Zobacz pełną wersję : Wnętrza - vray 1.50 64 bit Max 9 64 bit - PROSZę POMóZCIE



Cantor
19-03-08, 09:09
Hej jestem tu od niedawna i tylko od czasu do czasu, ale bardzo potrzebuję wasej pomocy, bo to dość pilna sprawa, która zawisła nade mną jak topór.

Sprawa wygląda następująco:

Pracowałem na maxie 8 z vrayem 1.47, ale chciałem przejśc na 64 bitowego windowsa, co za tym idzie na maxa 9 64 bit i v ray 1.50 rc3. Otworzyłem scenę stworzoną w maxe 8 w maxie 9 i pojawił się komunikat, że ten plik powstał w innej wersji v-raya i że noise treshhold w rQMC powinienem zminić, żeby miec podobny performence. Jak zapuściłem render tej sceny bez względu na kombinowanie tym współczynnikiem, robi sie jakies 3 razy dłużej niz w maxie 8. Może ktoś z was się z tym kiedyś spotkał??? To pilna sprawa bo render muszę zrobić na pojutrze a renderuje się od przedwczoraj. Musiłbym przeinstalowac windowsa i zainstalowac wszystko od nowa, a na to nie mam niestety czasu...

Sprzęt mam następujący athlon x2 64 3200, 4 gB ramu, win xp prof 64 bit, max 9 , v ray 1.50, karta ge-force 6600 GT, dysk twardy 500 GB

Scena, która renderuję, to wnętrze mieszkania. Potrzebuję bardzo dobrej jakości w rozdzialce 2000/1500 i zdecydowanego przyspieszeia czasu renderingu. Uzywam mapy irradiacyjnej na high i light cache'a 2000/02 sample.

Nie jestem w stanie rzucić obrazka, ale moge przesłac na maila, jezeli ktos da radę mi pomóc. Jeżeli jeszcze jakieś info jest potrzebne proszę dajcie znać.

mirach
19-03-08, 09:56
Wrzuc screen z ustawieniami vraya, i jednego czy 2 materialow, moze gdzies masz jakis nadzwyczaj wysoki sampling albo cos.
edit: rownie dobrze moze to byc wina rc3 - w koncu to beta a nie wersja finalna.

Cantor
19-03-08, 10:22
Witam, dzięki za szybką odpowiedź, nie mogę wrzucić sreenu, jestem teraz w pracy. Używam ustawień z tego co pamiętam:
rozdziałka 2000/1500, adaptive subdivision 1 i 4, adaptive amount 0,85, noise treshhold 0,01, mapa irradiacyjna na high, light cache na 2000 sampli, sample size 0,2. Wrzuciłbym sreena, ale nie mam żadnego serwera czy czegoś tam, żeby dać wizki tego wnętrza.

Jeżeli to wersja beta, może ktoś ma pełną.??? Pliz jestem zdesperowany...

mirach
19-03-08, 10:27
mozesz wrzucic na imageshack.us albo fotosik.pl. bez tego ciezko cokolwiek stwierdzic, czesto diabel tkwi w szczegolach.

edit:

Jeżeli to wersja beta, może ktoś ma pełną.??? Pliz jestem zdesperowany...

chaosgroup, i tylko oni.

siwy
19-03-08, 10:38
pobaw się iradiance mapą, można sporo zejść z czasu renderingu przy niewielkiej stracie jakości.

Cantor
19-03-08, 13:42
dziękuję za radę, popróbuję :)