× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 89

Wątek: Nauka ZBrush - pytania

  1. #41
    Zbrush Fanboy
    Awatar Monio
    Dołączył
    Apr 2009
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    4120
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Cytat Zamieszczone przez diabelt Zobacz posta
    Co ma UV do rzeczy, nie maluję w Z po UV.
    Jeli rozpłaszczysz mesh w taki sposób to dokładnie co robisz to malujesz w koordynatach UV. To są dane zapisane w vertexach, tak samo jak vertex color. To czy malujesz pixele czy vertexy to sprawa drugorzędna. Przypominam że dzięki Projection Masterowi i Spotlightowi da się w zecie malować pixele, nie tylko verty.

    Cytat Zamieszczone przez diabelt Zobacz posta
    Bez sensu, to już wolę pomalować w PS.
    Jak wolisz. Tylko że zetka ma nieporówynwalnie lepszy silnik pędzli niż PS.
    Cytat Zamieszczone przez 2013 Zobacz posta
    Ja także miałem na myśli malowanie po semach
    Ta metoda nie robi transormacji malowania po seamach jak SP. Za to możesz sobie wymasować granice wysp (mask by feature) żeby nie psuć przejść i korzystać z całego błogosławieństwa zbrushowego systemu pędzli.
    3D Artist w SONKA / Qubic Games.

  2. #42
    Member

    Dołączył
    Feb 2006
    Lokalizacja
    in love
    Postów
    731
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Monio Zobacz posta
    Jeli rozpłaszczysz mesh w taki sposób to dokładnie co robisz to malujesz w koordynatach UV. To są dane zapisane w vertexach, tak samo jak vertex color.
    Nie wiem co usiłujesz mi tłumaczyć. Napisałem NIE MALUJĘ w Z po UV. To znaczyło tylko tyle, nie wrzucam modeli z UV do zbrusha.

    Cytat Zamieszczone przez Monio Zobacz posta
    To czy malujesz pixele czy vertexy to sprawa drugorzędna. Przypominam że dzięki Projection Masterowi i Spotlightowi da się w zecie malować pixele, nie tylko verty.
    Nie, bo dalej potrzebujesz model 5 milionów poly żeby malować w Z.

    Cytat Zamieszczone przez Monio Zobacz posta

    Jak wolisz. Tylko że zetka ma nieporówynwalnie lepszy silnik pędzli niż PS.
    Oh, really? To twoja opinia, jak dla mnie ssie pałke w malowaniu. Są z tyłu w texturowaniu i dobrze o tym wiedzą.

    Cytat Zamieszczone przez Monio Zobacz posta
    Ta metoda nie robi transormacji malowania po seamach jak SP. Za to możesz sobie wymasować granice wysp (mask by feature) żeby nie psuć przejść i korzystać z całego błogosławieństwa zbrushowego systemu pędzli.
    Tylko po co? Po co mam malować na płaskich UV islands 5 mln poly, może się przyda raz na ruski rok. To żadna nowość, też się tym bawiłem dawno temu. Nawet w dziadku maxie zrobisz coś takiego od lat.

    - - - Połączono posty - - -

    Cytat Zamieszczone przez 2013 Zobacz posta
    ok, zrobię jeszcze raz i pokażę.
    W ogóle to zapomniałem się o coś zapytać, mianowicie polypaint wykonany w ZBrush po tym jak zrobiłem collapse w Layers (miałem tylko layers z polypaint) to tak jakby po środku deski polypaint się w nią zapadł.
    Brzegi miały teksturę, a środek deski był czarny, a na brzegach pojawiła się iluminacja.

    W chwili gdy wypaliłem tę teksturę w xNormal to efekt był dokładnie taki sam, środek był czarny.
    Pomyślałem więc, że może polypaint nie może być collapsowany w ZBrush i exportowałem bez collapse, ale efekt był taki sam.
    Pokaaaaż, jeden obraz wart tysiąc słow, czy jakoś tam

  3. #43
    THE EIGHT PASSENGER NOSTROMO
    Awatar 2013
    Dołączył
    Dec 2013
    Lokalizacja
    ACHERON (LV-426)
    Postów
    1256
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez diabelt Zobacz posta
    Pokaaaaż, jeden obraz wart tysiąc słow, czy jakoś tam
    Masz rację, rzeczywiście bez sensu prosić o pomoc i nie pokazać problemu.
    Przygotowałem zatem dwa screeny, góra przed, dół po "Bake All"
    Pisząc wcześniej "Collapse" miałem oczywiście na myśli "Bake All", z 3ds Max "Collapse" mi się wyryło...

    Podczas przygotowywania tych screenów dotarło do mnie, że to czarne/ciemniejsze, to Layer 01, a jasne (krawędzie) to Layer 02, tak wykonałem malowanie, aby zakryć błędy rozciągania tekstury na brzegach.

    Nie wypalałem już w xNormal, bo widać dokładnie na drugim screen, że czarne wypala się w miejscu malowania Layer 01.
    Tak jakby zamiast tekstury wstawiany był w to miejsce czarny kolor.

    Dlaczego tak się porobiło po wykonaniu "Bake All"?
    W ogóle to trzeba zrobić "Bake All" przed exportem ze ZBrush?




    Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie, otóż xNormal ma specjalny exporter z 3ds Max, o nazwie xNormal SBM Exporter (*.SBM).
    Czy powinienem przed wypaleniem w xNormal importować model ze ZBrush do 3ds Max i dopiero exportować z pomocą tego pluginu?

    I jeszcze jedna sprawa!
    Gdzie są zapisywane informacje z polypaint?
    I dlaczego tak bardzo obciąża mi komputer gdy wykonam "Bake All", czy wtedy polypaint jakoś się zmienia, no nie wiem staje się teksturą w jakiejś mega rozdzielczości zabierając ogromne ilości RAM?

  4. #44
    Zbrush Fanboy
    Awatar Monio
    Dołączył
    Apr 2009
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    4120
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez diabelt Zobacz posta
    Nie, bo dalej potrzebujesz model 5 milionów poly żeby malować w Z.
    Nie wiesz o czym mówisz. Potrzebujesz dowolnego mesha z UV i podpiętą do niego texe. Projection master i Spotlight działają na pixolach a nie na vertexach. Wystarczy ci jeden quad z UV żeby namalować co chcesz, w dowolnej rozdzielczości (jaką ustawiłeś w texie).

    Cytat Zamieszczone przez diabelt Zobacz posta
    Oh, really? To twoja opinia, jak dla mnie ssie pałke w malowaniu.
    To nie jest opinia tylko coś policzalnego. Silnik pędzi w zecie (czyli zakładki Brush, Alpha i Stroke) mają dużo większe możliwości, ilość opcji i ich kombinacji niż Brush Setting w shopie. Może nie ogarniasz tych ustawień ale to nie znaczy że ich tam nie ma. Jest bardzo mało tutoriali do tego, w sumie nigdy nie widziałem żadnego wartościowego. Polecam jednak pokombinować samemu bo można w zecie osiągnąć rzeczy niedostępne dla innych softów. Na dodatek da się to synchronizować ze sculptem.
    3D Artist w SONKA / Qubic Games.

  5. #45
    THE EIGHT PASSENGER NOSTROMO
    Awatar 2013
    Dołączył
    Dec 2013
    Lokalizacja
    ACHERON (LV-426)
    Postów
    1256
    Podziękowania

    Domyślnie

    @Monio możesz zaprezentować jeden przykład tych możliwości ZBrush pędzli nieosiągalnych w PS?
    Zaciekawiło mnie to malowanie o którym wspominasz.

  6. #46
    Zbrush Fanboy
    Awatar Monio
    Dołączył
    Apr 2009
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    4120
    Podziękowania

    Domyślnie

    Nie mam w biurze swoich alf więc coś na tych standardowych. Brązowy plane + jedno pociągnięcie pędzla:

    3D Artist w SONKA / Qubic Games.

  7. #47
    Member

    Dołączył
    Feb 2006
    Lokalizacja
    in love
    Postów
    731
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Monio Zobacz posta
    Nie wiesz o czym mówisz. Potrzebujesz dowolnego mesha z UV i podpiętą do niego texe. Projection master i Spotlight działają na pixolach a nie na vertexach. Wystarczy ci jeden quad z UV żeby namalować co chcesz, w dowolnej rozdzielczości (jaką ustawiłeś w texie).
    Zawsze wiem o czym mówię. Projection master opuszcza na canvas. To malowanie w 2d... Odnoszę wrażenie że usilnie próbujesz mnie na czymś zażyć. Nie umiem malować spotlight po plane z 1 poly w 3d, napisz jak to robisz.

    Cytat Zamieszczone przez Monio Zobacz posta
    To nie jest opinia tylko coś policzalnego. Silnik pędzi w zecie (czyli zakładki Brush, Alpha i Stroke) mają dużo większe możliwości, ilość opcji i ich kombinacji niż Brush Setting w shopie. Może nie ogarniasz tych ustawień ale to nie znaczy że ich tam nie ma. Jest bardzo mało tutoriali do tego, w sumie nigdy nie widziałem żadnego wartościowego. Polecam jednak pokombinować samemu bo można w zecie osiągnąć rzeczy niedostępne dla innych softów. Na dodatek da się to synchronizować ze sculptem.
    Pracuję w zbrushu od czasów wersji 2,5 bodajże, jak będę potrzebował pomocy założę wątek na forum, dzięki serdeczne. W zakładkach brush,stroke,alpha nie ma żadnej magii. Jak czegoś nie wiem wystarczy najechać kursorem i przytrzymać ctrl, a tutoriali i wątków na forach wcale nie brakuje. Serio, da się zsynchronizować ze sculptem, OMG

  8. #48
    Zbrush Fanboy
    Awatar Monio
    Dołączył
    Apr 2009
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    4120
    Podziękowania

    Domyślnie

    Racja, spotlight działa tylko na polypaincie. Nie korzystam od dawna i wydawało mi się że to na pixolach leci jak Projection Master.
    Magii w pędzlach zbrusha nie ma. Za to są ustawienia malowania/rzeźbienia których nie zajdziesz w innych softach.
    Cytat Zamieszczone przez diabelt Zobacz posta
    Serio, da się zsynchronizować ze sculptem, OMG
    W shopie się da?
    3D Artist w SONKA / Qubic Games.

  9. #49
    Member

    Dołączył
    Feb 2006
    Lokalizacja
    in love
    Postów
    731
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Monio Zobacz posta
    Racja, spotlight działa tylko na polypaincie. Nie korzystam od dawna i wydawało mi się że to na pixolach leci jak Projection Master.
    Szkoda, myślałem że się jednak da, nawet 5 minut zmarnowałem przed chwilą

    Cytat Zamieszczone przez Monio Zobacz posta
    Magii w pędzlach zbrusha nie ma. Za to są ustawienia malowania/rzeźbienia których nie zajdziesz w innych softach.
    Dlatego siedzę w zbrushu a nie czym innym

    Cytat Zamieszczone przez Monio Zobacz posta
    W shopie się da?
    Napewno:P

    Napisz koledze co z tą deską, bo szczerze mówiąc nie wiem co mu się porobiło

  10. #50
    THE EIGHT PASSENGER NOSTROMO
    Awatar 2013
    Dołączył
    Dec 2013
    Lokalizacja
    ACHERON (LV-426)
    Postów
    1256
    Podziękowania

    Domyślnie

    Chłopaki hamujcie konie, ja tu się uczę!

    Rozwiążcie proszę mój problem z deską, a nie się przepychacie!

    A może to jakaś maska mi się automatycznie zrobiła na tej desce w Layer 1 ?

    @Monio na tym przykładzie jedno co widzę to to, że ZBrush wyciągnął sculpt a sam pędzel to zwyczajny raczej, z random wielkością, który się obraca.
    Zaprezentowałeś możliwość malowania RGB i sculptu jednocześnie, i to jest super, ale nie widzę w tym pędzlu niczego czego nie znajdę w Photoshopie.

    Miałem na myśli prezentację malowania na płasko (bez sculptu) czyli np. samą mapkę diffuse.

    Oczekiwałem czegoś innego, może nie takich czarów jak pędzle w Substace Painter, ale pokazującego lepsze możliwości ustawień pędzli niż w Photoshop.

    Taki pędzel jak zaprezentowałeś w Photoshop robi się w kilka minut, mam na myśli namalowanie tej formy źdźbła, transformację jej w pędzel i przygotowanie ustawień, skala/obrót.

    Ale dobrze, że można tak robić także w ZBrush, liczy się mix technik i narzędzi

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •