Zobacz pełną wersję : Dziwne białe trojkąty przy generowaniu normal map i tekstur (pilne) :(



Piotrek255
05-12-07, 19:52
Czesc, zrobilem model w 3dmaxie, przenioslem do zbrusha, dodalem detale, przenioslem do 3dmaxa, obiekt miał siatke MESH, zrobilem z niego siatke POLY zamiast MESH, porobiłem troche przy nim, zaimportowalem znowu do zbrusha, generuje normal mape i:

http://piotrek255.masternet.pl/ZTexture02.jpg

z kad sie wziely te biale trojkąty? nie pojawiają sie jak nakladam teksture w maxie, ale jak generuje jakakolwiek teksture w zBrushu, projection map czy normal map, to sie pojawiają... wie ktos o co z tym chodzi?

Tomala
05-12-07, 20:42
A może się mapowanie posypało?

Piotrek255
05-12-07, 20:52
zrobilem testowo planar mapping i wyszło to samo.... to musi byc wina czegos innego, na pewno nie mapowania. aktualnie remapuje siatke z przed 4 wersji i jest ok.... a to bardzop dziwne bo od 4 wersji pracowałem tylko w maxie....

kubi
05-12-07, 22:17
Czy te obiekty są w jednakowej skali? Bo jakoś nie wydaje mi sie by tak było. Sprawdź normale facetów na zmapowanym obiekcie.

Piotrek255
05-12-07, 22:49
to pewnie przez to... ale niewiem jak sprawdzic informacje o normalach, gdybym wiedział to bym wszystkie na danym obszarze w mapowaniu zmienił na takie same, jak to sprawdzic i zmienic w 3dmaxie lub zbrush?

Piotrek255
10-12-07, 23:30
ok, dla zainteresowanych , przy takim problemie należy kliknac na obiekt, wejsc w zakladke utilites, i kliknac na reset Xform. proste i skuteczne:cool: