Zobacz pełną wersję : Archicad 11 i wielordzeniowosc.



Kubaswielgus
10-02-08, 13:17
Witam.

Mam takie pytanie. Czy Archicad korzysta z wielordzeniowosci. Bo widze, ze przy robieniu przekroju jakiegos skomplikowanego obiektu (bryla importowana z 3ds) pracuje mi tylko jeden rdzen. I trwa to czasami bardzo dlugo. Tak samo jest z wizualizacjami. Wszystko jest tylko na 1 rdzeniu i nie wiem czy da sie gdzies to wlaczyc, zeby lepiej wykorzystywal potencjal procesora?

Pozdrawiam

wookie
10-02-08, 13:28
Nie korzysta.

Moze od 12 to juz bedzie korzystac.

Kubaswielgus
10-02-08, 13:31
Dzieki Wookie. Troche to slabo swiadczy o Archicadzie. Od programu za taka kase duzo wiecej powinno sie wymagac.

wookie
10-02-08, 13:59
Coz popatrz na inne programy czy tez potrafia korzystac z 2-4 rdzeni , nadal to mocno kuleje , wiec biorac pod uwage ze archi bardziej do projektowania nic renderowania , to na 1 jajku ciagnie jeszcze dobrze , wiec mozna mu darowac poki co ;] ale faktycznie jak w 12 nie uwzglednia tego a jeszcze bardziej namieszaja w menu np albo dodadza czasem zbedne bajery to jednak cos nie halo.

Kubaswielgus
10-02-08, 14:23
No to widze, ze nie tylko ja narzekam na zmiany wprowadzane w kolejnych wersjach. Archicad, ktory reklamuje sie jak bardzo intuicyjny program niestety traci na tej intuicyjnosci. Czlowiek przyzwyczaja sie przez tyle lat do pewnych rzeczy a tu w nowej wersji spotyka go niespodzianka i trzeba sie od nowa uczyc. Czekam na 12....moze bedzie lepiej ;)

wookie
10-02-08, 15:42
Dlatego czasem lepiej zostac przy starej wersji jesli ktos nie renderuje w archi czy na jakiego podstawie , ja poki co niestety tak ale powoli ucze sie modelowac i renderowac w czyms innym a sam archi sluzy do 2d ( chociaz do rysowania uzywam narzedzi strop itp bo to ulatwia ). Tez mam nadzieje ze nie zepsuja bardziej i w 12 poprawia byki i nie dorobki upierdliwe a nie dorzuca sterte bajerow

kuback
04-03-08, 23:49
Wykorzystam wątek.....

Czy ktoś orientuje się gdzie w archicadzie podziała się dodatkowa funkcja metod konstrukcyjnie względnych jaka była w archicadzie 8.1 ?? Codziennie pół dnia marnuje na szukanie funkcji które tak poprzenosili do tej 11, że szl..... by ich traf....... Jak mówią, że jest intuicyjny to chyba pojęcia pomylili. Bo z 8.1 na 11 to nauka od początku :/. Proszę o pomoc, załączam screna z 8.1 o co dokładnie mi chodzi.

http://room13.republika.pl/AC.jpg

zer0
05-03-08, 14:39
Poszukaj w paletach...a znajdziesz

wookie
05-03-08, 21:36
Ofsetowanie , jak wyzej poprostu poprzenosili to i tamto , to tu to tam ;] , moze na wstepie skonfiguruj sobie archi pod wzgledem palet i narzedzi jakie uzywasz nie bedziesz musial pozniej szukac specjalnie czegos

a zdanie popieram , 11 to byla nauka na nowo ;] ale szlo szybko juz , ciekaw jestem cos spitola w 12 :)

kuback
05-03-08, 22:05
Zmyliło mnie ponieważ te funkcje wrzucili też do PALET -> POMOCE RYSUNKOWE. W sumie to nie zdziwiłbym się gdyby to narzędzie wyrzucili, teraz na wszystko jestem przygotowany :)

rjdr
06-03-08, 11:38
taki maly offtopic wiecie moze czy photoshop cs3 kozysta z kilku rdzeniow?

nitoprek
11-03-08, 20:34
hm.. czy offset jest tez w 9 albo 10?? bo uzywam tych dwoch wersji i w zadnej nie ma tej opcji w standardzie tej palety, probowalem znalezc w komendach ale jej tam nie znalazlem.

co do cs3 to wydaje mi sie ze obsluguje... ale w sumie chyba tez sporo zalezy od systemu... czy jest 64 bity.. i czy obsluguje 2 rdzenie... a w rodzinie microsoft ta cecha raczej kuleje.

kuback
24-03-08, 09:37
Witam.

W starszych wersjach ArchiCADa (np. 8.1) wyświetlanie elementów w 3D działało automatycznie. Wybierając widok 3D ( skrót ctrl+3) program pokazywał wszystkie elementy. Jeśli wybrane elementy były zaznaczone to w 3D pokazywał tylko zaznaczone elementy, a jeśli pojawiał się obszar zaznaczenia to pokazywał i przycinał elementy do tego obszaru.
W ArchiCADzie 11 należy wybierać odpowiednio: WIDOK -> ELEMENTY W WIDOKU 3D -> WYŚWIETL SELEKCJĘ/OBSZAR ZAZNACZENIA W 3D.

Czy istnieje możliwość skonfigurowania ArchiCADa 11 aby dział jak w starszych wersjach, czy jest to kolejne utrudnienie dla użytkowników?

nitoprek
28-03-08, 20:38
nie ma takiej potrzeby :D Poprostu od 10 sluży do tego f5... kwestia przestawienia sie (mozna tez pod prawoklicznym menu). Wszystkie skroty mozesz ustawic lub tez zaimportowac z wczesniejszych wersji.

Pozatym wyprzedzając nastepne pytanie... tak ctf+F to juz nie przycinanie :D niestty do tej opcji nie ma skrótu w standardowych ustawieniach archi11... trzeba go ustawic manualnie.

Ateraz prosze o odp na moje pytanie... gdzie jest funkcja OFFSET w jakim kolwiek cadzie... bo ja nie widzialem tego w 7, 9, 10 ani 11 ??!!?? czy jest jakoś magicznie ukryta? Bo w panelu drafting aids na bank jej nie mam!

1084
29-03-08, 10:22
Ateraz prosze o odp na moje pytanie... gdzie jest funkcja OFFSET w jakim kolwiek cadzie... bo ja nie widzialem tego w 7, 9, 10 ani 11 ??!!?? czy jest jakoś magicznie ukryta? Bo w panelu drafting aids na bank jej nie mam!

Czy o taką funkcję Ci chodziło?

kuback
13-05-08, 08:53
Witam ponownie.

Mam pytanie do osób zaawansowanych w Archicadzie 11. Pracując do tej pory w archicadzie 8.1 i robiąc jakiś szybki model tworzyłem kilka kondygnacji gdzie na każdej wzniesienie i wysokość ustawiałem na 0. Było to wygodne ponieważ 100 cm na każdej kondygnacji było 100cm ponad zerem projektu. Np. na kondygnacji gdzie były ściany wszystkie elementy wstawiane w tą ściane były widoczne.
Pracując od pewego czasu na archicadzie 11 zauważyłem że nie można kondygnacji przypisać wzniesienia i wysokości na 0. Jeśli tak zrobię to rysowana ściana jest widoczna przerywaną linią, wtsawiane okna w taką ścianę są niewidoczne. Staje się to uciążliwe. Wygląda na to że każda kondygnacja ma jakiś zakres widoczności.
Teraz moje pytanie: czy można uniknąć ustawiania wysokości dla kondygnacji tak aby wszystko było zawsze widoczne na rzucie. Aby każda z kondygnacji miała ustawione 0 i traktować je jak kalki nakładane na siebie? Załączam prt scr z 11 gdzie ściana na kondygnacji 0, 0 jest niewidoczna i z 8.1 gdzie wszystko jest OK. Może ktoś z Was wie jak to ominąć w 11. Aby zawsze wszystko było widoczne. Pozdrawiam zainteresowanych i z góry dziękuję za jakieś odpowiedzi.

http://room13.republika.pl/ACAD.jpg

http://room13.republika.pl/ACAD1.jpg

Nowi
13-05-08, 17:25
Nie wiem jak w 11 bo nie używam ale w 10 jest takie coś jak na poniższym obrazku może to tobie coś pomoże ;)

IMAGE (http://img175.imageshack.us/my.php?image=archicadqk3.jpg)