Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 456789
Pokaż wyniki od 81 do 89 z 89

Wątek: Nauka ZBrush - pytania

  1. #81
    THE EIGHT PASSENGER NOSTROMO
    Awatar 2013
    Dołączył
    Dec 2013
    Lokalizacja
    ACHERON (LV-426)
    Postów
    1258
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    @KLICEK to bardzo fajny sposób już przetestowałem, dziękuję!
    Czy da się panować nad nadawanym kolorem?
    Obecnie program nadaje kolor z automatu, a niestety muszę mieć możliwość wyboru koloru.

    "Flat Color" umożliwia mi swobodny wybór koloru z palety, dlatego właśnie z niego korzystam.
    Oprócz tego Matcap "Flat" Color" pozwala mi ocenić co jak jest pomalowane, daje mi lepszą widoczność.
    Ostatnio edytowane przez 2013 ; 07-04-17 o 12:00

  2. #82
    Redaktor
    Złota Galeria Srebrna Galeria 3D Grand Prix

    Dołączył
    Mar 2002
    Lokalizacja
    66-400
    Postów
    9552
    Podziękowania

    Domyślnie

    da sie otworz zakladke color i tam mozesz sobie ustawic kolor jaki chcesz nadac polygrupie, fill object przypisujesz do selekcji. (pamietaj zeby miec model podzielony na polygrupy)


    Jezeli chcesz pobrac kolor to skrot na klawiaturze "c", jezeli nie masz standardowych ustawien(ja nie mam) to nie wiem jak znalezc pickera :>>>

    ok mam w razie co mozesz sobie ustawic skrot tu:
    Ostatnio edytowane przez KLICEK ; 07-04-17 o 12:15
    Podziękowania 2013 podziękował

  3. #83
    THE EIGHT PASSENGER NOSTROMO
    Awatar 2013
    Dołączył
    Dec 2013
    Lokalizacja
    ACHERON (LV-426)
    Postów
    1258
    Podziękowania

    Domyślnie

    I wróciliśmy do punktu wyjścia, bo ja tak właśnie robię od początku, czyli nadaję MatCap "Flat Color" aby mieć lepszą widoczność, następnie za pomocą zakładki "Color" nadaję kolory

    Tak wygląda model z default MatCap po nadaniu kolorów z automatu sposobem, który opisałeś.



    A tak wygląda z MatCap "FlatColor" czyli tak jak robiłem dotychczas, z tą różnicą, że obecnie aby skasować to dziwne cieniowanie muszę kliknąć 2x w button "FillObject", gdzie wcześniej kilkałem jedynie 1x, i zachodzę w głowę czym to jest spowodowane, zagadka miesiąca


  4. #84
    Redaktor
    Złota Galeria Srebrna Galeria 3D Grand Prix

    Dołączył
    Mar 2002
    Lokalizacja
    66-400
    Postów
    9552
    Podziękowania

    Domyślnie

    nigdy nie mialem problemow z przypisywaniem idikow ale sprawdze u siebie zaraz czy mam tak samo

  5. #85
    THE EIGHT PASSENGER NOSTROMO
    Awatar 2013
    Dołączył
    Dec 2013
    Lokalizacja
    ACHERON (LV-426)
    Postów
    1258
    Podziękowania

    Domyślnie

    Przetestuj kilka kolorów, bo jedne dają ciemne a inne jasne cieniowanie na krawędziach, i przy jasnym cieniowaniu można łatwo to przeoczyć

  6. #86
    Member

    Dołączył
    Jul 2008
    Postów
    1078
    Podziękowania

    Domyślnie

    Pewnie w pędzlu nei masz ustawione rgb na 100% lub jest jakaś delikatna maska.

  7. #87
    THE EIGHT PASSENGER NOSTROMO
    Awatar 2013
    Dołączył
    Dec 2013
    Lokalizacja
    ACHERON (LV-426)
    Postów
    1258
    Podziękowania

    Domyślnie

    RGB 100% a model z pewnością nie posiada maski, jak właściwie miałaby się taka maska sama stworzyć?
    Model nie był nawet rzeźbiony, po imporcie jedynie zamieniony na dynamesh celem wygładzenia krawędzi

  8. #88
    Member
    Awatar Kubajaniak
    Dołączył
    Jun 2008
    Postów
    705
    Podziękowania

    Domyślnie

    Szybkie pytanie. Chce sobie podzielić model na dwie polygrupy używając slice curve. Chyba przez przypadek coś włączyłem i w miejscu, gdzie miało być "cięcie" pomiędzy grupami zBrush dodaje mi jeszcze jedną grupę na szerokość pędzla. Ktoś wie, którą opcją to się włącza/wyłącza?


  9. #89
    Member
    Awatar tomugeen
    Dołączył
    Apr 2014
    Postów
    18
    Podziękowania

    Domyślnie

    Przy uzywaniu Slice Curve nacisnij alt i spacje, wyskoczy dodatkowe menu. Odznacz BrushRadius (czy jakos tak).
    Podziękowania Kubajaniak podziękował

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 456789

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •