wpisujesz wartość.

    Niestety max nie został stworzony do takiej pracy jak np. autoCAD więc jego snapy, mierzenie odległości i modelowanie w fizycznych jednostkach nie jest doskonałe.
    Ostatnio edytowane przez Ziggie ; 13-01-18 o 03:07
    Podziękowania gigant84 podziękował

  8. #8
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    154
    Podziękowania

    Domyślnie

    Bardzo dziękuję za pomoc.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •