Strona 359 z 370 PierwszyPierwszy ... 259309349354355356357358359360361362363364369 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3581 do 3590 z 3699

Wątek: Szybkie odpowiedzi na proste pytania. Blender Q&A

  1. #3581
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Postów
    1453
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Cytat Zamieszczone przez mookie Zobacz posta
    Kryzys - chyba warstwy maskujące i exclude nie są brane pod uwagę w podglądzie.

    Pytanie: mam 2 sceny w pliku, które chcę złożyć w Compositorze. Pierwsza scena ma ustawienia filmic, z kolei druga ma tę opcję wyłączoną. Compositing przeprowadzam w pierwszej, która z racji filmic niweluje biel, przez co alpha ze sceny drugiej jest tak naprawdę szara w miejscach, gdzie powinna być biała. Chciałbym więc jakoś wymusić na Blenderze, by zapisał maskę alphy ze sceny drugiej, gdzie biel jest bielą, ale nie wiem, jak to zrobić. Gdy wymuszam zapis alphy ze sceny drugiej z poziomu compositora ze sceny pierwszej, alpha zapisywana jest bez bieli, która jest szarawa. Gdy przechodzę do sceny drugiej i z niej zapisuję maskę (wyłączony filmic), maska jest taka, jak być powinna (ma w sobie biel).

    Czy istnieje możliwość, by Blender rozpoczynając compositing, zapisywał z poziomu np. compositingu sceny drugiej maskę, a z compositingu sceny pierwszej kolorowy obrazek?
    tak bez problemu można tak zrobić, miej więcej rozumiem twój problem. odezwij się do mnie na priv czy FB to ci wytłumacze co i jak

  2. #3582
    Member

    Dołączył
    Apr 2005
    Lokalizacja
    Wrocław
    Postów
    63
    Podziękowania

    Domyślnie

    Znacie może zaufane firmy, które proponują usługi renderowania scen z Blendera w Cyclesie na render farmach? Póki co korzystam z Octane-a i ich Orc-a, ale interesuje mnie też skorzystanie z Blendera.

  3. #3583
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Postów
    1453
    Podziękowania

    Domyślnie

    https://render.st/ polecam wiele projektów na tym renderowałem.

  4. #3584
    Member

    Dołączył
    Apr 2005
    Lokalizacja
    Wrocław
    Postów
    63
    Podziękowania

    Domyślnie

    Tak zerknąłem na area light i projekcję tekstury i jak ze zwykłym spotem nie ma problemu, to tutaj ciężko znaleźć sposób na wyskalowanie tekstury do wymiaru płaszczyzny światła. Zna ktoś metodę na poprawny setup?


    Rozwiązane. Jakby ktoś miał problemy wystaczy połączyć vector w mapping z parametric w geometry node. I to wszystko. Działa jak marzenie. Nie ma tak dużego problemu z szumieniem, jak przy zwykłych plane-ach.
    Ostatnio edytowane przez Kryzys ; 21-04-17 o 11:58

  5. #3585
    Member
    Awatar Idaho
    Dołączył
    Mar 2004
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    487
    Podziękowania

    Domyślnie

    Witam
    Jest możliwe w Blenderze cos takiego ?
    https://youtu.be/6Wi4-fdeYyM?t=834
    Chodzi mi o "malowanie" meshy. Szukam jakiś szybki patent na mesh hair.
    Wprawdzie znalazłem addony ale oba są płatne.

  6. #3586
    Member

    Dołączył
    Nov 2015
    Lokalizacja
    Lublin
    Postów
    108
    Podziękowania

    Domyślnie

    Zdaje się że to możesz zwykłym hair zrobić ustawiając obiekt zamiast włosa. W trybie "czesania" włosów wywalić wszystkie i dodawać pędzlem ręcznie.

  7. #3587
    Member
    Awatar Idaho
    Dołączył
    Mar 2004
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    487
    Podziękowania

    Domyślnie

    @HubertP
    Dzięki
    Bardziej chodziło mi o to jak w tym filmiku wyżej no i znalazłem. Pamiętałem że gdzieś już to widziałem (ile ja stron i tutków przewaliłem lol). Jakby ktoś potrzebował zrobić sierść, włosy do gamedev... i nie tylko to, to polecam Mifth tools
    https://www.youtube.com/watch?v=PFk7x9vqYOA
    https://blenderartists.org/forum/sho...fthTools-Addon

  8. #3588
    Been Through the Mill
    Awatar Nezumi
    Dołączył
    Oct 2006
    Lokalizacja
    Toluca, Mexico
    Postów
    4507
    Podziękowania

    Domyślnie

    Dwie rzeczy. Czy to prawda ze:

    - Blender nie obsluguje poprawnie CMYKa. Tekstury naklejek mialem w CMYKu i potem kolory okazaly sie przejaskrawione na renderze, musialem konwertowac do RGB i jeszcze raz renderowac wszystko a bylo tego w cholere.

    - Nie mozna animowac widocznosci layerow. Mozna animowac to czy dany obiekt jest widzialny ale nie mozna zanimowac po prostu widocznosci calej warstwy. Kiedys mona bylo ale jakies problemy z tym mieli i usuneli ta mozliwosc. Jesli tak - czy ktos wie czy to kiedys bedzie mozliwe w ogole?
    “There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.”
    ― Ernest Hemingway

  9. #3589
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Postów
    1453
    Podziękowania

    Domyślnie

    Dlatego używa się grup a nie layerów layery są dobre do tworzenia masek.

  10. #3590
    Been Through the Mill
    Awatar Nezumi
    Dołączył
    Oct 2006
    Lokalizacja
    Toluca, Mexico
    Postów
    4507
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Maciek Jutrzenka Zobacz posta
    Dlatego używa się grup a nie layerów layery są dobre do tworzenia masek.
    Grupy tez mam, nawet nie wiedzialem ze bede to "animowac". Pisze w cydzyslowiu bo to nie animacja jako taka - mam 9 produktow i kazdy z nich z 3 katow wyrenderowany. Ustawilem animacje tak, zeby kazda klatka odpowiadala renderowi jaki potrzebuje i zeby wyrenderowac wszystkie shoty za jednym wcisnieciem F12. Grupy przyszly mi do glowy pozniej.
    “There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.”
    ― Ernest Hemingway

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •