Zobacz pełną wersję : Zbrush 3 -> Maya 8.5



Destroyer
02-06-07, 11:43
jak wyexportować mapke displacement z Z3 do majki 8,5
przerobiłem już kilka tutków o tym ale do Z2 i starszych wersji mai, i nie działa żadna metoda :(
próbowałem wszystkiego, przeróbki mapki w photoshopie lub hdrshopie, bezpośredni export, z ładnym mapowaniem lub AVTitles itd. ale zawsze wychodziły jakieś babolce

chcę w to wyrenderować w mentalu, używałem "aproximation" Editora(czy jakoś tak ;)) i ciągle jest nie teges

może ktoś napisać po kolei wszystkie kroki które trzeba zrobić aby działało, pewnie zapominam o jakiejś małej głupotce i wszystko się sypie :(

Levus
02-06-07, 19:01
Hm, z tego co pamiętam, trzeba exportować displace jako 16-bitowy tiff, przynajmniej do maxa.
Chłopie ile ja nerwów zjadłem na ten export displaca (w moim przypadku do maxa), w końcu zrezygnowałem:/

Na ZBC były dość obszerne wątki n/t exportu map displace do mayki, maxa i innych softów, a także ludzie dawali testy i ustawienia z renderingu displace na przykładzie takiej jakiejś małpy człekopodobnej oraz miecza... szukałeś tam?

Destroyer
02-06-07, 22:02
Chłopie ile ja nerwów zjadłem na ten export displaca
no to nie jestem sam ;) dobre i to :D

displaca exportowałem do tiff-a właśnie 16bit, później w photoshopie go otworzyłem odwróciłem wetrykalnie (wiem że w Z też się da ;)) zmieniłem mode z GrayScale na RGB i zapisałem jako tiff 16 bit

czytałem tutki, oglądałem video i ...

zauważyłem pewną prawidłowość jak zrobię kulę pogrzebię w niej wyexportuje to niby dziła, ale jak wziołem głowę z zbrusha to z nią już były problemy,
gdy zaimportowałem głowę do majki była sporo mniejsza niż ta kulka i mapki disp katowały geometrie strasznie, jak ją przeskalowałem było już lepiej tj. głowa przypominała głowę a nie chaos

chyba jestem na dobrej drodze żeby problem rozwiązać :) myśle że w Z użyje deformera size powiększe geometrie kilka razy (gdzieś czytałem że to pomaga wygenerować lepsze mapki) jeszcze tego nie sprawdziłem tzn. sprawdzałem ale raz główka w Z zmieniła się w krzaczek wertexów, edgów i polygonów ;) przy kolejnej próbie viewport Z się popsół a później program się wykrzaczył i odechciało mi się już dalej walczyć :) może jutro się uda

używanie Zbrusha to jak budowanie bomby ale jaka satysfakcja jak coś się już uda :D

Nezumi
03-06-07, 00:25
Mnie osobiscie pomogly videotutoriale Klicka (http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=35770). Przy okazji odkrylem Wings3D dzieki niemu i okazalo sie ze modelowanie moze byc wcale przyjemne. Czesci 11 i 12 dotycza odpowiednio wypalania normal map w Zbrushu2 i renderu z displacementem w 3ds maxie. Problem w tym, ze sa tam uzyte pluginy ktore sa co prawda darmowe jednak nie ukazaly sie jak dotad (maja byc "lada chwila" :D) dla Zbrusha3. Tym niemniej WARTO WARTO i jeszcze raz WARTO sobie obejrzec te tutki.

mathix
04-06-07, 16:33
Ja mam problem z opcją Create NormalMap. W Z2 działa, w Z3 klikam i nic się nie dzieje. :/ Miał ktoś taką przypadłość?

Przeszukałem net i wygląda na to, że z normal mapami jest na razie problem. Będzie trzeba poczekać na następną wersję.

Levus
05-06-07, 12:05
Musisz zaczekać aż wypuszczą zmappera do z3...

b2przemo
24-06-07, 21:43
Ta mapa pojawia się w Textures i tam wybierasz ją i robisz export (najlepiej jeszcze ją FlipV :)). Otwórz ją potem w Photoshopie z wyłączonym Color management i z Tifa Grayscale zrób Tifa RGB - zapisz go bez kompresji i powinno działać.