Zobacz pełną wersję : zbrush - wings - zbrush



claude
09-02-08, 02:16
wiem ten temat już był wałkowany, może ktoś dobry mi pomoże

zrobiłem rzeźbe w zbrush, exportowałem do wingsa i mapowałem
no i zaczeły się schody, werteksy eksplodowały, później jeszcze otwierałem w maxie coś tam poprawiłem bo uv miała błędy a gdy teraz chce to zaimportować do zbrush3.1 to mi się zawiesza program

czy da się coś jeszcze zrobić czy siatka jest do wyrzucenia!

dzięki za każdy post

Ania
09-02-08, 09:21
W zbrushu jest już całkiem gotowe?

Tu Gomez zaprezentował takie niby rozwiązanie, ale jak się zdaje nie u każdego działa. Spróbować i tak warto.
http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=46604
W kąciku porad w poście #403 też się o to pytałam, niżej podano mi kilka rozwiązań, u mnie nie pomogło ale może u ciebie zadziała.
Zdaje się że zależy jakoś od osoby, od komputera i od pory dnia czy dana metoda zadziała czy nie.

Jeśli nie pomoże, to można tylko wypalić mapki:
Eksportuj ostatni level gotowego obiektu z zbrusha do .obj, ewentualnie jeszcze jakiś pośredni level też.
Zładuj programik XNormal i nim wypal normale z ostatniego levela na uv które zrobiłeś w wingsie, oraz ewentualnie displace z pośredniego levela.
W XNormal kolejność vertexów nie musi być ta sama na modelu high res i low res, więc metoda musi zadziałać.

claude
09-02-08, 10:16
próbowałem wszystkiego bezskutecznie

ciekawi mnie dlaczego czasami nie chce mi zaimportować tego zmapowanego modeul z wingsa i pisze "the importet mash have identifical number of..."

czasami coś takiego mi wyskakuje a czasami po prostu się zawiesza a czasami niby wchodzi dobrze a później exploduje

może ktoś rozumie o co w tym chodzi?

Łukasz Jaskólski
09-02-08, 11:54
nagralem krotkiego tuta o imporcie uv z maxa
sprobuj zrobic to samo tylko w wingsie

http://rapidshare.de/files/38530238/obj_import.avi.html

Gomez
09-02-08, 12:07
Jesli zaimportowalo sie cacy a potem eksploduje to przyczyna moga byc overlapy w uvkach albo uvki dotykajace krawedzi obszaru tekstury (jak to sie nazywa?).
"The imported mesh must have identical number of points". Wyskakuje jesli zmienila sie kolejnosc wierzcholkow albo ich ilosc.
Uzyj mocy Blendera. Unwrap jest jeszcze lepszy niz w wingsie. Nie mialem problemow z importem z blendera w przeciwienstwie do wingsa. UVMapper jakos dziwnie przestawia uvki. Program widzi je prawidlowo ale ty widzisz kaszanke. Uvki sa rozlozone tak jak powinny ale rozmieszczenie poszczegolnych poligonow (uvek) jest zmienione.

Rozwiazanie z XNormal tez wydaje sie dobre.

Aniu czy dispa tez mozna tak wypalic? Napisalas zeby wypalic normala i dispa, czy to daje lepsze rezultaty niz sam normal albo sam disp?

Łukasz Jaskólski
09-02-08, 13:33
zrobilem maly tescik
zalaczam zebyscie mogli sami sprawdzic
http://rapidshare.com/files/90398995/kule.rar.html
2 testowe kulki (retopo na polysferze):
1 sklada sie z samych quadow
test kula1.obj to wersja weksportowana z zb
test kula1a.obj - obj z zbrusza wrzucony do maxa ,zamieniony na editable poly (istotne) i wyeksportowny (nie dawalem mapowania, to nie ma znaczenia)
2 kulka oprocz quadow zawiera 2 trojkaty
pliki analogiczne
U mnie bez problemu podmienia sie w zbruszu wersje 1 , wersja z trojkatami eksploduje po przejsciu na 2 poziom

Ania
09-02-08, 13:43
Gomez ty nie masz problemów z importem z Blendera ale ja mam. Jesteś dzieckiem szczęścia.

W XNormal można wypalać i dispa i normala, akurat jestem w trakcie przeprowadzania eksperymentów. Jeśli wypalisz tylko normala, to na obrysie modelu nie będzie widocznych zmian. Ja chyba wypalę normala z najwyższego levla i dispa z jakiegoś niższego, tak że większe deformacje będą sterowane dispem a mniejsze normalem.
Do renderowania Displace ustawię tak żeby deformował tylko tą dodatkową geometrię którą zrobił Meshsmooth (Subsurf w przypadku Blendera), w ten sposób nie będzie się dużo dłużej renderowało bo Subsurfa i tak miałam nałożyć.
http://www.xnormal.net/

Łukasz dobrze mówi z tymi trójkątami, chyba tak jest że trójkąty w zbrushu nie przeszkadzają aż do momentu kiedy chce się kombinować z uvkami. Niestety nie zawsze jest wygodne mieć same kwady.
Opcją jest zrobienie unwrapa przed pierwszym wejściem do Zbrusha, wtedy nic nie powinno eksplodować nawet jeśli są trójkąty.