Zobacz pełną wersję : Drzewa do wizualizacji architektonicznych



oskar_h
23-02-08, 17:53
Witam

Szukam drzew oraz roślinek, traw, krzaczków, najlepiej w formacie psd, lub z kanałem alpha, do wizualizacji architektonicznych. Znacie może jakieś strony, na których można znaleźć darmowe roślinki? Zacząłem wycinać drzewa ze zdjęć ale jest to raczej zadanie dość karkołomne, a i rezultaty mizerne :( Będę bardzo wdzięczny za wszelkie linki :)

Pozdrawiam

floo
23-02-08, 19:07
przyłączam się do pytania... też szukam takich rzeczy...

!Ewert
23-02-08, 19:30
Nie lepiej robi drzewek 3d?

Taras_UN
23-02-08, 21:27
http://www.heroturko.com/photostock/2068-fine-tenkei-kobo-tk11-tree-3.html

Stradivalius
23-02-08, 21:51
To ja może podam metodę na wycinanie różnych rzeczy w Photoshopie. Wymyśliłem sobie taki sposób: kopiuję zdjęcie z drzewkiem na drugą warstwę > ustawiam kontrast na bardzo wysoki > robię zaznaczenie tła różczką > p-click Similar > usuwam warstwę ze zwiększonym kontrastem > pozostaje mi zaznaczenie tła na wyjściowej fotce > usuwam tło za naciśnięciem klawisza Delete (można oczywiście zrobić w międzyczasie Invert selection i skopiować po prostu drzewo).
Pozdro.
P.S. Byćmoże komuś się przyda...

oskar_h
24-02-08, 11:07
Tomuś

nie chcę zarżnąć kompa, bo za dużo tego mam

Taras_UN

Rewelacja! Dzięki, właśnie czegoś takiego szukałem. Nawet te limity można jakoś przeboleć, w pełni rekompensuje to jakość tych drzewek :)

Stradivalius

To dobra metoda, ale sprawdza się tylko wtedy gdy drzewo jest na tle nieba, albo na jakimś innym kontrastującym tle. Raczej nie da się w ten sposób wyciąć krzaczka na tle trawy i drzew. Aczkolwiek sposób przydatny i pewnie będę z niego korzystał :)

Dzięki za odpowiedzi, a jeśli ktoś ma jeszcze jakieś linki to będę wdzięczny, zwłaszcza jakieś krzaczki, klomby, trawy.. :)
Pozdrawiam

delf77
24-02-08, 11:38
czasem warto isc z aparatem porobic zdjecia dla siebie , drzewka czy ludzie auta itp .. potem sobie obrobic i miec swoje

!Ewert
26-02-08, 08:04
Wiesz co to proxy?

Loki
26-02-08, 13:46
vray proxy i mozna caly las postawic bez problemowo (moj rekord dotychczas to coś kolo 400 drzew po 10k poly kazde) - renderowalo sie bez zająknięcia (i bez problemu sie pracuje w viewportach) - polecam Onyx - najlepszy generator drzew, Ania pisała coś o Dryad , ale wersja aktualna nie chce mi dzialac na Windows XP64 wiec na razie sobie darowalem.

oskar_h
26-02-08, 17:08
Nie wiem co to proxy, najczęściej mam takie terminy, że nie mam czasu na poznawanie nowych funkcji, a gdy skończę nie mam siły wracać do 3d maxa... Poza tym renderuje w mentalu.
Ten Onyx to jest osobny program czy plugin do maxa? Jest darmowy czy płatny?

Pozdrawiam

delf77
27-02-08, 12:14
ja od kilku dni wiem co to proxy , wlasnie poznalem z powodu drzewek .. chlopie luknij to i problem rozwiazany :D

oskar_h
27-02-08, 18:34
a jak to ugryźć? gdzie to znajdę i na czym to w ogóle polega?

Polg
27-02-08, 18:42
tu jak dziala proxy:
http://www.evermotion.org/index.php?unfold_exclusive=154&unfold=exclusive

xiyoung
28-02-08, 10:09
A mógłby ktoś z Was zrobić kilka drzewek w tym ONYX'sie i wrzucić je na jakiś serwer? Im więcej tym lepiej :) Oczywiście chodzi mi o "polską" florę...
Pozdrawiam i dzięki

mirach
28-02-08, 10:14
A mógłby ktoś z Was zrobić kilka drzewek w tym ONYX'sie i wrzucić je na jakiś serwer?

O ile sie nie myle, licencja ONYXa tego zabrania.

xiyoung
28-02-08, 10:34
No to szkoda. A gdzie i za ile można kupić ten program?

jasiek311
28-02-08, 10:43
www.google.pl (http://www.google.pl) + onyx

polecam tez xfroga.

pozdro.

xiyoung
28-02-08, 10:53
www.google.pl (http://www.google.pl) + onyx



Nie przepadam za tego typu złośliwościami. nie pytał bym się na forum gdybym wcześniej nie przeprowadził małych poszukiwań... Ale nic to.
Może ktoś jednak kupuje oryginalne programy i zna sklep w Polsce z Onyxem?

viater
26-06-08, 11:15
Ja też robię wizkę, ale na LW. Czy jest jakiś plugin czy cuś w postastaci tego onyxa na Lightwave. Drzewa i krzewy zabiją mi kompa ilością poly, a w photoshopie nie chcę doklejać bo mam zamiar zrobić animkę - spacerunek. Natomiast drzew z "kdzyżaków" tak jak w grach skrzyżowanne poligony z obrazkiem rośliny wygląda raczej marnie.
Napisz ktoś proszę jak sensownie i optymalnie zrobić fajną roślinność. Trawę zrobię saslitem

viater
26-06-08, 11:21
PS:
Fajna ta stronka z ze zdjęciami drzew ale nie wiem jak za darmo z niej skorzystać? Nigdzie nie ma linka.

Ford Prefect
26-06-08, 11:50
http://vyonyx.com/ na tej stronie w kategorii download jest sporo ciekawych roślin i nie tylko :)

edit:

viater - żeby nie zarżnąć kompa roślinami 3d potrzebowałbyś plugina HD Instance - pełni on identyczną funkcję jak vray proxy. Czyli możesz sobie klonować drzewa hi-poly w zasadzie bez ograniczeń. Coś za coś - redner trwa trochę wolniej, ale nie jesteś ograniczany ilością pamięci ram.

lolipop
26-06-08, 11:52
viater musisz sie zarejestrowac.wtedy na dole bedziesz mial linki.

zdeno
27-06-08, 00:12
tak w ramach przypomnienia ---- wystarczy w maxie kopiować drzewka jako instancje (żrą i wiele mniej RAM) i wyświetlania zamienic na DISPLAY AS BOX aby nie mieć problemów w viewportach.

viater
27-06-08, 13:12
Dzięki!
Ford Prefect: dzięki zalink, ale koleżka maxowiec dał mi kilka drzewek w 3ds i może byk!
EjczDiInstancje mam. Robiłem nią ROOOKsInSpace. Faktycznie dobry do klonowania, ale działa na zasadzie HyperVoksla, który też nie liczy sie krótko. Jednak skorzystałem z HDI przy robieniu igieł na choince. Coś mi się jednak wysypuje przy renderze. Chyba czas na Windows reinstal bo w ciągu tego roku w pośpiechu śmietnisko zrobiłem. Hard Mam słabiznę 2.6 Intel 1 GB RAM, graf - Radeon Shaphire 9600. Nie rozwijam bo zbieram na BOXXa!

Lolipop: - dzięki za podpowiedź