Zobacz pełną wersję : Zbrush 3.1 jak tworzyć Displacemape



yanek83
24-09-07, 16:15
jak stworzyć Displacemape z highpolowego obiektu bez pomocy ZMappera bo zbyt późno zorientowałem się że zbyt gęsta mam siatkę i nie mogę jej już zmniejszyć. Chciałem nałożyć taką mape na lowpolowy obiekt aby przy pomocy tej mapy mi go tak powyginał odpowiednio.

streaker
24-09-07, 17:31
Doprecyzuj, bo nie czaje o co chodzi... masz zbyt duży polycount w zbrushu (?), czy w docelowym sofcie albo nie chcesz wypalać z najniższego levela czy jak ?

mathix
24-09-07, 17:50
Spróbuj Reconstruct Subdivision pod Geometry w Tool.

yanek83
24-09-07, 18:21
Mam Zbyt dużo polygonow aby Zmapper zadziałał a nie mam bladego pojęcia jak wypalić inaczej Displacemape. Nie mogę już zmniejszyć ilości polygnów bo po prostu już zostało zapisane jako tools a fajnie mi wyszło i chciałem sobie to wypalić z wysoko-poligonowego obiektu.

zeet
24-09-07, 18:38
Mam Zbyt dużo polygonow aby Zmapper zadziałał a nie mam bladego pojęcia jak wypalić inaczej Displacemape. Nie mogę już zmniejszyć ilości polygnów bo po prostu już zostało zapisane jako tools a fajnie mi wyszło i chciałem sobie to wypalić z wysoko-poligonowego obiektu.Jeśli zapisałeś model jako tool czyli format ztl. to właśnie jest zapis który zapisuje wszystkie etapy subdivide-gestość siatki i w zakładce Geometry suwakiem można ją zmieniać .

Żeby wypalić normal mapę albo displacement musisz wypalić z najniższego subdivide.

Levus
24-09-07, 19:34
A pokażesz co wyszło?

yanek83
24-09-07, 20:45
Chciałem wymodelować bardzo realistycznie Ślimaka, nad Skorupką jeszcze pracuję
bazę do ślimaka wymodelowałem w Wingsie 3D
http://i30.photobucket.com/albums/c321/yanek83/limak22.jpg

Levus
24-09-07, 21:16
Zrób tak jak mathix radzi, zawsze można zmniejszyć siatkę (lub prawie zawsze) robiąc rekonstrukcję podziałów subdiv i cofając się.

Jeśli nie to to czeka Cię retopolgia.