Zobacz pełną wersję : normal mapa



nielot007
07-10-07, 22:34
Witam!!
probujac zapisac normal mape wyskakuje cos takiego jak ja zapisze i chce dac w maxie do odpowiedniego slotu wyskakuje to samo :(
http://images27.fotosik.pl/98/60ae3d3ce8afc9b5.jpg (www.fotosik.pl)

Razi91
07-10-07, 22:38
.PSD?? Z tego co mi wiadomo to żaden program do grafy 3d nie obsługuje tego formatu.
Otwórz go w Photoshopie, albo innym programie do grafiki 2d (paint shop pro, albo gimp) i zapisz do jpega, bmp, tiffa, albo do czego tam chcesz, jak ci wygodnie i niego wrzuć do maxa.

nielot007
07-10-07, 22:41
hmmmm ale max obsluguje psd :) sprawdze :)

nielot007
07-10-07, 22:55
ok dzieki dziala :)
powiedzcie jak osiagnac taki efekt ? http://www.tweakcg.com/forum/viewtopic.php?t=1184
bo to wyglada tragicznie :(
http://images11.fotosik.pl/89/71a208794a618803.jpg (www.fotosik.pl)

Lis
07-10-07, 23:02
Razi91-> max napewno obsługuje PSD. ale faktycznie lepiej używac pngow.

KLICEK
07-10-07, 23:41
nielot nie bardzo rozumiem w czym problem ?

generalnie wydaje mi sie ze masz zle odwrocone binormalne i sie wylacza Ci detalu przy swietle tylko go chowa, pokombinuj z ustawieniami

Tomala
08-10-07, 00:38
To wygląda tragicznie? Moim zdaniem detal na normalu jak najbardziej odpowiada modelowi highpoly wiadomo że nie będzie to wyglądało identyko jak obrazek z zbrusha tam jest inny shader i trochę inaczej pada światło poza tym że jest to pełne 3d. Myślę że jest całkiem normalnie.

nielot007
08-10-07, 11:48
klicek--> da rade pokombinowac ze swiatlem czy czyms tam innym zaby normalka wygladala git bo w maxie mozna swiatlem sie bawic(?)... ?
Tomala--> hmmm no nie wiem wedlug mnie powinna byc praktycznie identyko tzw tak jak na zalaczonym linku :)

KLICEK
08-10-07, 12:16
w materiale sprobuj flipnac binormalna i zobacz czy jest lepiej czy gorzej :)

Levus
09-10-07, 19:37
Jaką masz wogóle rozdzielczość tej normalki? Może detal się chowa?
Jakby co to ten config w załączniku był ponoć cool jak do tej pory, z zbc zassałem kiedyś.