Strona 364 z 370 PierwszyPierwszy ... 264314354359360361362363364365366367368369 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3631 do 3640 z 3693

Wątek: Szybkie odpowiedzi na proste pytania. Blender Q&A

  1. #3631
    fanboj miksera
    Awatar szczuro
    Dołączył
    Oct 2008
    Lokalizacja
    Bydgoszcz
    Postów
    1116
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    gigant, obiektem da sie (R nad daną czescia okna chyba ze ten skrót sobie zmieniłeś) widokiem nie. Jesli chcesz miec kilka widoków i nimi obracać to zazwyczaj dziele sobie widok na dwa albo trzy i przełączam za pomoca numerycznej i maksymalizuje (shift+spacja) w razie potrzebu
    te młode to głupie, a stare to durne

  2. #3632
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    139
    Podziękowania

    Domyślnie

    Ech... szkoda. Myślałem, że w każdym oknie kamera jest aktywna. No cóż będę musiał to jakoś przeboleć. W Maxie mam zawsze "podział na cztery". Pomocne przy projektowaniu samochodów np. I są to okna aktywne. Tzn, mogę obracać kamerą. Więm, że mogę sobie zrobić podział ręcznie ekranu kopiując główne okno i zmieniając widok. Tylko, że wtedy mam od cholery "menusów", a to wprowadza niepotrzebny chaos na ekranie. No trudno... trzeba sobie z tym poradzić.
    Dziś muszę rozpracować zaznaczanie "ramką". Mogę nią zaznaczać i wszystko jest perfekt. Teraz chce dodać opcję "odznaczania".

  3. #3633
    fanboj miksera
    Awatar szczuro
    Dołączył
    Oct 2008
    Lokalizacja
    Bydgoszcz
    Postów
    1116
    Podziękowania

    Domyślnie

    menusy mozna pochować, odznaczanie bylo pod A chyba ze jednego obiektu to shift+prawymyszy, albo b -> shift ramka
    te młode to głupie, a stare to durne

  4. #3634
    Been Through the Mill
    Awatar Nezumi
    Dołączył
    Oct 2006
    Lokalizacja
    Ciudad de Mexico
    Postów
    4490
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez gigant84 Zobacz posta
    EWięm, że mogę sobie zrobić podział ręcznie ekranu kopiując główne okno i zmieniając widok. Tylko, że wtedy mam od cholery "menusów", a to wprowadza niepotrzebny chaos na ekranie.
    Jakich menusow? Mozesz sobie wszystko poukrywac gdzie chcesz i jak chcesz:

    Chyba ze czegos nie rozumiem...
    Cytat Zamieszczone przez gigant84 Zobacz posta
    Dziś muszę rozpracować zaznaczanie "ramką". Mogę nią zaznaczać i wszystko jest perfekt. Teraz chce dodać opcję "odznaczania".
    takie ze wciskasz "B" i zaznaczasz a jak chcesz odznaczyc to najpierw wciskasz "B" a potem odznaczasz z shiftem?
    Wiem, ze juz milion razy to slyszales, ale niech bedzie milion pierwszy - udawanie, ze Blender jest innym softem na ktorym sie siedzialo wczesniej czesto zabija jego dobre strony i zamiast ulatwiac komplikuje wszystko. Powodzenia jednak.
    “There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.”
    ― Ernest Hemingway

  5. #3635
    Member

    Dołączył
    Nov 2015
    Lokalizacja
    Lublin
    Postów
    104
    Podziękowania

    Domyślnie

    Albo B i środkowy klawisz :P

  6. #3636
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    139
    Podziękowania

    Domyślnie

    Bardzo wam wszystkim dziękuję za pomoc.

  7. #3637
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Postów
    41
    Podziękowania

    Domyślnie

    Da sie i widokiem kręcić. W panelu po lewe stronie tam gdzie włączasz podzielony widok odznacz lock.
    Gdy okno podzielisz ręcznie, to nmenusy możesz po wyłączać klawiszami n, t chyba że ju już zmieniłeś.

  8. #3638
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    139
    Podziękowania

    Domyślnie

    Jesteś wielki!!!

  9. #3639
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Postów
    1445
    Podziękowania

    Domyślnie

    Dodam też że każdy viewport ma oddzielny local view.. więc możesz sobie dzięki temu właczyć w każdym okienku aby wyświetlał się inny obiekt. ja zmieniłem sobie local view na Q nie pamietam pod jakim klawiszem było.

  10. #3640
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Postów
    41
    Podziękowania

    Domyślnie

    Ostatnio tak się zastanawiałem. Mamy dla przykładu prostokątny plane, podzielony na kilka mniejszych kwadratów, którego każdy edge ma wymiar = 2. Czy jest jakaś opcja ew. addon, która pozwalałaby przestawiać vertexy takiego planea, ale przy zachowaniu stałej długość edgy? Coś jak łańcuch stworzony z edgy i vertexów. Tak sobie dumam, że mogło by to fajnie się sprawdzać przy zawijaniu wszelakich płaszczyzn.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •