Zobacz pełną wersję : symetria



nielot007
01-04-08, 17:58
Witam!!
w tym wideo--> http://www.veoh.com/videos/v6555823dqfqHNRP
mimo iz glowe ma lekko obrocona to moze sculptowac symetrycznie, jak ? :D
pozdro

Levus
01-04-08, 19:56
Ten wątek wypatrzyłem: http://www.zbrushcentral.com/zbc/showthread.php?t=46522
Post anderseloya. Chodzi o ustawienie pivotu między oczami w preview.

Tutaj chyba więcej, nie czytałem, ale zapewne chodzi o problem o którym piszesz.
"Transpose symmetry" http://www.zbrushcentral.com/zbc/showthread.php?t=45049

pozdro!

Luki Luki
02-04-08, 13:02
w menu transform jest activate symmetry i wlacz "use posable symmetry", wlaczasz i wylaczasz symetrie po osi X przy pomocy klawisza X.
Czary panie, czary... Czasem warto sprawdzic do czego sluza pewne przyciski, zwlaszcza te ktore maja wiele sugerujace nazwy :).

nielot007
04-04-08, 23:09
mam problem
mianowicie mam model ktory jest symetryczny z tym, ze jedna reke ma ucieta od lokcia a druga praktycznie cala po exporcie do zbrusha symetria jest przsunieta :( czemu ?

Luki Luki
04-04-08, 23:37
Oj nielot, obawiam sie ze model musi byc calkiem symetryczny, az tak dobrze to nie ma. Ja z tym nigdy nie mialem problemow, wiec nie wiem co Ci poradzic.

nielot007
05-04-08, 01:30
Oj nielot, obawiam sie ze model musi byc calkiem symetryczny, az tak dobrze to nie ma. Ja z tym nigdy nie mialem problemow, wiec nie wiem co Ci poradzic.

hmmm, sorki ale nie rozumiem Ciebie, z czym nigdy nie miales problemow ?
model jest symetryczny tylko polowki roznia sie dlugoscia kikuta reki...

Luki Luki
05-04-08, 10:01
Obawiam sie ze ja tez nie do konca rozumiem. Czy rece sa symetryczne geometrycznie i topologicznie? Przynajmniej topologicznie musza byc. Tzn, mozesz miec krotsza reke, albo nawet jej kikut, pod warunkiem ze bedzie sie skladala z takich samych polygonow jak ta reka, ktora jest cala albo dluzsza.

Ja nigdy nie mialem problemow z przesunieta osia symetrii.

deshu
05-04-08, 10:57
z posable symetry jest tak ze musisz w zb miec symetryczny obiekt, transposowac go, i wlaczyc posable symmetry i sculptowac. jezeli wrzucisz wczesniej posowany obiekt ( np koscmi w maxie) to possable symmetry nie zadziala odpowiednio

Luki Luki
05-04-08, 12:21
Albo Deshu nie masz racji, albo ja mialem zawsze duzo szczescia.
Wrzucam pierwszy z brzegu obiekt ktore zrigowalem na pale w mayi i wyeksportowalem do zbrusha, jak widac trzyma symetrie jak cholera, byc moze to kwestia tego ze nie mam tam ani jednego polygona innego niz quad. Nie wiem, tak jak napisalem nie mam z tym zadnych problemow nie zaleznie od tego czy rigguje w mayi czy uzywam transpose.

http://img100.imageshack.us/img100/9837/testwz9.jpg (http://imageshack.us)