Zobacz pełną wersję : subtools a importowanie => wstawia objekt w złym miejscu



Ania
18-06-07, 19:37
impotruję pojedyncze obiekty, są to głowa, suknia, nogi, i jeszcze kilka takich dupereli.
łącze te objekty poprzez subtools (append).
niekiedy wstawia je w dobrym miejscu, a niekiedy w złym. nie wiem od czego to zależy, w każdym razie nie wiem jak zrobić żeby wszystkie obiekty były względem siebie tak jak mają (czyli głowa nad suknią a nogi pod nią itp).
np. teraz mi się udało że nogi są pod suknią, ale głowa się wstawia tak że leży oderwana od ciała przed nogami.

w maksie przed eksportem wszystkie obiekty były ze sobą spasowane, exportowałam pojedynczo poszczególne elementy (export selected).

zeet
18-06-07, 20:33
Dlaczego nie wczytasz do ZB całego modelu,czyli wszystkich elementów razem?

Ania
18-06-07, 21:12
a jak je potem rozdzielić? (nachodzą na siebie częściowo i takie wybieranie kwadracikiem ctrl+shift się nie sprawdza bo jest jeden obiekt na drugim)

czy jest jakaś opcja że on sam sobie szuka facy które są ze sobą złączone?

zeet
18-06-07, 21:26
Rozbijesz te model na obiekty składowe używając
GrpSplit w zakładce Sub Tool

Można też wybrać obiekt bez rozbijania ,shift +ctrl kursor na obiekcie który ma być widoczny ,reszta obiektów zostanie ukryta ,żeby je przywołać powtarzasz czynność tylko klikasz obok obiektu na wolnym polu.

Levus
18-06-07, 21:52
Aniu, jesteś pewna, że jak zdetachowałaś (znaczy domyślam się że tak było) elementy to pivot pozostał nieruszony w przestrzeni?

edit:
wlasnie sprawdzilem jak sobie z ustawieniem detachow radzi z3 i dobrze wyszlo w subtoolu..

Ania
18-06-07, 22:07
ok dzięki, w końcu się udało

demigod
19-06-07, 07:48
witam
i co bylo przyczyna Aniu tak na przyszlosc dobrze wiedziec :]

Ania
19-06-07, 09:44
nie jestem pewna, bo kilka rzeczy na raz zrobiłam inaczej.

ale potem udało mi się jeszcze zrobić to co powiedział Zeet, czyli importowanie całego modelu i rozbijanie w zbrushu, myślę że to szybsza metoda.
jak się ukryło inne obiekty tak jak powiedział Zeet, to potem można jeszcze kliknąć grp split i wtedy z ukrytych obiektów zrobi się nowy subtool)
żeby to działało obiekty muszą być osobno już w maksie - nie działa jeśli sie ma jeden obiekt składający się z dwóch elementów.

pojawiło się następne pytanie, jak mam w zbrushu subtools, czy jest możliwość wyeksportowania tego do maxa jako jeden plik? czy da się tylko po jednym? (jak klikam na exprot to zapisuje zawsze tylko aktywny element)

zeet
19-06-07, 10:16
żeby to działało obiekty muszą być osobno już w maksie - nie działa jeśli sie ma jeden obiekt składający się z dwóch elementów.
Funkcja Polygroups-Auto group powinna podzielić taki obiekt na dwa elementy.


pojawiło się następne pytanie, jak mam w zbrushu subtools, czy jest możliwość wyeksportowania tego do maxa jako jeden plik? czy da się tylko po jednym? (jak klikam na exprot to zapisuje zawsze tylko aktywny element)Polecam plugin do szybkiego łączenia wielu obiektów-Make1Mesh
link
http://www.zbrushcentral.com/zbc/showthread.php?p=366314#post366314