Zobacz pełną wersję : Wyświetlanie załączników (obrazów) na forum ...



Adek
28-08-03, 13:38
Witam,

Przed dokonaniem tej zmiany chciałbym poznać zdanie większości ...

Jaki sposób wyświetlania załączników, obrazów na forum preferujecie:

- stary - czyli tak jak jest w tej chwili, jeśli ktoś zamieścił obraz jest on od razu ładowany na przedlądanej stronie forum i wyświetlany od razu w miejscu w którym został dodany pomiędzy wierszami

- inny sposób to wyświetlanie załączników, obrazów jakie dodacie w formie linku np.

Załącznik: mojapraca3.jpg ... dopiero po kliknięciu ładuje się obraz.

Plusy drugiego sposobu to oczywiście zdecydowanie mniejsze obciążenie forum oraz szybsze ładowanie się stron forum. Obrazy są ładowane jeśli chcemy je zobaczyć klikając na link ...

Tutaj modemowcy lub użytkownicy słabszych łącz zauważyliby różnice :)

Proszę o Wasze głosy i sugestie ...

Pablo
28-08-03, 13:42
[b]hmm...no trudny wybór naprawdę...bo i to i to jest dobre...ja bym wolał stary sposób bo mam stałke i szybki internet...ale jeśli chodzi o modemowców to chyba im lepiej byłoby tym nowym sposobem...a nie mógłbys dac takiej opcji w ustawieniach , aby użytkownik sam sobie wybrał??

pozdr

mORPH
28-08-03, 13:46
No coz moim zdaniem stary spodb jest lepszy.

Przeciez i tak laduje sie najepirw forum i tekst, a dopiero potem grafiki. Wsyzstko mozna przejrzec a grafiki sie w miedzyczasie zaladuja.

Adek
28-08-03, 13:46
niestety nie da się tak zrobić ...

albo opcja pierwsza albo druga ...

Gotham
28-08-03, 13:58
Jestem za starym.... Tak jest na największych i najpopularniejszych serwisach....

dr Ug
28-08-03, 14:07
I w tym momencie puszczam oko do Gothama ;)

Mi jest obojetne, bo mam stalke. Stary sposob jest wygodniejszy.

Demawend
28-08-03, 14:16
Ja tez mam stale lacze i jest mi obojetne, ale chyba stary sposob jest lepszy.

saygon
28-08-03, 14:20
stary, n cg talk jest tak ze niektore obrazy otwiera sie przez \"nowy sposób\" fatalne nielubie tego strasznie bo potem gubie orintacje ktory obraz jest kogo.

comix
28-08-03, 14:27
stary sposób :)

biglebowsky
28-08-03, 14:44
Czy nowego sposobu nie dalo by sie zaimplementowac jako opcje w profilu osobistym?, dzieki temu kazdy by mial wybor, ja jestem za starym sposobem, ale rozumiem ze nie kazdy ma przyzwoite lacze.

robczan
28-08-03, 14:56
no pewnie ze stary.

Pablo
28-08-03, 14:59
[b]ja sie już wypowiadałem...tylko chce zwrócić uwagę ze znowu nie działa ankieta :( tzn wykresy oraz % nie działaja...

pozdr

boowa
28-08-03, 15:22
ja jestem za starym sposobem pod warunkiem, że nie znajdzie się czubek, który zalinkuje billboard w skali 1:1...

a i taka sonda nam pokaże ilu mamy modemowców :)))

pozdrawiam

PS: Gdzie podział się smiley z piwkiem?

Loozack
28-08-03, 15:50
ja też jestem za starym sposobem... btw: czemu na niektórych threedach nie można dodawać załączników ? chodzi mi naprzykład o \"na luzie\" i \"minibitwa\"

Adek
28-08-03, 15:55
OK. Co do buziek to nie są tylko wyświetlane przy wyborze, natomiast fizycznie są tylko trzeba je wywołać np. piwko przez:

[ p i w o ] (bez spacji) :)

kulexy
28-08-03, 15:57
chyba jednak stary... dobrze by bylo gdyby bylo do wyboru, np. w skinach albo w opcjach forum czy ma byc jako link czy jako obrazek...

kulexy
28-08-03, 15:58
totylko test :D

Sharp
28-08-03, 18:00
stary system...wkurzajace byloby troche takie klikanie miliony razy zeby zobaczyc update\'y np z bitwy...a modemowcy jak narazie na dlugie ładowanie stron chyba jeszcze nie narzekali wiec lepiej zostawić to po staremu.

Adek
28-08-03, 18:30
ok ... widze ze zdecydowana większość jak na razie jest za starym systemem. OKI :)

TIMOTI
28-08-03, 18:34
dla mnie tez jest lepszy stary sposob

dymul
28-08-03, 21:29
Widać że wszyscy są za starym sposobem tak jak i ja to nie wygodne otwierać nowe okna żeby zobaczyć obraz, a jak jeszcze ktoś ma XP to wszystkie programy na pasku zamieniają się w jeden i wtedy wcale nie wiadomo o co chodz.

Pablo
28-08-03, 21:42
Originally posted by dymul
Widać że wszyscy są za starym sposobem tak jak i ja to nie wygodne otwierać nowe okna żeby zobaczyć obraz, a jak jeszcze ktoś ma XP to wszystkie programy na pasku zamieniają się w jeden i wtedy wcale nie wiadomo o co chodz.

[b]zawsze można to zmienic aby było tak jak w Win98 czyli pasek obok paska :)

pozdr

GrafMax
28-08-03, 21:56
skoro nie można zrobić tak, aby każdy z miał wybór w opcjach osobistych to ZDECYDOWANIE STARY :D

PENdzel
28-08-03, 22:59
ja akurat jestem za nowym w domu mam slabiutkie lacze i jak otwieram wipa to zanim sie zaladuje obrazek ktorego jeszcze nie widzialem przedzieram sie przez stosy sratych,,,,

giorgione
29-08-03, 08:57
Moim zdaniem stary sposób jest wygodniejszy - mimo, że obciąża sieć i serwer dla większości użytkowników forum będzie to najwygodniejsy sposób :D

Giorgione

WToreK
29-08-03, 11:08
Stary jest lepszy, to przeciez forum o grafice wiec troche trzeba pocierpiec (dla modemowcow) i poczekac na ladowanie obrazkow.

Połki
29-08-03, 12:13
Ja również jestem za starym sposobem. Ale mam jeszcze propozycję, dotyczącą umieszczania obrazków na swoich serwerach. Można by dodać w panelu sterowania, opcję do ustawiania ścieżki do katalogu z obrazkami na tym serwerze. Dałoby to 2 plusy:
1. Nie trzeba by wpisywać całego adresu do obrazka.
2. Jeśli z jakiś przyczyn, konto zostałoby usunięte, można by wrzucić obrazki na nowy serwer, i tylko zmienić ścieżkę w panelu sterowania.

BTW: Adek, ile miejsca pochłonęła już baza danych do tego forum?:)

Pozdro[piwo]

[Post został wyedytowany: 8/29/2003 by Połki]

Adek
29-08-03, 12:18
Wydaje mi się iż teraz też nie jest problemem kliknąć na edit post i zmienić ścieżke obrazka w przypadku zmiany serwera :) Nie do końca moge dodać taką opcję w panelu sterowania.

Co do bazy ;) heh... nie pytajcie ... dużo :)

Adek
29-08-03, 12:20
aha Połki: to samo możesz zrobić tworząc sobie domene prv i wkładając odwołania do obrazków poprzez właśnie tę domene ...

w przypadku zmiany serwera zmieniasz ścieżke na prv.pl :)

Połki
29-08-03, 13:05
Dzięki! Nie pomyślałem o tym:)

Andree
29-08-03, 14:31
Ja jestem tez za starym systemem,ale mysle ze najlepszym wyjsciem byloby zrobic tak aby po dodaniu obrazka pojawiala sie minaturka i po kliknieciu na nia pelny obrazek lub cos takiego ze powiedzmy obrazki w rozdz. do 800x600 sa starym syst. a wyzsze nowym :)

rebuzz
29-08-03, 22:05
Ten sposob z miniaturka tez jest niezly...ale i tak wole stary sposob .

RenholdeR
30-08-03, 14:41
jak najbardziej stary!!!, choc sam mam modem wole po staremu:-)

scandal.
31-08-03, 11:03
jak dla mnie jest spoko. Ale ktos kto ma wolne lacze ma powody do nazekania apropo 1 sposobu... oddalem glos na 2.

Anderton
31-08-03, 12:38
Jak więkrzość , wole stary :)

Adek
01-09-03, 16:06
jak widać pozostanie stary sposób :)

Pogo
01-09-03, 18:19
ja mam niby stałkę ale jej wydajność jest porównywalna z modemem (64kbps często zawalone przez kazaa itp) i mimo to uważam że stara metoda jest lepsza... jedyne co można by wypróbować (mi nei szczególnie na rękę) to zrobienie aby po kliknięciu na link poprostu pojawiało się miejsce i obrazek wewnątrz postu... nie otwierała by się wqrzająca ilość okienek i dokładnie kazdy by wiedział co jest czyje... i wtedy chyba by się udało z ustawianiem w profilu czy mają yć pootwierane obrazki czy też nie... (mam nadzieję że choć raz ktoś rozumie co chcę przekazać...)

Bacry
01-09-03, 19:54
Chyba nie ma się już co wypowiadać, statystyka mówi za siebie. Choćbym chciał linka z miniaturką w dodatku grającą. Dla mnie bez różnicy i tak łączę się z pracy [lol2]

Bacry
04-09-03, 08:31
Właśnie mi się nasunęło, że jak się wpisze link do obrazka bez img to i tak się nie wyświetli. Chyba :D

Frankot
05-09-03, 19:18
Jestem za starym systemem. Chocoaż nie mam neta w domu (nawet tepsowskiego modemu), a szwędam się po tych kawiarenkach. Najczęściej jestem w jednej z lączem 512kb/s to zdecydowanie wole stary.

Bacry
08-09-03, 07:31
A tak bez otwierania nowego wątku. Mam propozycję, czy nie można by jakoś wymuc, aby przy umieszczaniu animacji dodawać jedno malutkie ujęcie (jedną klatkę). Nie każdy ma możliwość obejrznia wszystkiego, a też i nie wszystko okazuje się warte obejrzenia. Tak moja mała prośba do uwzględnienia.

VGT
08-09-03, 10:34
Jeśli autorowi zależy na oglądalności to w zasadzie w jego własnym interesie jest się reklamować. Jeśli zaprezentuje ciekawe ujęcie robiące apetyt na więcej, to oglądalność na pewno wzrośnie.
Sam gdy siedzę w domu, to jestem na modemie, ale niektóre animacje zasysałem pół nocy tylko dlatego, że pokazany screen prezentował się ciekawie. :)

MaggeM
17-09-03, 19:12
STAAARYYY :) ale moglaby byc opcja do wyboru. jak ktos ma slabe lacze to zanzacza sobie wyswietlanie tylko linkow.. albo ewentualnie wyswietlanie prac tylko do jakiejs wielkosci a po przekroczeniu - link :)

D3X
02-10-03, 13:21
ja tam jestem za starym sposobem, ale ja tu czesto nie zagladam, a nieobecni nie maja racji, zgadza sie?

dr Ug
02-10-03, 13:41
Zostaje stary sposób.