Zobacz pełną wersję : Problem z Corel Draw 11



Vorek
19-07-05, 12:59
Dałem do wolnych dyskusji bo nigdzie indziej mi ten temat nie pasował, jak coś to niech ktoś przeniesie

Problem jest taki:

Po imporcie plików bitmapowych (tiff, jpg) program strasznie spowalnia pracę i wszelkie operacje wykonywane na zaimportowanych plikach, przenoszenie skalowanie itp. Po dodaniu do bitmapy efektu, np. przezroczystości, praca staje się niemożliwa nawet na mniejszych projektach, nie mówiąc już o dużych plikach.

Program testowaliśmy na dwóch komputerach o następujących konfiguracjach:

P4 2,8 GHz
1GB RAM
GeForce FX 5200
System: windows 2000 professional

P4 2,4 GHz
1GB RAM
GeForce FX 5200
System: windows 2000 professional

Na obu zachowywał się tak samo, nie pomogła aktualizacja sterowników karty graficznej ani instalacja service packa do systemu operacyjnego, sprawdzaliśmy przydzielanie pamięci dla Corela i pamięć wirtualną systemu.
Program jest oryginalny, kupiony w pakiecie Corel Graphics Suite 11 PL Special edition.

W zainstalowanym wcześniej Corelu 9 dało się pracować bez najminejszych problemów.

Jeżeli ktoś już się spotkał z czymś takim lub domyśla się jak ten problem rozwiązać to proszę o jak najszybszą odpowiedź

Pozdrawiam

SansSerif
19-07-05, 13:16
wersja 9 corela była najlepsza wersją. w kolejnych 10 i 11 dodawano zbędne bajery i psuto podstawowe narzędzia i interface. 12 troche polepszyła sytuację ale i tak jest gorsza od 9.

w wersji 11 dużo popsuto ale praca z bitmapami nie powinna sie wiele różnić wydajnościa od 9, więc nie wiem w czym problem. może bitmapy zaimportwane są zewnętrznie? wszelkie efekty zawsze zawlniają i przy większych projektach trzeba jak najszybciej zamienić bitmapę z efektem na bitmapę bo i tak nie nadaje się to do druku.

Vorek
19-07-05, 13:37
Sans, ja wiem tylko problem w tym że w Corelu 9 te same bitmapy z efektem dzialają normalnie, w 11, nie da się pracować, nawet jak nie dajemy żadnych efektów to jest wyraźne opóźnienie przy przesówaniu / skalowaniu.

Dla próby ściągnąłem triala Corela 12, było dokładnie tak samo jak z 11. Nie mam pojęcia o co może chodzić.

Ja też chętnie bym został na 9 ale problem jest a ja mam go rozwiązać :)

SansSerif
19-07-05, 13:44
Nie zauważyłem różnicy pomiędzy 9 a 12 mając w plikach często bitmapy o wielkości 5000x5000 px.
W opcjach możesz zwiększyć przydzielenie pamięci i plik wymiany corela ale chyba juz o tym pisałeś.

Ogólnie to dziwne bo corel bardzo dobrze sobie radzi z duża iloscia bitmap.

Vorek
22-07-05, 07:34
heh, prowadzę wlaśnie dialog s Corel support, jak narazie nic się nie dowiedziałem, ale mam jeszcze jedno pytanko:

Na stronie znalazłem service pack ale z zaznaczeniem że min. do polskiej wersji nie pasuje. Czy istnieje service pack do Corela PL ?

Shogun 3D
22-07-05, 20:51
Ja na corelu 11 w pracy też nieraz mam do czynienia z bitmapami o rozdziałce podobnej do tej, o jakiej pisał Sans, ale kłopotów z nimi nie miałem. Pojęcia nie mam, jak ci pomóc? Normalnie bym Ci poradził odpalić kompa ponownie i mu tą drogą RAM wyczyścić, ale z taka ilościa RAMu, jaką podałeś, to mozna pracować długo i nawet połowy nie zapełnić...