Strona 368 z 370 PierwszyPierwszy ... 268318358363364365366367368369370 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3671 do 3680 z 3699

Wątek: Szybkie odpowiedzi na proste pytania. Blender Q&A

  1. #3671
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Postów
    1452
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    zmiana zaznaczania na LMB to mega głupota PPM jest zajebiste i ma mega dużo zastosowań. szkoda że w innych softach tego niema i mówię serio. i zazwyczaj trzeba wciska albo specialną ikonkę aby przejść w tryb obracania viewportu/zaznaczania albo przytrzymwać jakieś klawisze.. no i przypadkowe klikanie... gizma czy czegoś innych obiektów.

  2. #3672
    Member

    Dołączył
    Apr 2015
    Postów
    43
    Podziękowania

    Domyślnie

    @Idaho
    Wiem ale sie przyzwyczaiłem nie jest to juz problem

  3. #3673
    Been Through the Mill
    Awatar Nezumi
    Dołączył
    Oct 2006
    Lokalizacja
    Toluca, Mexico
    Postów
    4507
    Podziękowania

    Domyślnie

    Z tym dostosowywaniem softu pod siebie to jest troche tak ze mozna sobie w stope strzelic ustawiajac nowy soft pod stare przyzwyczajenia. Jasne - od tego sa ustawienia zeby z nich korzystac i jak ci tak wygodnie to luz. Ale w ten sposob nigdy nie poznasz niczego nowego, nie dowiesz sie o nowych - byc moze wygodniejszych albo szybszych sposobach pracy. Bedziesz zamkniety w tym udawaniu czegos, czego sie raz, lata temu nauczyles. Dobrze jest miec tego swiadomosc - tu nie chodzi o jezdzenie po nowym uzytkowniku tylko o realna pomoc wlasnie. Poznajesz nowy soft - poznaj tez jego filozofie. Wybrac sobie mozesz zawsze pozniej jesli cos ci nie bedzie odpowiadac. Ale daj szanse nowemu, naucz sie innego sposobu bo moze sie okazac, ze warto. Udawanie innego softu sila rzeczy zawsze bedzie nieco kulawe, pojawia sie ograniczenia juz na samym poczatku, latwiej sie bedzie zniechecic. Ja doradzam najpierw poznanie wszystkiego na defaulcie a potem sobie mozesz mieszac, ustawiac pod siebie. Nie tylko w Blenderze - w ogole we wszystkich nowych softach.
    “There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.”
    ― Ernest Hemingway

  4. #3674
    Member

    Dołączył
    Apr 2015
    Postów
    43
    Podziękowania

    Domyślnie

    Absolutnie masz racje. Tylko chciałem delikatnie przekazać ze to user ma sam dojść do tego wniosku bo prędzej czy później zauważy ze kombinacje w klawiszologii to ślepy zaułek.
    Czego by nie powiedzieć o Blendku to jego interfejs to mistrzostwo świata. Mowie to z perspektywy używania wszelakich softów NLE audio-video. Mój pierwszy komp do pracy to było Pentium 100 i to była nowość ... Tak wiec już trochę w tym siedzę i parę softów przećwiczyłem . Naprawdę dałbym dużo aby mieć tak elastyczny interfejs w programach za które płace gruba kasę. Konkludując.. nowi dojdą sami do tego, ale dochodzi tu psychologia... generalnie na takich forach jak ten to przebywają ludzie inni niz przeciętni.. cos w rodzaju artystów, którzy w naturze mają zawsze iść pod prąd. No bo jak by szli z prądem to by wylądowali na jakiejś hali produkcyjnej, czy urzędzie. Sami wiecie ile tysięcy godzin przesiedzieliście przy kompach ucząc się, zamiast pitolić na FB ze znajomymi o pogodzie... Czyli jak takiemu człowiekowi powiesz ze ma robić tak to on na pewno zrobi inaczej bo tak ma... Do puki sam nie zakuma ze natywne jest lepsze, to nasze przemawiania do rozsądku i udowadnianie ze mamy racje niczego nie wniesie, tylko się ludzie będą zniechęcać, szczególnie ci którzy już mają doświadczenie z innymi programami, a powinno nam zależeć aby tych użytkowników przybywało. Im będzie nas więcej tym więcej addonów się pojawi i więcej firm oprze swoją produkcje na Blenderze, itp..
    Upss.. to wątek o pomocy technicznej nie o psychologi ale cóż..
    × tak 1 użytkownik(ów) ma podobne zdanie!

  5. #3675
    Member

    Dołączył
    Aug 2017
    Lokalizacja
    Rzeszów
    Postów
    2
    Podziękowania

    Domyślnie

    Witam
    Proszę o pomoc
    Pomimo widoku żarnika i oświetlenia na podglądzie (prawa strona) nie renderuje mi go (lewa strona).

  6. #3676
    Zbrush Fanboy
    Awatar Monio
    Dołączył
    Apr 2009
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    4120
    Podziękowania

    Domyślnie

    Może zwiększ ilość transparent bounces w Render > Light Path

  7. #3677
    Member

    Dołączył
    Aug 2017
    Lokalizacja
    Rzeszów
    Postów
    2
    Podziękowania

    Domyślnie

    Dawałem nawet na full global illumination i nic to nie daje. nie wiem dlaczego blender po prostu nie renderuje mi tego żarnika. Jak wstawię jakiś tam inny obiekt i wstawię na emisję światłą to działa. (wszystko znajduje się na jednej warstwie)

  8. #3678
    Been Through the Mill
    Awatar Nezumi
    Dołączył
    Oct 2006
    Lokalizacja
    Toluca, Mexico
    Postów
    4507
    Podziękowania

    Domyślnie

    Nie jest przypadkiem odznaczone renderowanie tego obiektu w outlinerze? Zdarzylo mi sie juz ze takiej glupotki nie zauwazylem i szukalem wszedzie powodu...
    “There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.”
    ― Ernest Hemingway

  9. #3679
    Member
    Awatar kolaborant
    Dołączył
    Dec 2007
    Lokalizacja
    Lublin
    Postów
    273
    Podziękowania

    Domyślnie

    Hej,
    Mam płaszczyznę z systemem cząsteczek (typu hair). Przypisałem grupę obiektów jako parametr Render dla cząsteczek. Chciałbym teraz w trybie Particle edit dodawać miejsca w których ma pokazać się włos/obiekt z grupy. Jednak na podglądzie trybu edycji widzę tylko reprezentację krzywej hair. Obiekty pojawiają się dopiero w trybie object mode. Czy można włączyć podgląd na obiekty w trybie particle edit?

    lub może znacie alternatywny sposób "rysowania" instancjami (z losowym przypisaniem z grupy obiektów).

    wygląda na to, że w wersji 2.48 było to możliwe:
    https://vimeo.com/3841078


    Edit:
    Znalazłem darmowy addon DrawClones, który w zasadzie rozwiązuje mój problem. Edycja Particle mode z widocznymi obiektami była by lepsza ale na potrzeby projektu wystarczy mi funkcjonalność tego addonu. Jakby ktoś potrzebował:
    https://www.blendernation.com/2015/0...-with-objects/
    Ostatnio edytowane przez kolaborant ; 26-08-17 o 18:38

  10. #3680
    Member
    Awatar alex3d
    Dołączył
    Nov 2010
    Postów
    382
    Podziękowania

    Domyślnie

    @kolaborant z pojedynczymi obiektami można to było zrobić przez particle instance - mnie przydawało się to przy czesaniu obiektów emitowanych wzdłuż hair - (obiektowi, który ma emitować cząsteczki dodajesz particle system z hair; obiektowi, który ma być instancją dodajesz modyfikator particle instance i wybierasz odpowiedni numer particle system), ale z grupami gorzej - trzeba byłoby jakiś myk zrobić dodatkowy, żeby mieć taką kontrolę nad grupą jak z poziomu particle system.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •