Zobacz pełną wersję : Zestaw do 5000 Maya/Nuke używane xeony



piotrus
22-03-16, 14:48
Witam,

Chcę kupić mocną, ale bardzo tanią stację pod maya + arnold (animacja i rendering), nuke okazjonalnie będzie to renderowało 3ds max + vray (render node u znajomego). Główna myśl to duża moc obliczeniowa cpu za 1500zł. Umyśliłem, że x2 xeony nawet stare 8c przebiją jeden nowy i7 za 1500zł oraz będzie przyszłościowo względem ram'u na płycie. Ogólny kierunek tego zestawu to właśnie animacja/vfx.

- x2 xeon e5-2670 SR0KX (chodzą na allegro po ok 800zł po leasengu)
- jakieś najtańsze kingstony, na początek 32gb DDR3 (4 banki) 1600 cl11 (540zł) lub hyperx 1866 cl 10 (ale to raczej bez znaczenia) 600zł
- płyta i tu jest mój największy ból http://www.morele.net/asus-z9pe-d16-2l-ikvm-607325/ czy dopłacać do http://www.morele.net/asus-z9pe-d8-ws-471794/
- obudowa jestem zmuszony coś co pomieści płytę ssi eeb http://www.morele.net/obudowa-phanteks-enthoo-pro-czarny-ph-es614pc-bk-649555/
-zasilacz jakiś Corsair 600W
-chłodzenie xeonów, intel box (dokupię później coś normalnego, wodę)
- dysk jedynie ssd http://www.gral.pl/HyperX+SHFS37A+120GB+SSD+SATA3_725.html wszystkie zasoby są na sieciowym z backup'em
- quadro 4000 z poprzedniej stacji.

Może ktoś miał podobne dylematy, a może x2 cpu to głupi pomysł? Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Sebazx6r
22-03-16, 16:27
Lepiej wziasc 5820k bo ten cpu wcale taki wydajny nie jest a dostanie plty pod niego to jest masakra ostatnie cuda serwerowe. CPU jest wysypa plyt na lekarstwo. Quadro wywal na rzecz 970. Starczy na pewno na 960 4GB. O kingostnie rozne rzeczy czytalem wiekszosc nie za dobre moze Toshibke lub samsunga PRO. Mysle jednak ze Cruacial bylby spoko.

Mozesz kupic dysk 120 i troche tansze chlodzenie, ale mysle ze te 140zl warto dolozyc

http://www.morele.net/inventory/info/MZAa8c/


Bez SSD i tansze chlodzenie troche wiecej wyszlo ale z 970:

http://www.morele.net/inventory/info/jLvkMM/ (http://www.morele.net/inventory/info/MZAa8c/)

piotrus
22-03-16, 16:46
1500 na kartę to marnowanie w tym przypadku. Także mówimy o zestawie bez grafiki. A potrzebuję "na już" dodatkową moc do renderingu, jak zamknę projekt będę się zastanawiał nad grafą, chłodzeniem lepszym, taka sytuacja vabank ;)

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Xeon-E5-2670-vs-Intel-Core-i7-5820K

z tego porównania wynika że aż tak mocny nie jest a będą dwa vs jedno i7. Ale tak płyty pod to to jakiś dramat. no ale zastanawiam się. ale to tylko tabelki i możesz zmieć rację z tym i7, chociaż ono ma problem bo max 64gb (abstrakcja, ale nie aż tak bardzo)

Sebazx6r
22-03-16, 19:49
Ten CPU Bos to o kant... D potłuc. Ostatnio pokazywałem szefowi te 2670 i sprawdzil w zupełnie innym rankingu. Także chciałem go kupic.

Jak nei potrzebujesz karty bo już masz to możesz wziasc 5930k lub lepsza plyte.

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-5930k-socket-2011-3-64bit-3-5ghz-140w-cache-15mb-box-bx80648i75930k-660962/

skalpel3d
23-03-16, 06:05
aktualna cena 5930 k mocno zniechęca do jego zakupu szczególnie ze to procesor o zasadniczo takich samych parametrach jak 5820 z delikatnie mocniej taktowanym zegarem natomiast już w oc osiągającym dokładnie te same wyniki, kupno jego ma sens jeśli trafi się go taniej a nie praktycznie o około 700-800 pln drożnej niż 5820 i na dodatek jeśli masz w planach wsadzenie do komputer większej ilości GPU, 5820 dostaje czkawki przy obsłudze dwóch gtx 980, w tym przypadku masz wyższość 5930 który posiada 40 linii pci-E a nie tylko 28. Oba te procesory tak naprawdę pokazują pazur w renderingu dopiero po ich podkręceniu czyli na wydajnym chłodzeniu nie należy skąpic

Sebazx6r
23-03-16, 09:06
Tak racja 5930k jest lepszy pod SLI 2 karty etc. Qrde wydawalo mi sie ze edytowalem posta. Rowniez skierowalbym sie w kierunku 5820k. W 5k bedzie 64GB DDR4 i dysk SSD250.
http://www.morele.net/inventory/info/VIAAkG/


Chyba zapomniałem o chlodzeniu 32GB ram i porzadne chlodzenie:
http://www.morele.net/inventory/info/r053yV/

skalpel3d
23-03-16, 12:08
Ja bym tylko z Sebastiana zestawu zmienił płytę na asusa http://www.komputronik.pl/product/273630/Elektronika/Części_PC/ASUS_X99_A_USB3_1.html bardzo przyzwoita płyta i oprogramowanie do oc procka sam tak posiadam pod 5930k procesor bez wysiłku przez soft asusa podkręcony był do 4,8Ghz ale ze nie lubię siedzieć przy piecu to standardem mam ustawiony na 4,2, powyżej 4,5 Ghz te procesory robią się naprawdę mocno ciepłe i temperatur oscylują około 70 stopni przy renderowaniu mimo naprawdę wydajnego chłodzenia powietrznego

Sebazx6r
23-03-16, 12:22
To juz kolega wybierze. Moze i byc Assus. :)

MaxymilianMax
24-03-16, 11:57
soft za ok 60K zł a tu takie oszczednosci na sprzecie ;D

co do procków to szybciej sceny wyrenderujesz na tych 2x 8 rdzeniowych Xeonach niz na jakimkolwiek I7, pomijając I7 5960X ;)

materalia
24-03-16, 19:17
soft za ok 60K zł a tu takie oszczednosci na sprzecie ;D

no nie, też się nad tym czasami zastanawiam ;)

piotrus
24-03-16, 23:34
soft za ok 60K zł a tu takie oszczednosci na sprzecie ;D

co do procków to szybciej sceny wyrenderujesz na tych 2x 8 rdzeniowych Xeonach niz na jakimkolwiek I7, pomijając I7 5960X ;)

Wolę mieć legalny soft do małego studia, a gorszy sprzęt na początek, który na siebie zarobi. Może sugerowałbyś coś odwrotnego? Ja wiem, że są tu tacy, którym nie przeszkadza zarabianie na kradzionym, ale cóż. I nie za 60k, bo odkupiona licencja majki 14, arnold za ok $800 i podobnie odkupiony stary nuke 8 to nie 60K (nie lubię insynuacji, dlatego ten wywód)

A druga część Twojej wypowiedzi już bardziej na temat, w sumie najbardziej mnie ta kwestia interesuje. Dzięki, jakoś tak też sobie wyobrażam, że jednak 2 xeony objadą nowe i7, mam nadzieję, a ddr4 wiele nie poprawia wydajności tych zestawów co podaliście. Mam jeszcze kilka dni na dumanie

matszklar
25-03-16, 02:35
Bierz Xeony i miej na uwadze fakt że dziś wkładasz w to może nie za szybkie procki ( choć i tak wydajniejsze od i7) ale płyta jest w stanie obsłużyć znacznie wydajniejsze Xeony z serii v2.