Strona 367 z 370 PierwszyPierwszy ... 267317357362363364365366367368369370 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3661 do 3670 z 3693

Wątek: Szybkie odpowiedzi na proste pytania. Blender Q&A

  1. #3661
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    139
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Chodzi mi konkretnie o technikę, którą jest przedstawiana od 5:10 [z tym nie mam problemu]. Konkretnie mi chodzi o 5:18. Zwykłe powielenie krawędzi [tworzy się plain] po osi Y przez przytrzymanie klawisza extrude [w wypadku maxa shift] i naciśnięciu strzałki o współrzędnej Y. O to mi chodzi Maciek. Czy w Blenderze zawsze muszę wciskać klawisz X/Y/Z aby wskazać kierunek?

    https://www.youtube.com/watch?v=CpSAG85Rsk0

  2. #3662
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Postów
    1445
    Podziękowania

    Domyślnie

    Wiem co czujesz :P ja ostatnie 2 miesiące ucze się houdiniego. yap. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na twe pytanie ale postaram się ci na to odpowiedzieć niestety pisze z głowy więc mogłem coś przekręcić a obecnie nie mam dostępu aby sprawdzić (projekt się mieli).

    ogólnie z tego co widzę w maxie następuje extrude a potem transformacja używając gizma. O ile pamiętam w blenderze możesz zrobić podobnie w sensie kliknąć E zatwierdzić i chyba z automatu jest zaznaczony ten face który extrudnołeś. więc wystarczy teraz złapać za gizmo i wiuuuu (najgorsza technika)

    Technika której ja często używam i jest najlepsza według mnie o tuż... Jak zapewne pamiętasz. po wciśnięciu E możesz majtać myszką i ogólnie porusza się to w X i Y względem viewportu. Więc... jeżeli chcesz extrudować np o 2.0 X i 1.0Y czyli po prostu na ukos :P to.. wystarczy że wciśniesz na numerycznej klawiaturze 1 3 lub 7 ustawiając viewport z boku przodu góry. i po prostu E i myszką sobie lecisz jak chcesz... jeśli chcesz ustawić viewport według normalnej.. czyli aby zesnapował się prostopadle do edga czy facea.. wciskasz 1 3 7 tylko przytrzymując shift.

    No i ostatnia technika to po prostu E a potem X lub Y lub Z.. aczkolwiek jeśli chcesz w obu osiach na raz. to chyba shift + Z robi że wtedy w osiach X i Y tylko.. etc etc.. albo alt + z,x,y.. już nie pamiętam

  3. #3663
    fanboj miksera
    Awatar szczuro
    Dołączył
    Oct 2008
    Lokalizacja
    Bydgoszcz
    Postów
    1116
    Podziękowania

    Domyślnie

    gigant84: moze to Ci pomoże, osi nie musisz ograniczac xyz, ale srodkowym myszki imo jest szybciej ale shift extrude to nie jest,
    menusy tez można ogarnąc skrótami np usuwasz verta x-> 1 (pierwszy z listy) albo x->v (podkreslona literka vertices)
    te młode to głupie, a stare to durne

  4. #3664
    Member
    Awatar drakul
    Dołączył
    Jan 2007
    Lokalizacja
    OM
    Postów
    293
    Podziękowania

    Domyślnie

    gigant 84, zapomnij o tej maxowej technice z filmu, ona błądzi w ciemnościach. w blenderze ustawiasz widok w którym nie widzisz osi X(tylko YZ) i potem tylko E i myszka wskazujesz gdzie. zanim w maxie extrudujesz 1 edge, w blenderze zrobisz już te 4 edge. a jak juz sie upierasz przy drewnianym rozwiazaniu to w blenderze klikasz E, potem shift + x i masz extrude po osi x w przestrzeni YZ, a i tak wygodniej niz w maxie.

  5. #3665
    fanboj miksera
    Awatar szczuro
    Dołączył
    Oct 2008
    Lokalizacja
    Bydgoszcz
    Postów
    1116
    Podziękowania

    Domyślnie

    Ta dyskusja przypomina mi się jak za czasów b2.4x ludzie mówili "po co komu n-gony" Twórcy blendera nie są nieomylni i nie dogodzą każdemu, po to są właśnie addony, skróty itp aby każdy zrobił sobie z blendera maszynkę pod siebie. Jak gigant chce mieć inaczej niż wszyscy, to pomóżcie mu, podajcie alternatywę, ale nie wmawiajcie że chce czegoś innego. A Toole typu sticky keys są fajne i jest ich mało w blendku, z chęcią bym przygarnął shift extrude (dobrych tooli nigdy za wiele) ale chyba sam blenderowy widget nie ma możliwości przesuwania w płaszczyźnie 2D, no i shift sie przydaje do precyzji.
    Ostatnio edytowane przez szczuro ; 01-08-17 o 11:37
    te młode to głupie, a stare to durne

  6. #3666
    fanboj miksera
    Awatar szczuro
    Dołączył
    Oct 2008
    Lokalizacja
    Bydgoszcz
    Postów
    1116
    Podziękowania

    Domyślnie

    wow da sie i dlatego blender rządzi, tylko nie łapie sie za widget
    te młode to głupie, a stare to durne

  7. #3667
    Member

    Dołączył
    Apr 2015
    Postów
    42
    Podziękowania

    Domyślnie

    gigant 84 - Ja ciebie rozumiem i przechodziłem ten etap kiedyś... właściwie do dziś przyzwyczajenie drugą naturą człowieka. We wszystkich programach które używam w robocie spacja to Play (audio-Video) i do dziś się mylę w Blendku... A zaznaczanie PPM to jakiś horror na początku .
    Taka prośba do reszty kolegów aby tak nie jeździć po naszym nowym koledze i wykazać trochę empatii Każdy to kiedyś przechodził i w końcu doszedł do wniosku ze najlepiej jest tak jak "fabryka dała". Nie ma co kombinować tylko się na nowo nauczyć.
    gigant 84 - jak będziesz oglądał tutki, szczególnie te bardziej zaawansowane, gdzie na ekranie będą widoczne tylko skróty klawiszowe a ty ich nie będziesz znał, to się po prostu pogubisz (przynajmniej ja tak miałem ). To był główny powód, dla mnie, aby zresetować ustawienia mapy skrótów. Generalnie życzę powodzenia i za pól roku będzie już z górki

  8. #3668
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Postów
    1445
    Podziękowania

    Domyślnie

    ja akurat spację jako play stop. sobie zmieniłem :P a menu wyszukiwarke mam pod ctrl+spacja

  9. #3669
    member of
    Awatar olaf
    Dołączył
    May 2009
    Lokalizacja
    szczecin
    Postów
    9702
    Podziękowania

    Domyślnie

    ja akurat spację jako play stop. sobie zmieniłem :P a menu wyszukiwarke mam pod ctrl+spacja
    genialne - musze tak samo zrobic
    nosiłem kalesony zanim było cool

  10. #3670
    Member
    Awatar Idaho
    Dołączył
    Mar 2004
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    487
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez groh Zobacz posta
    A zaznaczanie PPM to jakiś horror na początku .
    Ale wiesz że możesz to zmienić na LMB jak w innych softach? Tak pytam proforma bo znam człowieka który się do tego przyzwyczaił

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •