Zobacz pełną wersję : Zapomniane miejsca: "Strażnik"



streaker
20-01-05, 11:24
Witam
Moja praca przedstawia wejście do świątyni wymarłej cywilizacji, ponieważ wewnątrz znajduje się ich źródło energii ustawiono tam straż. Strażnik mimo, że jego władcy nie żyją, nadal stoi na straży i wypełnia swoje obowiązki. Wzorowałem się częściowo na pracach z http://www.artbyfeng.com/ .


Hello
My work shows the enter to temple of deserted civilisation. They placed the guard, beacouse there is a source of energy inside the temple.
The guard is still filling his duty, even though his rulers are dead. I modeled on works from http://www.artbyfeng.com/ .

Leru
20-01-05, 11:40
streaker -> witam zatem w bitwie :) powodzenia życzę

streaker
20-01-05, 14:20
Żeby nie zaśmiecać forum całym mnóstwem renderów z drobnymi upgrade'ami, wrzucam wszystko ma moja strone
http://streaker.za.pl ,
jak zrobie coś więcej to wrzuce na forum

Leru
20-01-05, 14:59
proszę tylko, żeby co jakiś czas uaktualnić załącznik pierwszego posta, żeby było wida postęp :)

streaker
21-01-05, 11:57
Czas na upgrade, daje poprzednia wersje(1) i nową (2). Mam przy okazji pytanie co do vraya, mam moja scena i 1 skylighta podczas renderu wywala mi okienko (3) i w logu pokazuje coś takiego:

warning: Material returned overbright or invalid color (object "Ground", RGB: -1,#IND -1,#IND -1,#IND)
error: UNHANDLED EXCEPTION: Rendering region (576,448)-(640,480)
Last marker is at P:\Vlado\SVN\vray\vray\src\globillummap.cpp, line 2422: GlobalIllumLightDesc::Illuminate()

(pisze tyle razy, ile bucketów nie wyrenderował)
vray 1.45.70

olej
21-01-05, 12:24
Ja na razie nie przejmowalbym sie swiatlem. Pracuj nad scena, modelami i texturami na oswietlenie przyjdzie pora. Powodzenia.

streaker
21-01-05, 12:31
No właśnie nie przejmuje sie światłem, dlatego dałem tylko tego 1 skylighta, żeby to jakoś wyglądało, jak wrzucam do wątku, interesuje mnie tylko dlaczego ten błąd sie pojawia, czy to może wina tej wersji vraya, czy coś innego.

Chalek
21-01-05, 12:40
Mi tez takie coś wyskakiwało jak wsadzałem maxowego skylighta. Jak go wywaliłem to przestało. Może u Ciebie jest to samo.

uncle
21-01-05, 12:48
po co do vraya uzzywasz maxowego skylighta?!?! wlacz skylight w zakladce render'a i jazda.. ;o

streaker
21-01-05, 13:29
po co do vraya uzzywasz maxowego skylighta?!?! wlacz skylight w zakladce render'a i jazda.. ;o
hyhyhy, to chyba sie troche wygłupiłem, vray nie znam jeszcze za dobrze...

streaker
21-01-05, 15:19
Jeszcze jeden update:
(VRay skylight :) )

streaker
22-01-05, 14:57
Czas na dzisiejszego update'a:

--Edit--
Zapomniałem napisać, że ten mały czerwony box ma pomóc pokazać proporcje całej sceny, ma on wysokośc przecietnego ludzia tj 180 cm.

Wiśnia
22-01-05, 15:45
skomplikowany trochę koncpet, ale może być ciekawy, mi się podoba złożność obiektu, fajnie rozbudowany
powodzenia

max_1989
22-01-05, 17:59
Jak dla mnie jest całkiem ok... jednak według mnie te bryły sprawiają wrażenie źle dopasowanych... cała scena jest takjakby źle skomponowana jednak to być może tylko moje wrażenie....

-Ukash-
23-01-05, 08:57
Rzeczewiscie niby jest fajny skomplikowany model, ale jednak cos tu nie gra... Wydaje mi sie ze troche zbyt chaotycznie dobierasz "ozdoby". W wielu miejscach zderzaja sie obiekty kanciate z zaokraglonymi i to nie zawsze dobrze wyglada. Postaraj sie bardziej dobierac styl.

Pozdrawiam serdecznie

lpshinoda
23-01-05, 11:31
moim zdaniem wlasnie calosc fajnie sie komponuje, biorac pod uwage wysokosc tego pseudoczlowieczka, to cala budowla bedzie sprawiala kolosalne wrazenie

pozdro

streaker
25-01-05, 13:36
Czas na upgrade'a.

max_1989 i -Ukash- -> pewnie i macie racje, tylko problem w tym, że nie bardzo wiem co w tym zmienic, próbowałem wywalic te sześciokąty z sufitu i pare innych rzeczy i podmieniałem je innymi, ale ciągle mi to niepasowało, ostatecznie uznałem, że z wszystkich moich eksperymentów najlepiej wyglada to co jest (heh, pare godzin prób i wróciłem do tego co jest :).
Licze na to, że światło (które w założeniu jest dosyc skąpe) poprawi całą sytuacje.

Na razie pokazuje troche zmieniona scene, brzydko mi sie komponuja te znaki na scianach, no ale to wina skylighta, w ostecznym renderze i tak ich za bardzo nie bedzie widać.

Sala za bardzo sie już nie zmieni(połącze tylko obydwie połówki dachu, bo tak jak są nie moga zostać), moze jakies szczególiki dorobie lub zmienie. Teraz biore sie za główną (bo jedyna) postać, czyli mojego robota i koncze pisac tego przydługiego posta. (gratuluje, jezeli doczytałeś do tego miejsca).

Leru
25-01-05, 14:50
mmmmmmmmm po dodaniu dachu wygląda bardzo smakowicie :) światło będzie padało tylko od strony drzwi ?

Co do znaków na ścianach to ogolnie są trochę nieciekawe (chodzi o ich kształt). Może warto zrobić je na poziomie tekstury ? Może zapożyczyć kształty z japońskiego:
- hiragana http://www.kanjisite.com/html/start/kana/hiragana02.html i dalej
- katakana http://www.kanjisite.com/html/start/kana/katakana02.html i również dalej.

Osobiście nie wiem co one znaczą ale fajnie wygladają hehe... :P

nielot007
25-01-05, 14:56
no no duzo, bardzo duzo tego:D i to misie podoba pieknie to wyglada:D

-Ukash-
25-01-05, 23:28
Ok co do tej chaotycznej kompozycji to juz nic nie mowie. Zakladamy ze to daleka przyszlosc i ogolny chaos wiec kompozycja tez moze

Dejot
25-01-05, 23:37
czesc
myslales moze o jakis golumach w scianach?

nadalo by troche klimatu fantasy i magii.

fajny pomysl pozdrawiam

streaker
26-01-05, 14:13
dzieki za komentarze
Leru - dzieki za linki, przydadza sie na pewno,a te znaki jednak wymodeluje.
Co do oświetlenia to bedzie z drzwi, od tyłu oświetlało mojego strażnika, oraz z tych krat, które sa w suficie. Myślałem też, żeby dać ogień na drodze (w miejscu gdzie sa sfery) oraz przy drzwiach, na tych dwóch wystających trójkątach.
Dejot - nie bardzo widze na dla tego pomysłu miejsca w scenie, poza tym gryzł by sie on z przyjętym stylem.

streaker
18-02-05, 14:36
w koncu cos chciało mi sie zrobic, daje chyba koncowa wersje pomieszczenie i poczatki robota, jakby ktoś sie nie zorientował, jest to kawałek nogi (do kolana) i czesc tułowia ;)

asfalton
18-02-05, 15:36
bardzo podoba mi sie pomysl ze straznikiem, bedzie czlekokasztaltny czi nie?

streaker
18-02-05, 17:44
tak <dopełniacz do 10 liter>

lpshinoda
18-02-05, 18:56
widze, że pracka rośnie w siłę, całość będzie się fajnie prezentować

pozdro

streaker
19-02-05, 20:31
Dzisiejszy update, mosze jeszcze poprawic dwie płytki na prawej nodze, bo dopiero teraz je zauwazyłem;
poniżej tego miejsca które widać (noga) bedzie już stopa (masywna i gruba), a powyżej widocznej klaty, bedzie jej druda czesc, bo bez niej troche nieproporcjonalnie by sie Strażnik prezentował. No i dodam troche kabli.
Tak wogole to nie wiem czemu robir tyle szczegółow, przeciez postać bedzie stała dosyć daleko.

Dzieki wszystkich, którym sie chce komentować :)

PS. Nie wiem, czy nie doczytałem, czy tego nie ma w regulaminie, ale jakie musza byc rozmiary dostrczonej finalnej pracy ??

asfalton
19-02-05, 20:47
masz jakis koncept tego robota ?

jaras
19-02-05, 21:16
rób szczegółowo :) chociażby dla samej przyjemności modelowania i podniesienia swoich umiejętności zresztą fajnie Ci idzie modelowanie tych robotyczno-futurystycznych kształtów , masz widać do tego "smykałkę" . Ty się martwisz o szczegóły ? a co ja mam powiedzieć ? 60 % moich "wypocin" będzie albo niewidoczne, albo ukryte we mgle :) ale robię na wszelki wypadek bo może akurat będzie coś widać ? poza tym może się przyda kiedyś do czegoś :) np. do jakiejś animki ? kto wie ? pozdrawiam

streaker
20-02-05, 17:00
koncept (bardzo luźny) :
http://thunder.sslsecure.com/~artbyfen/char_11.html

streaker
21-02-05, 17:06
daily update:

(sorry, że tak często, ale mam do tego słabość ;) wieć wybaczcie :) )

streaker
27-02-05, 15:58
next update:

streaker
28-02-05, 15:48
To juz chyba koniec modelowania, jeżeli widzicie jakieś błędy, macie zastrzeżenia to piszczie teraz, bo chce sobie po zweldować (ewentualnie dodać okablowania) i jechac dalej z projektem. Ja na razie zauważyłem, że palce kciuka na siebie nie zachodza.

streaker
02-03-05, 20:50
próbny render, na razie na wszystkim jest jeden materiał, ale myse, zeby na niektórych czesciacj (kablach np.) dac inny.
Tutaj wszystko oswietlone tylko HDRI

Baton
02-03-05, 23:27
Hoho, ladnie to wyglada, ja bym go wstawil na koncu korytarza z volume light albo cos takiego :) Powodzenia.

jaras
02-03-05, 23:43
ładny ten metal ... mnie osobiście nie przeszkadza to że na kablach jest ten sam materiał

streaker
05-03-05, 18:44
wziolem sie za oswietlenie, i tu pojawij sie problem, daje w korytarzu swiatlo + volume, renderuje scanlinem, wszystko jest ok, daje vraya, voluma nie ma, ogladalem tutka z evermotion o lightmap i tam PENdzel voluma renderuje w scanlinie, to znaczy, ze bede sie z tym musial babrac jeszcze w photoshopie ??

--edit--
dalem jeszcze 3 inne swiatla, renderuje vray'em i co?? jest volume, moze cos wlaczylem i nie zwrocilem na to uwagi, wazne, ze dziala.

daje jeszcze jeden render robota i taki maly renderenk wnetrza, jutro zrobie wiekszy.

streaker
06-03-05, 08:39
3 wersje, pierwsza nie ruszana, prosto z 3ds, druga z glowem, trzecia - shadows and highlights. Ktora eg was jest najlepsza ??

nielot007
06-03-05, 09:27
mi sie najbardziej podoba 3:)

asfalton
06-03-05, 11:23
3, klimat widze ze sie wzmocnil, robot wyglada b. ok, jakbys mogl go dac w jakiejs pozie, rozstawione nogi :D

streaker
18-03-05, 18:28
No i pojawił sie problem, dodałem jeszcze dodatkowy panel kratkami bliżej drzwi (czerwony),żeby rozjaśnić obszar blisko drzwi i gdy renderuje to wychodzą takie dziwne pasy (zielony).
Render VRay 1.45.70
Irradiance Map(1.0) + Light Map(1.0)
IrMap
Min/Max -3/-2
HSph Subdiv. 30
Inter. samples 10
Clr/Nrm/Dist 0,3/0,5/0,1
LightMap
1000 sampli
sample size 0,2 screen
filter fixed 10, prefilter 10.

Mam nadzieje, że do tylko wina słabych ustawień rendera, choć wątpie, a nie mam kilku godzin wolnego kompa, żeby zapuszczać rendera na wyśrubowanych ustawieniach. Może ktoś wie o co chodzi ??

streaker
03-04-05, 14:50
Po długiej (i niedanej) walce z oświetleniem dałem sobie spokój, wyawaliłem lewą ściane, której i tak nie widać i do tego dałem skylighta + retusz w photoshopie. Jak jest - prawdopodobnie zostanie, tylko robota tam umiejscowie, bo już nie chce mi się tego robić, już momentami patrzeć nie mogę na tą scenę.

streaker
09-04-05, 11:07
Finalny render, składane w PS'ie z kilku renderów + drobny retusz, wiem że światło leży, ale nie umie z tym nic więcej zrobić, jeśli macie jakieś uwagi to piszcie, jeżeli nie - to dobrze, bo już mi sie nie chce tego robić, no ale skończyć prace trzeba ...

streaker
13-04-05, 18:12
Może tak lepiej ??