Strona 366 z 370 PierwszyPierwszy ... 266316356361362363364365366367368369370 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3651 do 3660 z 3693

Wątek: Szybkie odpowiedzi na proste pytania. Blender Q&A

  1. #3651
    Member
    Awatar blazejbobek
    Dołączył
    Nov 2015
    Lokalizacja
    Szczecin
    Postów
    114
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    @gigant84

    Polecam Ci BMax Tools https://blenderartists.org/forum/sho...-left-3ds-Max-)
    Chyba już defaultowo w Blenderze do włączenia w Add-onach Pozdrawiam! BTW. Jest tam Target Weld!
    Behance|| Rockstar Wonderland - moja książka online

  2. #3652
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    139
    Podziękowania

    Domyślnie

    Pobrałem to jakiś czas temu. Miałem problem z zainstalowaniem tego. Poza tym ja w Maxie też miałem wszystko przestawione, więc nie ratuje mnie to zbytnio. Muszę się przestawić. Nie mam innej opcji.

  3. #3653
    Member
    Awatar drakul
    Dołączył
    Jan 2007
    Lokalizacja
    OM
    Postów
    293
    Podziękowania

    Domyślnie

    #gigant84 , extrudowanie w Blenderze to przyjemność, w maxie katorga. Doradzałbym zmianę myślenia, nie coś jest w maxie i jak to zrobić w Blenderze tylko , co chcę zrobić i próbuję to zrobić w Blenderze. jak to opanujesz i wrócisz do maxa to zrozumiesz jakim drewnem jest max

  4. #3654
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    139
    Podziękowania

    Domyślnie

    Drakul tu się z Tobą nie mogę zgodzić. Extrude plainów masz pod shiftem. Zaznaczasz edge trzymasz shift i wyciągasz nową ścianę. Nie musisz ustalać czy chcesz to robić w lini x/y/z. Łapiesz po prosu za odp grot. Jeśli chcesz przesuwać dowolnie, łapiesz za środek.
    Nie kumam tego ciągłego potwierdzania w którym kierunku chce wysunąć plejna. Bardzo to spowalnia pracę. Nawet jeśli mam kamerę ustawioną z góry, muszę potwierdzić kierunek x/y/z.
    Co do extrudowania ścian. Zgadzam się z Tobą. Trzeba wcisnąć odp opcję i wybrać wysokość. Tylko że ja z tego nigdy nie korzystałem. Szybciej jest zaznaczyć edge i z shiftem je wyciągnąć do góry, a potem - f -jak w blenderze, zamknąć otwór.
    Tu nie chodzi o sposób myślenia. Tu chodzi o ciągłe menusy. Czego nie wybierzesz - np usuniećie ściany, wciskam delete i... menu+enter. Obszedłem to. Menu usunięcia mam pod end, a usunięcie face mam osobny skrót - delete. Zaznaczam/delet i mam z bani
    Tak samo mergowanie wertexów. Po cholerę się ten program mnie pyta czy chce je skolapsować na 4 sposoby. Wciskam skrót i ma być skolapsowane. Też to obszedłem Mam ustawiony skrót pod collapse. Zaznaczam - c - i gotowe.
    Strasznie spowalniają prace te ciągłe menusy.

    Nie piszę tego by pokazać jakim słabym programem jest Blender, bo nie jest. Jest inny. Max też jest kwadratowy, ale to kwestia klawiszologi. Optymalnie jest tam straszny badziew. Trzeba praktycznie wszystko ustawić od nowa. Drakul pracowałeś w Maxie? Pytam, bo wtedy Ciebie będę dręczył pytaniami Nie będę musiał łopatologicznie tłumaczyć o co mi chodzi i czego szukam

  5. #3655
    Member

    Dołączył
    Nov 2015
    Lokalizacja
    Lublin
    Postów
    104
    Podziękowania

    Domyślnie

    Nie kumam tego problemu z extrudowaniem. Naciskasz e i się extruduje po normalnych facea/ów. Klikasz jak już wiadomo jaka odległość i fajrant. Teraz chyba wejdą addony do tego w nowej wersji, że można sobie robić extrudy jak w skechupie itd. Sprawdź może Ci się przyda.

  6. #3656
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Postów
    1445
    Podziękowania

    Domyślnie

    totalnie nie widze sensu nauki blenera w ten sposób z takim workflowem. spowalniasz sobie wszystko i robisz drewno jak max. bez sens.

    wogóle kto urzywa delate? które jest gdzieś na klawiaturze gdzie żadna ręka nie sięga wygodnie lel. kasujesz X'em i tyle.

    Kolejna sprawa z tym całym extrude? WTF? jakie menusy o kij chodzi? Zaznaczasz vertexa, face albo edge, wciskasz E w przypadku face'a automatycznie jest extrudowane wzdłóż normalnej face'a w przypadku vertexa lub edga.. lata w 2D przestrzeni w jakiej jest obecnie viewport, jeżeli np chcesz wyciągnąc vertexa albo edga wzdłuż osi X Y Z to po prostu po E wciskasz X Y Z i ruszasz sobie myszką albo wpisujesz wartość a jeśli chcesz wzdłóż normalnej to wciskasz dwa razy X.. etc... ale ogólnie po E nie musisz nic wciskasz... nie ma żadnych menusów trochę nie czaje. po zakończeniu operacji możesz F6 klawiszem otworzyć okno. gdzie możesz poprawić manualnie etc. a tak to serio nie czaje oco biega.

    Po cholerę się ten program mnie pyta czy chce je skolapsować na 4 sposoby
    bo często się używa czego innego? sorry blender to nie drewniany max z 1 opcją. ;x zresztą możesz sobie zrobić direct skrót do konkretnej opcji aczkolwiek, ja nawet nie widzę tego menu bo po prostu najbardziej domyślna opcja jest odrazu pod myszką czyli np klikasz X i odrazu LPM. i gotowe.


    nie rób z blenera drewna :P

  7. #3657
    Been Through the Mill
    Awatar Nezumi
    Dołączył
    Oct 2006
    Lokalizacja
    Ciudad de Mexico
    Postów
    4490
    Podziękowania

    Domyślnie

    Chcesz jezdzic na motocyklu doprawiajac mu lejce i wolajac "wio!" bo wczesniej miales konia. Moze i da sie jakos, ale po co? Chcesz sie nauczyc Blendera czy chcesz z Blendera zrobic Maxa. Wyglada na to, ze to drugie.
    “There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.”
    ― Ernest Hemingway

  8. #3658
    Member
    Awatar drakul
    Dołączył
    Jan 2007
    Lokalizacja
    OM
    Postów
    293
    Podziękowania

    Domyślnie

    *gigant84,
    maxa znam ponad 14 lat, blendera ponad 5, więc uwierz mi wiem co mówię, i lepiej się ze mną zgódź. Ja się z Tobą nie zgadzam bo znam oba programy. Maciek Ci wyjaśnił extrude Blendera, Nezumi opisał co próbujesz zrobić. Podsumowując, nie rób z Blendera maxa , jak już chcesz coś robić to spróbuj zrobić Blendera z maxa, wyjdziesz o niebo lepiej i potwierdzisz jak już poznasz go. zacznij myśleć blenderem a klapki z końskich maxowych oczu Ci spadną

  9. #3659
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Postów
    41
    Podziękowania

    Domyślnie

    Extrudować możesz też myszką. Zaznaczasz Edga wciskasz Ctrl i klikasz mychą gdzie popadnie i powstają nowe facy, edge i wszystko powstaje. Mergowanie vertexów w Blenderze też jest git. Można sobie np. szybko zaznaczyć vertexy używając skrótu c, albo b, albo ctrl+mysz1 itp. Potem oddzielnie zaznaczyć inny vertex i z menu mergowania możesz wybrać "Merge at Last". Jak dla mnie genialne w swej użyteczności! Menusy też są git, bo niby skąd program ma wiedzieć czy w danej chwili chcę usunąć samego facea czy może razem z nim vertexy?

    Tak bardziej poważnie. Do Blendera wyszło ostatnimi czasy sporo naprawdę fajnych addonów wspomagających modelowanie. Gdy pozmieniasz sobie skróty, a będziesz chciał zaopatrzyć się w jakiś addon, to i w nim będziesz musiał skróty na nowo poustawiać.
    Kolejna rzecz to gdyby przyszło ci pracować na czyimś sprzęcie, będziesz miał tam zapewne domyślne skróty. Stracisz więc czas na ustawianie własnych skrótów, albo uczenie się domyślnych.

    Zgadzam się z moimi przedmówcami, że trochę sobie sprawę utrudniasz. Wydaje mi się, że lepiej byłoby najpierw popracować na domyślnych skrótach Blendera. Zapoznać się z tym jaki oferują workflow, a dopiero potem zdecydować czy są okej, czy nie.

  10. #3660
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    139
    Podziękowania

    Domyślnie

    Zgadzam się z wami. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie odrzucić stare nawyki. Nie zrozumcie mnie źle, chyba każdy to kiedyś przerabiał - przesiadka na inny soft. Jest ciężko. Nic nie działa... Człowiek się irytuje i chyba po części wylewa swoje żale na forum Dajcie mi czas.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •