Strona 269 z 370 PierwszyPierwszy ... 169219259264265266267268269270271272273274279319369 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2681 do 2690 z 3693

Wątek: Szybkie odpowiedzi na proste pytania. Blender Q&A

  1. #2681
    Zbrush Fanboy
    Awatar Monio
    Dołączył
    Apr 2009
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    4120
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    To kwestia PSa. Jak kopiujesz obrazek to zamiast ctrl+v naciśnij ctrl+shift+v. Wtedy obrazek kopiuje się bez przesunięcia. Pamiętaj że obrazek uv powinien być tej samej wielkosci co plik do którego go wklejasz. PS niestety nie pracuje na pixelach tylko jakiś jednostkach z marsa więc skalowanie ze snapowaniem do krawędzi bardzo często daje rezultat w postaci obrazka przesuniętego i pixel albo jak w twoim przypadku pół pixela z rozmyciem.
    3D Artist w SONKA / Qubic Games.

  2. #2682
    Member

    Dołączył
    Nov 2006
    Lokalizacja
    ?
    Postów
    3166
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Monio Zobacz posta
    Niestety nie ma takiej możliwości w Blenderze. Skrypty pythonowe również nie pomogą bo tego okna nie da się skryptować. Outliner to jeden z najsłabszych aspektów tego softu.
    Monio, można by ten addon przerobić, zamiast wyszukiwania materiałów, pokazywał by listę ukrytych obiektów:


  3. #2683
    Member
    Awatar drakul
    Dołączył
    Jan 2007
    Lokalizacja
    OM
    Postów
    293
    Podziękowania

    Domyślnie

    jest jeszcze możliwość użycia addona bmax tools. tam jest unhide by name. działa całkiem przyzwoicie. ale taka opcja w blenderze to powinna być standardem....

  4. #2684
    Member

    Dołączył
    Nov 2006
    Lokalizacja
    ?
    Postów
    3166
    Podziękowania

    Domyślnie

    @drakul też tak uważam. Fajnie gdyby w końcu powstał dział z jednym człowiekiem, który zbiera addony i przepisuje je do Blendera na stałe.


  5. #2685
    Member

    Dołączył
    May 2010
    Lokalizacja
    MińskM
    Postów
    303
    Podziękowania

    Domyślnie

    Monio, dzięki za odpowiedź.
    Tak zacząłem w końcu robić, gdy zauważyłem co się dzieje. Ale trochę mnie to zdziwiło i w zasadzie nadal ten stan trwa.

    Pzdr.

  6. #2686
    Zbrush Fanboy
    Awatar Monio
    Dołączył
    Apr 2009
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    4120
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez floo Zobacz posta
    zamiast wyszukiwania materiałów, pokazywał by listę ukrytych obiektów
    Pokazywałby ale nie w outlinerze. Taki skrypt byłby dosyć prosty i byłbym w stanie to napisać. Niestety nie oferuje podjęcia się tego bo mam na głowie sporo spraw.

    Drakul- Powinna od dawna. Koderze blendera dopiero od niedawna rozeznają się w temacie narzędzi do większych projektów CG jak asset menagement, warstwy czy organizacja sceny. Mimo że to powinny być fundamenty każdego większego softu. Dopiero Tears of Stell miał jakiś w miarę sensowny asset menagement, nie wiem jakim cudem oni wcześniej zrobili Sintela z takimi narzędziami. Zobaczymy co przyniesie Gooseberry.
    Ostatnio edytowane przez Monio ; 04-07-14 o 13:36
    3D Artist w SONKA / Qubic Games.

  7. #2687
    Member
    Awatar drakul
    Dołączył
    Jan 2007
    Lokalizacja
    OM
    Postów
    293
    Podziękowania

    Domyślnie

    czy można zmienić zachowanie w widoku 3d - jestem w widoku 3d perspektywy, przełączam na quad view i w jednym z okien robi się camera view a chce żeby był poprzedni widok perspektywy. Jak zrobić żeby zamiast camera view w quad view był perspective view?
    cofam pytanie - takie zachowanie jest w wersji 2.69
    za to w 2.7x powracając z quad view do jednego widoku i z powrotem do quad view, widok user perspective zmienia się na ostatni widok ortho w jaki wchodziłem. A chcę ustawić na sztywno podział w quad view i nie ważne co robię zawsze zachowany jest układ który sobie ustawiłem(np 3 ortho i 1 user persp). Jest taka możliwość?
    Ostatnio edytowane przez drakul ; 04-07-14 o 14:39

  8. #2688
    Blender&Houdini

    Dołączył
    Feb 2014
    Postów
    1289
    Podziękowania

    Domyślnie

    tak zrób sobie 4 okienka 3D view i sobie każde ustaw i już nawet na każde okno możesz innego mat capa ustawić...

  9. #2689
    Member
    Awatar drakul
    Dołączył
    Jan 2007
    Lokalizacja
    OM
    Postów
    293
    Podziękowania

    Domyślnie

    ten sposób znam. ja chce korzystać z quad view a nie powielać okno 3dview

  10. #2690
    Member

    Dołączył
    Apr 2011
    Postów
    65
    Podziękowania

    Domyślnie

    Witam
    Wiecie może co mam nie tak ustawione w ustawieniach Cycles, bo przy renderze nie uzyskuję takiej dokładności jak w viewporcie z nawet mniejszą ilością sampli:
    . Użyłem w materiale displacement żeby nie kombinować. W viewporcie widok z kamery taki sam. Zwiększyć ilość odbić czy co?

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •