Zobacz pełną wersję : Modernizacja sprzetu - prosze o sugestie



viz.k
27-02-08, 15:57
Witam

Musze dość pilnie zmodernizować swoj komp. Mam do dyspozycji niecałe 2tys (chce wydac jak najmniej) a jako ze sie nie znam na sprzecie zbyt dobrze to zakladam wątek zeby ktos mogl mnie odwiesc od zlego zakupu/pokazac lepsza alternatywe.

Teraz mam:
Core 2 Duo 1,8ghz - chce zmienic na Q6600 2,4ghz - 800zl
Plyta Gigabyte G33-DS3R F2 -mysle zeby zostawic? Da sobie rade z quadem?
Ram: mam 2gb 667, dokupuje kolejne 2 - ponizej 200zl chyba?
Grafika: GF 8500GT - nie mam pojecia na co zmienic
Zasilanie: Mode Com - Feel 400W - zmienic czy wystarczy?

Proszę o sugestie, komp tylko do 3d+PS, głównie zalezy mi na czasie renderingu, choc tez ostatnio coraz gorzej sie pracuje w viewportach wiec moze grafe lepsza tez? Dysk monitor napedy zostaja. Do zmiany te akcesoria powyzej. Dziekuje

arev
27-02-08, 16:39
Q6600 oczywiście. Płyta raczej pociągnie quada, Vobis wrzuca Q6600 do podobnych, więc może być. Z pamięcią się spokojnie zmieścisz w 200 pln, a kartę możesz ew. zmienić na model wyżej - 8600. Mocy zawsze dobrze mieć trochę w zapasie, ale dopasuj to do budżetu :)

viz.k
27-02-08, 16:46
A jak z ta grafika jest....wydawalo mi sie ze moj gf8500 to raczej jedna ze slabszych kart (w tej klasie cenowej) do 3d...warto zmienic na 8600, bedzie realnie widac roznie?
Mam rozumiec ze gf8600 jest najlepsza grafa do 3d za 300-500zl?

arev
27-02-08, 17:28
Trudno mi powiedzieć, czy najlepszą. Ostatnio składałem koledze komputer właśnie z 8600GT i Max chodzi bez zastrzeżeń. Sam mam 7900GS (teraz też ok. 500 pln) i wytrzymuje nawet kilka ładnych milionów poly (w Max 2008), ale ma tylko DX9, więc teraz już troszkę nie warto się w to pakować. Możesz jeszcze rozważyć kupno 8800GS - prawdopodobnie mocniejszej, ale nie mam żadnych informacji na temat jej pracy w Maksie :(

viz.k
27-02-08, 19:27
Dzieki za pomoc

A mi w tej chwili przy scenach przekraczajacych 500tys poly sprzet dlawi sie, ciagle cos doczytuje, viewporty tez tragicznie sie odswiezaja...to normalne przy takim sprzecie jaki mam w tej chwili?

Wciaz nie wiem czy warto sie przesiadac z 8500 na 8600...a w razie czego brac wersje z 256ram czy 512? Daje cos taka roznica?

arev
27-02-08, 22:41
Jeśli wierzyć producentowi to 8600 ma właściwie wszystkiego (szejdery, wypełnianie pikseli na sekundę, etc.) dwa razy więcej niż 8500. Różnica będzie na pewno, bo 8500 to raczej taka super ekonomiczna karta. Kartę z 512MB pamięci możesz znaleźć już w całkiem niezłej cenie, niewiele większej od typowej dla 256MB wersji, więc chyba warto dorzucić troszkę. Chociaż pewnie bardziej by się opłacało dorzucić jeszcze trochę na 8800GS, lekko ponad 500pln kosztują już, więc spokojnie zmieściłbyś się w budżecie, a i przeskok będzie lepiej odczuwalny.

viz.k
28-02-08, 00:17
dzieki:) z pewna doza krytycyzmu podchodze do kwestii istnienia repow ale tak czy tak masz jednego:)


1 Jeszcze jedno! dosc wazne: jaka jest szansa na to ze po zmianie proca i dolozeniu 2gig ramu bedzie trzeba reinstalowac system? Wolalbym raczej zeby to dzialalo na zasadzie plug'n'play ale czy to mozliwe? A jak do tej kwestii ma sie zmiana grafiki?

2 I jeszcze jedno! Czy po dolozeniu 2gig (bede mial 4gb) moge zostac przy win xp32bit? Podobno niewykorzystana pamiec bedzie niewielka (0,5gb) a na jakis czas byloby to dla mnie korzystne. Czy nie ma sensu w ogole wkladac wiecej niz 2gb jadac na 32bitowym systemie?

3 I jeszcze jedno:) Czy po przesiadce na win64 trzeba kupowac/aktualizowac maxa do wersji 64bitowej zeby korzystal z calego ramu? Wiem ze to moge wyczytac gdzies ale jak juz tu jestes i wiesz to skresl o tym slowko:)

arev
28-02-08, 08:24
Po dołożeniu procka i pamięci nie powinno być potrzeby reinstalacji systemu. To raczej przy zmianie płyty głównej. Prawdopodobnie system 32 bitowy będzie widział tylko 3GB (więc tracisz cały jeden), ale poza tym przydział pamięci na jeden program jest mocno ograniczony. Pogrzeb nieco po forum, setki postów na ten temat znajdziesz. No i tak, Max będzie musiał być też w wersji 64 bitowe. Posdro ;)

wookie
28-02-08, 08:41
Calego jednego nie , ale i tak bym dolozyl 2. Wyczysc system ze sterow od grafy i zainstaluj je na nowo.

Zasilka jak dla mnie do zmiany - Amarcox Warrior np. sa w niskich cenach i dobre

chudy
28-02-08, 09:10
to może ja odpowiem, przynajmniej na 2 pierwsze pytania ;]
1. No najprawdopodobniej po zmianie proca będziesz musiał przeinstalować system. Chociaż raz mi sięzdarzyło, że system na nowym procesorze wstał normalnie. Dołożenie RAMu nic nie zepsuje. To akurat wiem na pewno :P
2. Zostać zawsze możesz. Tak jak sam napisałeś na 32 bitach tracisz jakieś 0,5GB RAMu. A dołożyć zawsze warto ;]
3. Hmmm z tego co się orientuje to Max nie ma rozdzielonej licencji na 32 i 64 bity ;] tu akurat moge się mylić, ale instalka Maxa na płycie ma od razu obie wersje ;] Więc z licencją nie powinno być problemu

arev
28-02-08, 10:38
Gdy zmieniałem E6600 na Q6600 nie było żadnej potrzeby reinstalacji windy (nie licząc ilości rdzeni to procesory są bardzo podobne). Ilość pamięci jakiej system nie wykryje zależy m.in. od ilości pamięci na karcie graficznej. Ja np. mam 512MB, więc 32 bitowy system widzi mi tylko 3GB RAM.