Zobacz pełną wersję : MEMORY ERROR ?? ZBrush2



Tomo
16-09-07, 12:11
Witam mam taki problem po zaimportowaniu modelu do zbrusha ustawiam mu divide i najczęściej na 5 już mieli strasznie długo poczym wyskakują błąd MEMORY ERROR
---insufficient memory--- klikam „OK.” po chwili wyskakuje znów MEMORY ERROR
---insufficient memory--- klikam „OK” i wyskakuje MEMORY ERROR
---insufficient core memory.--- to klikam ok wyskakuje ten windowsowy komunikat o błędzie no i program się zamyka. Co jest tego przyczyną mało pamięci ? jej wykorzystanie nie dochodzi do 1,5GB a mam w tej chwili 3GB procesor core duo. Jak wyczuć co go boli dokładnie ?

streaker
16-09-07, 12:39
A jak masz w prefsach sekcje mem ustawioną ? ile poly ma ten model na 5 poziomie ?

Tomo
17-09-07, 23:19
2330880 poly jak ustawie jak bym nie ustawił mem to i tak sie zwiesza pewno jest ich za dużo ale czemu zanim zawali mi te 1,5 gb to już się sypie ...

zeet
17-09-07, 23:44
Sprawdź ten model, raczej w nim będzie problem Zb 2 robił czasami taki numery przy złym mapowaniu uv .
Może masz lewe vertexy nie powiązane z modelem Zb 3 się na tym często kładzie.
Podwójne nakładające się polygony ,ogólnie błędy w topologi.
Przy takiej pamięci 2 mln poly to nie jest dużo.

Levus
19-09-07, 19:25
No i oczywiście sprawdź pamięć jak nie pomoże to co zeet radzi.
Zdarza się dość często, że "niedobre" kości pamięci powodują różnego rodzaju dziwaczne błędy w zbrushu.

Tomo
14-10-07, 17:14
Wyjąłem 1 gb zostały 2 kości kupione jako duale więc muszą być ok. po za tym miałem zonka przy ram render na 1,39gb inny program sypał się że niema już pamięci ... na tych 2 gb jest ok. ale w zbrush dalej mam zonka. Jak ten model sprawdzić jest jakiś plugin do tego ?

Levus
14-10-07, 18:20
Error nie error, cycki muszą być...

Może zamiast go dzielić, zrób retopologie.
Może zbrusha przeinstaluj.

O ile pamiętam takie błędy mi się zdarzały, rzadko to rzadko...

Hm, a tak wogóle to z3.1 nie możesz postawić? Zmapper juz jest, zapp link tez, gdzie jest problem? Moze 3.1 go łyknie zdrowo?