Zobacz pełną wersję : Problem ze sceną w FR



Indorek
01-07-03, 17:20
Witam
Problem który chciałem rozwiązać wydawał się prosty - lecz okazało się inaczej :(.
Chciałem w FR poćwiczyć ze światłem w miarę \"realistycznym\" ;)
Scena na której się wzorowałem jest ściągnięta z sieci. Poniżej ją umieszczam

Indorek
01-07-03, 17:25
Wpierw miałem problem ze zrobieniem \"przepalonych\" okien, po małych próbach udało się ;)
Kolejna rzecz którą chciałem zrobić to te odbicia na podłodze, efekt taki możńa uzyskać po wypastowaniu podłodi ;) no i tego nie mogę rozgryść, umieszczę wam poniżej moją wersję narazie \"testowe\" ale zobaczycie że z tą podłogą to mam Wielki problem

Indorek
01-07-03, 17:26
próbowałem jeszcze na inne sposoby i nic :(

Indorek
01-07-03, 17:28
poprawiłem błąd pod parapetem lecz przez przypadek nie powróciłem do wcześniejszych ustawień GI w FR i scena wyszła zaciemno :(
Lecz moim głównym problemem jest ta podłoga.
Czy wiecie jak uzuskać efekt który pokazałem na pierwszym \"obrazku\" ??

Gotham
02-07-03, 14:47
Specularem z noisem.

Indorek
03-07-03, 12:41
siedziałem torszkę w nocy nad tym problemem i oprucz natrafienie na kolenjny nie rozwiązałem tamtego (zwiazanej z podłogą) :(

Gotham starałem się dostosować do Twoich wskazówek i
:( ciś źle robię bo wychodzi mi tak jak na poniższym obrazku, czyli.... lipa. Render jest wykonany standardowym scalingiem czy jak to tam się pisz ;)

Indorek
03-07-03, 12:46
Więc proszę Gotham jak byś mógł napisać troszkę jaśniej bo coś się ośmieszam przed Wami :(

W tych scenach poruszyłem jeszcze jeden problem, że rzeczy inaczej się odbijają w jasnych miejscach, a jeszcze inaczej w ciemnych. Zaopserwować to można na mojej podłodze w cieniu odbicie podłogi ma więkrzy współczynnik \"lustra\" niż w jasnych. Co prawda nie wiem czy nie powinno być odwrotnie, więc też to moje kolejne pytanie :D Jak powinno wyglądać odbicie podłogi w podanej przezemnie scenie. ;)

Indorek
03-07-03, 12:49
No i kolejny problem, po włączeniu FR i wykonaniu renderignu przez Vide Post, powstają błędy. Są one zaznaczone w czerwonych kóleczkach/owalach ;)
Może wiecie czemu tak się dzieje?? Bo raczej jest to jakiś mój błąd i chcę go zlikwidować [killer]

Indorek
03-07-03, 12:50
Myślałem że coś sie nie tak wyliczyło temu FR, więc zmieniłem mu wartości pewnych ustawień i.... :( nadal kicha

Indorek
03-07-03, 12:55
Już kończąc moją wypowiedź chciałem się spytać, jak zrobić żeby w odbibiu podłogi np. ściana znikała wraz z odległością, nie potrafie teraz tego dokładniej opisać. Wiem że były tutki ale pod Brazlika co prawda nie pamiętam linku :( też by się przydały. Jeżeli nie będziecie rozumieli o co mi chodzi z tym odbiciem po zrobie w Photshopie i umieszę na forum ;)

Dobra dzięki i jeszcze raz proszę Ciebie Gotham, napisz mi \"łopatologicznie\" jak uzyskać ten efekt \"wypastowanej\" podłogi ;)

Gotham
03-07-03, 14:08
Czekaj dopiero wstałem, zaraz podłubie w Maxie i dam jakiś obrazkowy help.

Indorek
03-07-03, 15:23
czekam :D

Gotham
03-07-03, 17:23
Dobra niestety z obrazków nici.

Problemy:

1. Niech noise nie będzie od czarnego do białego tylko od szarego do białego + w parametrach materiału zwiększ odpowiednio wartość tej mapy ze 100 do ile tam będzie trzeba.

2. Powierzchnie lustrzane... To jest tak: Lustro w cieniu -> Dobrze widać jasne rzeczy. Lustro oświetlone -> Dobrze widać ciemne rzeczy.

3. Nie mam pojęcia.

4. Ja bym to zrobił Fallofem.

Indorek
03-07-03, 20:38
Gotham dzięki postaram się tym razem wykonać to poprawnie ;)
Jutro dam znać, a narazie dzięki

Indorek
04-07-03, 15:26
Gotham zabij mnie PLIS!!!!!!!!!!!!
Nie wyszło mi znowu :(
Moze do złego slotu przypisuje noisa. Dla tego tez ponizej umieszczam PrintSc z Max\'a i prosze nakieruj mnie na dobra droge ;)

Indorek
04-07-03, 15:27
:(

Indorek
04-07-03, 15:29
powyzej jak widzisz zmienilem noisa tak jak mówiłeś, ale pewnie coś źle robię :(
Pisałeś też abym użył Fallofa do tych odbić, ja już wykożystuję aby max oblicz te odbicia ( w czerni bardziej widać a w bieli mniej)

Indorek
04-07-03, 15:30
:(

Indorek
04-07-03, 15:34
To narazie tyle :( moze jutro bedzie lepiej :)

Gotham
05-07-03, 12:02
Heh, spokojnie.

1) To nie jest kwestia koloru tylko siły. Dlatego Przewal go do specular level, a i popracuj nad poziomem glossiness

2) Chodziło mi abyś tego raytracea umieścił w fallofie z detekcją odległości.


Głowa do góry będzie dobrze.

Indorek
05-07-03, 13:54
co prawda robiłem tą operację też w specular level, ale wychodziło zbyt jasna lekko mówiąc :(, ale sprawdze ponownie i ten glossiness rozumiem że mam zmniejszyć ?? :)
Ok narazie to tyle ode mnie w dzisiejszej problematyce, boje sie siadać do Max\'a bo trafie na kolejne a jeszcze tych starych nie rozwiązałem ;)

Gotham
06-07-03, 13:07
Hi,

No to zmniejsz wpływ tej mapy tak jak zmniejszyłeś wpływ raytracu, a glossiness musisz dobrać do oświetlenia.

El Wieczor
29-07-03, 20:43
Ja bym raczej popróbował glossiness w final render parameters, np. na 50, albo jeszcze blur reflections w advenced parameters.

[Post został wyedytowany: 29-7-2003 by El Wieczor]

Indorek
30-07-03, 18:29
El Wieczor dzięki sprawdzę to i później powiem czy dałem sobie z tym radę ;)
Dzięki