Zobacz pełną wersję : przyciski we flashu



denispl
11-12-04, 15:42
wiem ze to głupie ale moze ktoś mi pomoze jak zrobić przycisk we flashu ktory po kliknieciu na niego przenosi do innej sceny dawałem komende gotoAndStop(2); ale cos mi nie wychodziło :)

PPK
11-12-04, 16:32
Nie uzywaj buttonow tylko movieclipow, nie uzywaj scen tylko movieclipow [ ehhe ] ale jak juz nalegasz to :

on(release){
gotoAndStop("Scene 2",1);
}

denispl
11-12-04, 16:52
czy mozesz mi wytłumaczyc czemu piszesz ("scene 2", 1);

leander
11-12-04, 18:39
moze dlatego, ze taka jest skladnia programu?


mozesz tez napisac:
gotoAndStop("jakas_klatka_jakiejs_sceny");

gdzie "jakas_klatka_jakiejs_sceny" to label jakiejs klatki w jakiejs kolejnej scenie.


gdybys chcial zrezygnowac jednak z przyciskow, dajesz na timeline

bóton.onRelease = function (){
gotoAndStop("Scene 2", 1);
};

gdzie instance name MC to "bóton". Kod wyzej sprawia, ze MC staje sie przyciskiem.

PPK
11-12-04, 21:24
nie wiem czy stosowanie polskich znakow diakrytycznych w instace name wyjdzie flashowi na zdrowie ;)

leander
11-12-04, 21:29
"ó" jest miedzynarodowe chyba :) a reszty lepiej unikac ;)

denispl
12-12-04, 07:46
dzieki za pomoc za rok bede pisał prace dyplomową o flashu takze musze sie troche poduczyc :]