Zobacz pełną wersję : blad wewnetrzy w AutoCADzie



psis
19-06-05, 22:49
Witam http://www.forum3d.kom-net.pl/f3dbb/emoticons/stnd/smile.gif

Mam ogromy problem. Pracowalam nad obiektem w AutoCADzie i pojawil sie "blad wewnetrzny" i program sie zamknol. Uszkodzonego pliku nie moge otworzyc.
Probowalam naprawiac go otwierajac z menu plik/napraw - ale znow sie pojawial blad i program sie zamykal. Probowalam otworzyc plik ale czesciowo - wgrywajac poszczgolne warstwy,ale to tez nie dalo zadnego skutku. Wedlug pomocy programu uzylam kopii zapasowaj pliku-o rozszerzeniu bak i zmienilam ja na dwg by plik otworzyc,ale ta rowniez jest uszkodzona.
Wydaje mi sie ze ten blad mozna by naparwic,ale ja nie wiem jak-gdy klikam na plik,to na pogladzie on lapie obraz, otwierajac otwiera tez 56% ale potem zamyka wszytsko.
Czy jest jakaś na to metoda?

Bede wdzieczna za odpowiedz.

Dziekuje.

SansSerif
19-06-05, 23:24
Acad zapisuje jeszcze do tempa pliki tymczasowe z rozszerzeniem ac$, które trzeba zamienić na dwg. Poszukaj może tam da się coś uratować.

Podstawowa zasada bezpieczeństwa na przyszłość to częste zapisy z nową nazwą :)

psis
19-06-05, 23:29
dzieki za odpowiedz :)
tam tez szukalam i otwieralam rozne pliki ale byl tylko malutki fargment tego co dzis zrobilam. Poprzedniom wersje tego pliku - z inna nazwa mam a dnia wczesniej.. a to utracony caly dzien pracy.. :/

peter_muler
19-06-05, 23:33
niemozliwe ze caly bo cad robi autosave co 120 min (nowsze wersje chyba co 10) :)
ale przyznam ze to jakas dziwna noc na cada bo 15 min temu na drugim kompie mialem ten sam problem, skopany dwg i bak :/

psis
19-06-05, 23:52
te pliki z rozszerzeniem ac$ są w tempach, ale ich sie nie da otworzyc. Nawet gdy zmieniam je - zmieniajac nazwe, na rozszerzenie dwg. One jakby nie reagują w ogóle.

peter_muler
20-06-05, 00:13
zmieniaj te z *.sv$

psis
20-06-05, 10:02
u mnie chyba nie ma plików z sv$
U Ciebie w jakim one się znajdują katalogu?

peter_muler
20-06-05, 10:11
w tempach .

psis
20-06-05, 10:55
no w tempach nie mam. W tempach jest tylko ac$

Mostowiec
07-07-05, 01:51
Plik .ac$ jest plikiem w ktorym trzymane sa tymczasowe informacje jakie zachodza podczas pracy na AutoCADzie (typu cofnij czasami zachowuje czesci rysunkow kopiowane do pamieci). Natomiast plik .sv$ jest plikiem, ktory jest tworzony cyklicznie (okreslony cykl czasowy w minutach, ktory zadajemy sami badz standardowo ustawiony jest o ile pamietam na 10 minut) jako kopia bezpieczenstwa. I tego rodzaju plikow powinnas szukac. Jezeli ich nie masz tzn., ze opcje Autosave masz wylaczona, ewentualnie ustawiona na bardzo duzy odstep czasowy. Katalog w ktorym trzymane sa pliki .sv$ jest ustawiony domyslnie w katalogu Temp. np C:\Documents and Settings\UserName\Local Settings\Temp aczkolwiek mozna go zmienic. Niewiem jaka wersje AutoCADa masz, ale czasem pomaga otwarcie (naprawienie) pliku w nowszej (wyzszej) wersji. Ewentualnie sciagniecie i zainstalowanie patcha dla wersji pod jaka pracujesz.
Powodzenia