Zobacz pełną wersję : [Flash5]przycisk i movieclip



Marcel
04-12-04, 22:46
problem jest prosty, ja jednak nie wiem jak sobie z tym poradzić:

jak powinien wyglądać AS we Flashu5, aby np: po naciśnięciu przycisku movieclip o nazwie clip1 wędrował do klatki 5 ?

Pozdrawiam.

leander
04-12-04, 23:15
mozesz uzyc notacji kropkowej:
on (release) {

_root.clip1.gotoAndStop(5);
}


lub "with"
on (release) {
with (_root.clip1)
{
gotoAndStop(5);
}
}



lub "tellTarget"
on (release) {
tellTarget (_root.clip1)
{
gotoAndStop(5);
}
}

Marcel
04-12-04, 23:33
dzięki leander za rychłą odpowiedź, te kody jednak nie działają, zapewne pominąłem jakiś drobny szczegół...

leander
04-12-04, 23:40
Wszystko przez brak "instance name". W AS odwolujesz sie do niej a nie nazwy symbolu. Ta sluzy jedynie dla celow organizacyjnych, zebys szybciej cos znalazl w bibliotece symboli np

Marcel
05-12-04, 00:54
oczywiście się zgadza, dzięki za pomoc