Strona 406 z 407 PierwszyPierwszy ... 306356396401402403404405406407 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4051 do 4060 z 4063

Wątek: miniNEWS oraz dyskusje

  1. #4051
    Member
    Awatar Ajgor
    Dołączył
    Jun 2002
    Postów
    880
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Dużo bardzo ciekawych nowych narzędzi jest poukrywane w pluginach, które są dodane do programu, ale standardowo wyłączone.

    https://wiki.blender.org/index.php/D...s/2.79/Add-ons
    --
    Pozdrawiam.
    Ajgor.
    http://bandtamp.wix.com/tamp - Strona mojej rock'and'rollowej kapeli

  2. #4052
    Member
    Awatar alex3d
    Dołączył
    Nov 2010
    Postów
    382
    Podziękowania

    Domyślnie

    Słowo od devów o warstwach i kolekcjach:

    https://code.blender.org/2017/09/vie...d-collections/



  3. #4053
    Member

    Dołączył
    Jul 2007
    Postów
    527
    Podziękowania

    Domyślnie

    Wreszcie ktoś wpadł jak to wytłumaczyć i uspokoić rozedrgane emocje w tłumie Ja to kupuję Teraz kumam ideę i uniwersalność kolekcji i grupowania (przyporządkowywania) obiektów.
    http://trzyde.blogspot.com/ - modele 3D, drzewa i ludzie z kanałem alpha, tutoriale,

  4. #4054
    Member
    Awatar Vaticinator
    Dołączył
    Mar 2008
    Lokalizacja
    Wrocław
    Postów
    201
    Podziękowania

  5. #4055
    Member
    Awatar alex3d
    Dołączył
    Nov 2010
    Postów
    382
    Podziękowania

    Domyślnie

    Ladies and Gentlemen... GPU+CPU weszło w życie

    https://developer.blender.org/rBdc9e...e3a3cefe77d5e3

    Najnowsze buildy do pobrania: https://builder.blender.org/download/

    PS. Właśnie sprawdzam jak wygląda wykorzystanie pamięci RAM/VRAM, ale z tego co widzę nadal ograniczeniem w GPU+CPU będzie VRAM.

    To zapraszam do dyskusji jak blenderowe rozwiązanie od Brechta ma się do Renderman XPU, Octane, Redshift i co tam jeszcze V-Ray Hybrid?
    Ostatnio edytowane przez alex3d ; 25-10-17 o 00:52

  6. #4056
    Member
    Awatar JediWebster
    Dołączył
    Oct 2006
    Postów
    42
    Podziękowania

    Domyślnie

    Zrobiłem test, szybki i dziadowski ale mam z niego jedna konkluzję, działa to super gdy CPU ma czas przemielic te swoje tile. Kiedy jednak GPU skonczy swoja czesc, a CPU dalej mieli, render się wydłuża (GPU nie przejmuje fragmentów renderu po procku by je dokończyć). Szkoda, pomijając to, przyspieszenie w sprzyjających warunkach jest spore! Acz w niesprzyjających spowolnienie jest jeszcze większe:

    Duży obrazek: CPU+GPU 0:52, GPU 1:20
    Mały obrazrk: CPU+GPU 1:06, GPU: 0:25

    Reasumując: dobrze by było gdyby GPU mogło przejmować już częściowo przeliczone fragmenty obrazu po CPU i je dokończyć szybciej. Alternatywnie, z benchmarków wychodzi że CPU szybciej liczy dużo małych "kosteczek" kiedy GPU preferuje większe fragmenty obrazu więc dla wydajności te liczone przez procesor mogłyby się dzielić bardziej.
    Ostatnio edytowane przez JediWebster ; 25-10-17 o 10:33

  7. #4057
    member of
    Awatar olaf
    Dołączył
    May 2009
    Lokalizacja
    szczecin
    Postów
    9722
    Podziękowania

    Domyślnie

    Pewnie po testach podobnych do Twojego tak zrobią. Mam szczerą nadzieję
    nosiłem kalesony zanim było cool

  8. #4058
    Member

    Dołączył
    Nov 2015
    Lokalizacja
    Lublin
    Postów
    105
    Podziękowania

    Domyślnie

    A nie ma takiej szansy, że to nie będzie działać na Progressive?

  9. #4059
    Member
    Awatar alex3d
    Dołączył
    Nov 2010
    Postów
    382
    Podziękowania

    Domyślnie

    @JEdiWebster, słuszna uwaga, najlepiej byłoby gdyby dało się ustawić osobno tile size dla GPU i CPU. Największy zysk będzie tu przy dłuższych i cięższych renderach. Chłopaki gdzieś pisali, że wolą dodać do głównego kodu patch w takiej postaci jakiej jest i robić później poprawki. Jest na rynku jakieś wydajne połączenie GPU + CPU na zasadzie, że scena wczytuje się przez RAM, a obliczenia odbywają się na GPU + CPU?

  10. #4060
    Member
    Awatar JediWebster
    Dołączył
    Oct 2006
    Postów
    42
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez HubertP Zobacz posta
    A nie ma takiej szansy, że to nie będzie działać na Progressive?
    Nie jestem pewny czy dobrze rozumiem, ale to działa identycznie jak zwykły render, jeśli chcesz używać "Progressive Refine" nie ma z tym problemu, jeśli nie chcesz tili, to jest problem bo wszystkie "rdzenie" nie moga liczyć jednego fragmentu obrazu tylko muszą swoje kawałeczki, ale to chyba normalne w każdym rendererze.

    @alex3d Ja bym to widział szalenie prosto w postaci przelącznika (pomnóż ilość tili dla CPU x2, taki banał z punktu interfejsu (cholera wie jak z punktu programistycznego :P ). Dopiszę dzisiaj te uwagi do bugtrackera jesli ktoś tego jeszcze nie zrobił

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •