Zobacz pełną wersję : Problem z textura drewna



Ludwik
29-01-04, 20:07
Zrobilem chyba calkiem ladna tezture drewna i mam pewien problem. Gdy nakladam ja na powierzchnie wychodzi dwukolorowy melanz po renderze. Na \"klocku\" w edytorze textur wyglada calkiem ladnie.... Nie wiem dlaczego tak sie dzieje.

Nie moge niestety umiescic zdjecia wiec nie proscie. Prosze.

Pozdr.

dr Ug
29-01-04, 20:09
Za slabe swiatlo? Swiatlo o jakims zabarwieniu?
Screeny moga duzo powiedziec o Twoim problemie.

Ludwik
29-01-04, 20:36
Kolo drzwi ustawilem pare omni wiec nie powinno byc problemow. Sprawdzilem swiatlo i jest biale. Poza tym po usunieciu wszystkich swiatel powinno byc standardowe oswietlajace wszystko i efekt jest taki sam.

Mam wrazenie ze textura cala jest za bardzo rozciagnieta, bo texturuje same drzwi, ktore sa czescia domu. Czy jest mozliwosc \"skurczenia\" textury?

Ludwik
29-01-04, 20:42
Jak sie ustawia map coordinates, bo ten problem moze tez z tego wynikac.... Dopiero zaczynam wiec mam problemy z niektorymi rzeczami. Przejrzalem pare tutoriali o texturowaniu, ale w zadnym nie znalazlem jasnej odpowiedzi....

dr Ug
29-01-04, 21:01
Tak, parametrem Tile w Mat Editorze, lub modyfikatorze UVW Map.
Wpisz w Helpie haslo \"tile\", jakbys mial problemy ze znalezieniem.

dr Ug
29-01-04, 21:05
Hmm... skoro zaczynasz, to proponuje przerobic odpowiednie tutoriale dolaczone do Maxa. Sa naprawde swietne, a umiejetnosci o ktorych mowimy to podstawa!

Ludwik
29-01-04, 21:07
Dzieki czytam znowu instrukcje, jak mi sie nie uda to jeszcze napisze.

Dzieki :)

Ludwik
30-01-04, 11:21
Znowu mam jednak problem. Przy renderowaniu nie pojawia mi sie juz brak map coordinates, bo ustawilem w material editorze face map. Przyporzadkowalem scianom drzwi texture drewna i niestety nic sie nie zmienilo. Dalej jest rozmazana ta textura.

Ludwik
30-01-04, 11:55
Tutaj prosze dwa obrazki.

Jeden to render drzwi, o ktorych mowie, a drugi to jest wyglad materialu, ktory na nie nakladam.

http://ludwikprace.webpark.pl/index.html

Ludwik
30-01-04, 12:54
Prosze, czy moglby ktos mi pomoc w miare szybko??

kindlar
31-01-04, 07:20
Ja bym przypisał modyfikator UVW Map i poprubował z wielkością gizma (boxem).

Ludwik
31-01-04, 18:28
W koncu doszedlem do tego co jest zle: otoz byla za duza grain thikness w mapie drewna.... Zmniejszylem z 20 na 0,2 i wyszlo calkiem ladne drewno :) ale i tak dzieki za pomoc