Zobacz pełną wersję : Incomplete file write.



_Kreska_
21-06-07, 22:00
hej
zna moze ktos ten komunikat?
dzisiaj mi sie tak zrobiło i nic nie moge zapisac, z roznymi modelam probowalem i zawsze to samo :(

Levus
21-06-07, 22:22
Hm, przyczyn może być wiele:p
Za mało miejsca na dysku?
Może reinstal zbrusha pomoże? W wielu takich dziwnych przypadkach pomaga.

_Kreska_
21-06-07, 22:29
ha, dzieki Lewus, reinstalka pomogła :)

KLICEK
21-06-07, 23:01
szczerze mowiac jako fan zb3, jestem nim zawiedzony, wszedzie straszliwe dziury, wszytko nadal robie w zb2 ... no nic czkema na obiecanego pacza ale pewnie poczekam jeszcze z pol roku ;/

Nezumi
22-06-07, 04:17
Klicek - jestes fanem programu na ktorym sie zawiodles i go nie uzywasz? ;)
A bardziej w temacie - te ich podawanie terminow i ich niedotrzymywanie jest juz meczace. Ciekawe jaki to wielki problem stanowi Zmapper nowy i jak mozna tak dlugo zwlekac z jego wydaniem...

Levus
22-06-07, 10:01
Cały świat Sie zachwyca a Klicek narzeka:)

Największy plus z3 jak dla mnie to to że działa duuużo szybciej niż z2 i można sobie na więcej pozwolić.
Maskowanie gęstych siatek w z2 to był dla mnie koszmar, a teraz jest miodzio!

Pozdro!

_Kreska_
22-06-07, 10:55
mi to sie najbardziej podoba to nowe narzedzie move, nie pamietam jak nazywa sie fachowo. No a poza tym to czesto z3 wywala sie do wina nie informujac dlaczego, tez tak macie?

KLICEK
22-06-07, 10:57
Kreska i nie tylko to, rozmazujacy sie viuport, zle zoomowanie z pixelami na cały viuport i wiele wiele innych rzeczy ktore normalnie uniemozliwiaja mi prace na tym programie ;x

Lewus, cały swiat sie zachwyca mozliwosciami ja tez, ale bugi mnie nie zachwycaja :D jest ich zdecydowanie wiecej niz w zb2

_Kreska_
22-06-07, 11:52
o, z tym rozmazujacym viuportem to sie zgodze, czasem ostro daje po gałach. i tez troszke przeszkadza mi symetria pod klawiszem z (wiem wiem, mozna zmienic pewnie). Cofam pare razy bo cos nie tak poszlo, robie dalej a za 30 minut okazuje sie ze raz zamiast undo zrobilem z i dupa :) od począku.
a jaka jest roznica miedzy zoomem a scale, wiem ze scaluje scaluje a zoom zoomuje ale czy scale ma jakis destruktywny wplyw na model?

KLICEK
22-06-07, 11:59
wlasnie przez scalowanie sa te giga pixele ;)

_Kreska_
22-06-07, 12:16
no to ja czegos tu nie kapuje, u mnie jak zoomuje to nic nie widac, robi sie taka sieczka, widac tylko kwadraciki jak na zxspectrum. a jak scaluje obiekt to wyglad ladniusio

KLICEK
22-06-07, 12:25
Kreska ja mam cos takiego jak robie maxymalnego zooma ;)

http://www.digital-aktimel.pl/pub/gigaliga.jpg


Naszczescie łatwo sie tego pozbyc, po prostu trzeba oddalic obiekt daleko i przyblizyc, ale jest to wkurzajace ... da sie to jakos wylaczyc ? bo to mi wyglada na jakis ficzer/bug nie wiem juz sam :)

_Kreska_
22-06-07, 12:37
kapuje kapuje, tez tak mam jak zoomuje ale jak scaluje to jest ok, mozna se tak bez konsekfencji scalowac?
o prosze

Przybysz
22-06-07, 13:02
Zoom przybliża canvas bez zmiany jego rozmiaru więc sie pixeloza robi. Scale skaluje obiekty.
Jeśli chodzi o zoomowanie canvasa bez pytania w trakcie skalowania obiektu to:
Preferences->Transform->Auto Edit Doc Zoom
ustawić na 1.
Wtedy sie to blokuje i nie da sie już przybliżyć. Może poprostu obiekt jest za mały. Nie wiem jakich jednostek używa ZB3 ale może zmiana rozmiaru (Size) toola pomoże. Albo wyeksportowany do .obj został za mały model.

KLICEK
22-06-07, 13:08
Dzieki Przybysz, pomoglo :) szkoda ze troche ogranicza ale kij tam :)

btw w 2jce za to odpowiadał unifi scale :)

Nezumi
22-06-07, 17:04
Smieszne, ale codziennie mecze Zbrusha uczac sie go na tyle na ile praca mi pozwala, i ANI RAZU mi sie nie wywalil... A dziesiatki osob i tu i na zbrushcentral krzycza ze niestabilny jak diabli... :/

Strejndz... :D

Levus
22-06-07, 17:09
Hm, z tego co się naexportowałem i naimportowałem to scale-owanie obiektu w trakcie sculptu i późniejszy jego export w tym przypadku do maxa nie zmienia ani jego skali w przestrzeni ani ustawienia względem współrzędnych, wszystko okej jest.

Zależy kto do czego wykorzystuje z3, jak do robienia w nim całych scenek, to zoom na canvas'ie może się i przydać, jak tylko do rzeźbienia obiektów tylko to nie ma sensu go ruszać, wystarczy ustawić w wygodnym miejscu przycisk DOUBLE co powieksza rozmiar dokumentu x2. Wlaczasz zbrusha, double i jazda. Reszte zbliżeń oddaleń załatwiasz scalem, nie powoduje to zmian w modelu.

Z większych mankamentów zauważyłem ostatnio dośc częste flipowanie obiektów nie wiadomo czemu co zmusza do zwiększenia uwagi...

Aha, i przy exp/imp z maxa trzeba chyba wlaczyc w preferences->import/export-> flipowanie po x, przynajmniej u mnie tak bylo, bo odbijal mi lustrzanie i nie wiedzialem co sie dzieje ze zle dziala:/

KLICEK
22-06-07, 18:05
no Lerwus masz racje trzeba wlaczyc odbicie w preferencjach ;]

Co do zoom na canvasie przyzwyczajenie ze zbrusha2 to był normalny zoom, bardzo mi było wygodnie miec wszystko w zasadzie na "alcie" a teraz to nie wiem gdzie czego szukac hehe

Przybysz
22-06-07, 18:50
Hm, z tego co się naexportowałem i naimportowałem to scale-owanie obiektu w trakcie sculptu i późniejszy jego export w tym przypadku do maxa nie zmienia ani jego skali w przestrzeni ani ustawienia względem współrzędnych, wszystko okej jest.
Ano oczywiście. Stąd wspomniałem o zmianie rozmiaru samego toola (Size), jest to w zakładce Deformation. Nie wiem czy to pomoże na zbyt wczesne auto zoomowanie Zbrusha. Ale jeśli to działa na zasadzie "już jeden zibruszowy milimetr toola zajmuje cały ekran to nie skaluje więcej tylko zoomuje" to kto wie. Ten program ma swoje dziwactwa. ;)

Levus
22-06-07, 20:48
Coś kłamiesz Klicuś, albo ja o czymś nie wiem. W z2 byl scale toola i zoomowanie canvas jako dwie rozne funkcje i (przynajmniej w moim zbrushu2:p ) zoom canvasu powodowal pixeloze tak samo jak powoduje w z3.

Wogole ta pixeloza to efekt powiększenia obrazka, jak w photoshopie, dasz duzego zooma to widac pixele. Zbrushowy canvas to powierzchnia 2D wzbogacona, jak to okreslają tworcy do 2,5D. Ma to takie konsekwencje, że to co widzimy jest płaskie, pewne tylko elementy sa 3D (jesli sa w pamieci bo na nich pracujemy, w z3 ta nieudolnosc zostala poprawiona o mozliwosc przelaczania sie miedzy toolami w trakcie edycji i nieoceniony subtool), i jesli tą płaskość powiększymy robi się pixel. I jesli zaczniemy naszym trojwymiarowym obiektem obracac obraca sie on w zakresie widzialności 2,5D czyli w powiekszeniu do widocznosci pixeli.

Bzdura ale dosyć logiczna bzdura:)

Moze jakis mipmaping?

PS:_kreska_, ale sprowokowałeś:p

Nezumi
23-06-07, 01:34
Taka dyskusja o tym, ze skalowanie skaluje a zoomowanie zoomuje :D

Nezumi
23-06-07, 01:46
Ooooo Klicek - jak to sie brzydko skasowalo posta o tym ze nie mozesz sie doszukac pikseli w Zbrushu2 ;) Stary - kazdy sie myli, nie jestes alfa i omega i nie ma w tym nic zlego :P No to juz nie bede tego screena zamieszczal bo teraz bez twojego posta to bez sensu :P

KLICEK
23-06-07, 01:50
Lewus maj brada nie wiem o czym do mnie piszesz, ale powiedz mi kto normalny zoomuje "dokumentem" tak ? ;)

2ga sprawa oczywistym jest ze uzywamy "scale edited object"(ja to nzaywam zoom , bo cały czas byłem przekonany ze tak to sie wlasnie nazywa:) ), ten tryb jest podbindowany pod alta, no chyba ze cos zmienili i nie zauwazylem , tak czy inaczej robi sie na nim pixeloza przynajmniej u mnie. W zb2 nigdy czegos takiego nie mialem, no chyba ktos rzeczywiscie pracuje na zoomowaniu dokumentu w co poprostu nie wierze ;)

Zobacz sobie (nie wlaczaj alta) tylko z belki obok wez scale i daj na maxa surface oddal i zobacz czy nie ma pixelozy :) no chyba ze mi sie trafiła wersja zbrusha z tesco :D

Kolejna sprawa to unifi scale, no ale po co o tym pisac. :)

btw. Lewus kazdy wie jak działa zbrush, ale nie przyszlo mi jeszcze do glowy zoomowac dokumentem i moze stad moja niewiedza

nie wiem zrobiliscie ze mnie uposledzenca no az sie zakreciłem teraz ! :D

Nezumi
23-06-07, 02:54
Hahaha - ty uposledzencu! Dzieki twoim uposledzonym tutkom moje postaci maja teraz usta :D Nigdy ci tego nie zapomne :P Jak i wings3D. [stary, jakbys kiedys walnal tutorial do 3ds maxa taki podstawowy jak do wingsa to masz u mnie tequile :D]
Ale konczac wazeline - zoom jest o niebo szybszy to raz, dwa ze jak masz canvas o powiedzmy panoramicznym ksztalcie ("dluzszy niz wyzszy" :D )albo bardzo duzy i wtedy zoomem mozesz go sobie "zmiescic" na ekranie bo zoomuje on calosc canvasu a nie tylko skaluje obiekty na tymze.

Sprawdzilem i cholera - pojawiaja sie piksele - CZASEM oraz wylacznie do momentu az puszcze klawisz mychy - a chyba cos takiego ci nie przeszkadza tak bardzo? Czy u ciebie zostaja te piksele? :/

Levus
23-06-07, 10:17
Sprawdzilem i cholera - pojawiaja sie piksele - CZASEM oraz wylacznie do momentu az puszcze klawisz mychy - a chyba cos takiego ci nie przeszkadza tak bardzo? Czy u ciebie zostaja te piksele? :/

A stary, to to chyba nie to, to jak obracasz albo skalujesz to zbrush zniejsza widzialnosc poly (tresh mesh)przy operacji zeby performance zwiekszyc.
Tutaj zobacz, juz empeck o to pytal, to chodzi o QTransTreshold:
http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=39363

Jesli chodzi Ci o to:D

A Klicor, bynajmniej nie miałem zamiaru Ci ujmować, sorki:D

KLICEK
23-06-07, 12:01
Lewus nie nie nie ujmujesz mi :D po prostu stary :D wczoraj sie tak zakreciłem ze 20 razy sprawdzałem czy robie to dobrze bo juz zwatpilem :D:D i dlatego mowie ze poczulem sie jak uposledzony :D

Nezumi musiałem skasowac posta, bo tak jak pisalem :D poczulem sie niepewnie(jak tuman sprawdzalem wszystko 20 razy :))) ) i nie chcialem robic zamieszania nie bedac na 100 % pewnym, no a teraz jestem wiec napisałem posta :)

Patrz nagrałem video... nie wiem moze mam cos skopane z moja wersja zb ?

http://www.digital-aktimel.pl/pub/wtf.avi

na pierwszym rzucie robie to w zb2, zmniejszam canvas zeby było widac ze nie zoomuje canvase (chyba ze cos robie zle) i biore scale tool i działa wszystko ladnie, przerzucam sie do zb3 robie to samo i zostaja pixele na cały ekran :)

Co prawda tak jak juz powiedziałem, nie jest to mocno uciazliwe bo wystarczy oddalic model na maxa i przyblizyc i jest spoczko, no ale sam rozumiesz ze ciagle takie zabawy zaczynaja wkurzac :D

btw. zawiesza sie wam max jak chcecie zaimporotwac model z zb ? :o

Przybysz
23-06-07, 12:34
Rzeczywiście sie tak dzieje. Nie udało mi sie nie nigdy do tego doprowadzić po odzoomowywałem również przeciągając myszką. A pixele powstają jak sie odzoomuje klikając tylko. Wszystko sie zgadza, Auto Edit Doc Zoom jest zbugowane. Teraz my możemy sie czuć upośledzeni. ;)

Pozdro

Nezumi
23-06-07, 16:49
@Lewus - nie no - az takim uposledzencem nie jestem ;) To zdecydowanie nie to. Szlag tam - juz sam nie wiem :D Bo filmu Klickowego mi nie otwiera wiec nie moge porownac. Ide cus pomodelowac.
A przy okazji - zerknijcie (http://www.zbrushcentral.com/zbc/showthread.php?t=047647) na naprawde niezly filmik pod zbrusha (ten program jest magiczny :D)

KLICEK
23-06-07, 17:19
Jak chcesz polukac oc mi kaman to teraz lukniej, zapomnialem skompresowac, teraz jest xvidem powinno Ci lajtowo pojsc ;]

Levus
23-06-07, 18:48
btw. zawiesza sie wam max jak chcecie zaimporotwac model z zb ? :o

Owszem, przy bardziej złożonych siatkach, 1mln u mnie nie łyka nawet, ale tak do 500k daje rade jeszcze.

Co do zooma, to no comment:/

Nezumi
23-06-07, 19:05
Klicek - Oblukalem ;) I, ze tak powiem, mroki bo mnie sie tak nie robi :/ Bez sensu ze kupiles tego Zbrusha z Tesco... :P
Ale tak to juz jest z bugami - raz sie ujawnia a raz nie... Co zas sie tyczy maxa to takie skomplikowane siaty chyba lepiej - jesli juz nie wypalac normali - z xsi otwierac bo to sobie radzi znaaacznie lepiej z duza iloscia polygonkow.

Swoja droga te normale to mi sie snia po nocach - zawsze cus nie tak mi wyjdzie... Fak sejk...