Zobacz pełną wersję : rendering w Adobe Premiere Pro



Dor
06-04-05, 19:02
(to chyba dobry dział)
Zawsze renderowałem filmiki z kamerki i nie było problemu, ale teraz naściągałem różne klipy w różnych kompresjach i jak władowałem to do Premiere to nie dość, że podgląd się zacina to jeszcze po exporcie tego do wmv lub mpg (innych jeszcze nie próbowałem) niektóre sekwencje też się zacinają ( poprostu przeskakują ). Ten filmik to praca na WOS i muszę to zrobic dzisiaj więc proszę o szybką odpowiedź. Co zrobić by wyrenderowało się płynnie?

Ps: Dodam jeszcze, że gdy podglądam krótką sekwencję zaimportowaną do biblioteki to jest ona płynna, ale po wrzuceniu jej na listwę czasową zaczyna się zacinać i zacina się też w pliku wynikowym.

illy
06-04-05, 19:46
doradzilbym bym tobie odinstalowanie niektorych kodekow i zainstalowanie inncyh, ale do konca nie wiem ktore ci sa potrzebne

zgrywasz przez firewire czy przez composite? Zoptymalizowales kompuiter? Jakies programy chodza w tle? Jak pamiec wirtualna?

www.efix.pl i tam na forum poszukaj jak zainstalowac i skonfigurowac komputer jakie kodeki i co jeszcze. Do tego zapraszam jeszcze na projekt znajomego: http://filmsite.art.pl/ moze sie troszke przydac

Dor
06-04-05, 20:01
Popróbuję z kodekami. A co do twoich pytań to nie wiem o co chodzi z firewire i composite. Jestem noobem jeśli chodzi o składanie filmów. Powyłączałem w tle co się dało. Kompa nie mam jakiegoś super, ale to p4 2,4gh 512RAM i Radeon 9000 128RAM więc chyba takich problemów być nie powinno. To chyba codeki. Cały czas szukam...

EDIT: Zmieniłem kompresję zacinającyh się klipów w VirtualDubie z mpg na avi (DivX 4) rezultat taki sam

EDIT2: Instalowałem zarówno kodeki klasyczne, jak i FFD Show - wciąż to samo, jestem zmuszony do sklejenia tego w jakimś alternatywnym programie

illy
07-04-05, 06:18
ale ty kompresujesz material finalowy czy taki jeszcze do obrobki? Specjalista nie jestem ale w drugim przypadku staraj sie miec material nie skompresowany, ja wzglednie uzywalem Indeo video.

Jakim kablem polaczyles kamere z kompem, cinch<->Chinch czy z kwadratowymi koncowkami ze znaczkiem http://mgnt.khm.de:8080/images/cgk1/firewire.jpg

Dor
07-04-05, 12:51
Sorry, może nie jasno się wyraziłem. Jak napisałem w pierwszym poście jeśli chodzi o kamery to wszystko działa ok, ale ja zassałem sporo ujęć z netu w różnych formatach (mpeg, asf i Avi o szalikowcach). Jak będe w domu to napisze z jakimi kompresjami Premier ma dokładnie problem.

streaker
07-04-05, 13:44
Przed wczytaniem tego do premiera lepiej zrobić uncompressed, a renderować do tego samego, albo DV, a później virtualDubem i wsio...

Czarny_0
16-07-05, 18:39
cze. Robię nowy film w adobe premierze pro 1.5 (mam go od niedzwna) i niewiem w jakim kodeku najlepiej zrobić ten film tak, żeby maił niezłą jakość i niezajmował zbyt dużo. POMOCY!! Program jest genialny i już prawie umiem się nim posługiwać, ale jak by ktoś miał tutoriala po polsku to byłbym wdzięczny.

mathix
16-07-05, 19:05
Najlepiej zrób tak jak napisał streaker. Film do uncompressed, a później skompresować go za pomocą Virtual Duba. A jeśli chodzi o kodek to polecam xvid-a.

Czarny_0
16-07-05, 19:20
jak zrobię uncompressed to cały film zajmie ok.10GB!Mam sterego kompa (duron 1200 GeForce4 420 MMX 256 ram) z dyskiem 40 Gb. Same klipy to 10 GB.Nie ma lepszego sposobu?Ale i tak dzięki...

mathix
16-07-05, 21:37
Zdaje się że można w Premiere od razu spakowac film Xvidem. W Export Movie Settings > Video > Grupa Video > Compressor mozna wybrać kodek. Trzeba wcześniej ustawić w General > File Type na Microsoft AVI. Nie bawiłem się tym jeszcze, bo aktualnie robię co innego, ale jak znajdę chwilę czasu to sprawdzę jak wychodzi. Jak nigdy nie kompresowałeś filmu Xvidem to radzę wpierw przeczytać jakiś artykuł na ten temat. Np. ten: http://www.divx-digest.com/articles/xvid_setup.html .

Czarny_0
17-07-05, 13:58
Ogromne dzięki za pomoc,ale na razie skupię się na montażu filmu.W imieniu całego Czarny Studios: dzięki!

Valoos
17-07-05, 22:33
A więc panowie:
-Jeśli chcecie (w Adobe Premiere Pro) mieć płynne odtwarzanie z timeline'u zalecam przeliczenie (rendering) efektów i wszystkich fragmentów, które na górze timeline'u mają czerwony pasek. Przeliczanie uruchamia się Enter'em i paseczek zamienia się na zielony.
-Inna sprawa to zacinanie i haczenie się filmików z różnych źródeł (głównie net). Problem polega na tym, że ludzie w celu osiągnięcia jak najmniejszej objętości filmików, kompresują je przedziwnymi kodekami, a także zmniejszają fps (frames per second), czyli liczbę wyświetlanych klatek na sekundę. Problem w premiere zaczyna się wtedy kiedy stworzymy projekt, który ma np. 25 fps i ładujemy do niego filmik który ma 15 fps. Program ma za zadanie odtworzyć go bez zmiany tempa i próbuje wyświetlać go z 25 fps - brakujące 10 klatek interpoluje, a ponieważ z pustego i Salomon nie naleje - wychodzi to raczej kiepsko. Podobnie sprawa ma się ze zmianą 30 albo 29,9 fps na 25 fps - pewne klatki trzeba pominąć i trudno jednoznacznie określić które konkretnie, żeby nie utracić płynności ruch. Jednym słowem w obu przypadkach odbija się to na płynności ruchu. Istnieją wyspecjalizowane programy, które lepiej lub gorzej interpolują materiał przy zmianie fps. Należy takowego poszukać, bo niestety premiere jest programem do montażu i nie jest w tej dziedzinie doskonały.

Sorry za łopatologię, ale chcę żeby każdy mógł zrozumieć w czym rzecz.

PS. Mimo, że napisałem iż premiere nie jest doskonały jakoś sobie z tym radzi, szczególnie kiedy materiał zawiera półpola, ale to jest już temat na osobny wątek.