Zobacz pełną wersję : normalmap sie psuje



polon
13-10-07, 14:42
Nie wiem do jakiego slotu wlozyc normala, widzialem na jakims tutorialu aktywuje sie plugin metalbump9 itd, ja tak zrobilem i mi sie pokazuje taki wykrzak.

http://img205.imageshack.us/img205/7540/normalwykrzywionymv8.th.jpg (http://img205.imageshack.us/my.php?image=normalwykrzywionymv8.jpg)


Moze to dlatego ze jakby mi normalmape zbrush poszerza, co to takie grube paluchy na przyklad wyszly na tej mapie, czemu to nie dziala?


http://img205.imageshack.us/img205/3747/posteknormalny1sj1.th.jpg (http://img205.imageshack.us/my.php?image=posteknormalny1sj1.jpg)
http://img517.imageshack.us/img517/1318/postek1bq8.th.jpg (http://img517.imageshack.us/my.php?image=postek1bq8.jpg)

JmTm00
13-10-07, 15:02
Zrób tak: material editor -> bump -> pózniej wybierz "normal map" (czy jakoś tak) i pozniej do slotu importujesz mapke z ZBrusha i wsio powinno yc Oka ;)
a tak btw.: mało normalka masz w normalku, nie wiem czy to wogóle bedzie widac :/ Jezeli zalezy Ci na detalach to dozuc waśc jesze jakieś fałdki czy cus bo inaczej to w sumie normalki nie potrzebujesz ;) Pozdrawiam

polon
13-10-07, 15:08
no to wlasnie tez problem, bo wypalam normala z modelu 700k na model 22k i nie widze roznicy miedzy modelem z normalem a bez.

moze inaczej - chce zrobic postac do animacji - ostateczny model ma wlasnie 700k. nie mam takiego kompa zeby to animowac wiec chcialem na model 22k (L1) wypalic normala.
Moze to nie jest wlasciwy sposob, moze ktos inaczej by to zaplanowal?

Levus
13-10-07, 15:26
Jakiś ten normal ledwo widoczny, skoro się nie róznią to znaczy, że coś źle wyspawałeś.
Try again.

A tu masz config zmappera do maxa dosyć przyjemny, mapę flipuje w pionie automatycznie:
http://www.max3d.pl/forum/showpost.php?p=606090&postcount=10

Tomala
13-10-07, 18:17
Na tej normal mapie jest znikoma ilość detalu widać prawie sam neutralny niebieski. Jak chcesz wygładzić trochę model to dodaj jeszcze jeden poziom ms będziesz miał góra cztery razy więcej poly to jest niecałe 100k. Pytanie jaki efekt chcesz uzyskać czy to 700k poly poszło tylko na wygładzenie modelu czy na jakiś detal bo jak to pierwsze to normal mapa wiele nie zmieni (daj modyfikator smooth z smoothing groups 1). No ale jak np na tym high poly przedstawiłeś na modelu jakiś wyraźniejszy zarys mięśni, żyły, małe zmarszczki i takie bajery to normal mapa jak najbardziej jest dobrym rozwiązaniem. No ale z tego co widać na Twojej normalce to model high poly żadnych takich detali nie zawiera.

polon
17-10-07, 08:43
rzeczywiscie detalu nie ma, zle wypalilem normalnape, mam juz dobra i jest ok, tylko ze na szwach mam jakies esyfloresy, musze tam chyba dac jakis detal

Tomala
17-10-07, 09:05
Na szwach zawsze mi się pojawiają takie pierdoły ale na szczęście są one poza obszarem mapowania.

Jak nie chcesz tego to zmniejsz seem over paint na zakładce normal & cavity maps.